SaHaBaT MaYa

Saturday, December 31, 2011

Ya Habibi...Ya Maulana...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 12:59 AM 0 comments
ya habibi! ya maulana!...hee....comel xgmbr kucing ni???cute kan???


posting kali ni xder kene mengena pun dgn gmbr di atas apatah lagi dgn tajuk di atas...tajuk tu sekadar nak disuaikan dgn gmbr ni jer...hee....


ni mungkin posting terakhir utk tahun 2011...lusa kita dah melangkah ke tahun 2012...byk ramalan yg mengatakan kiamat bakal terjadi pada 2012...pape pun, kita perlulah tingkatkan amal ibadat kita walau biler pun kiamat tu..tul x?? sbb kiamat tu tetap rahsia Allah swt...xder saper pun tau...kita cumer tau ia bakal terjadi pd hari Jumaat....jumaat mane??? wallahuallam...


esok pagi dah balik KL...bas kul 1030 pg..adoii...brg lgsg xkemas apa lg ni...agak2 klu sok kms pas subuh sempat kot erk??? cepat btul abis cuti...xpuas lg nak lepak2 atas katil ni...cuti sakan smpai lgsg xbukak buku...haha....sbb tu laa kne balik gak esok wpun msuk keje ari selasa...sbb nak study laa...(insyaallah...jgn konon jer...)


balik cuti kali ni...ok gak laa...sempat masak beberapa dishes...korg pun boleh tgk kat FB aku...ader aku letak gmbr...antara yg aku sempat masak...sup daging berempah, fettucini goreng, spagetti carbonara, bubur kacang durian..nak masak mi kuah, tp xsempat la plak...huhu....xperla...balik bln 2 ni plak laa...bln dua ni ada cuti awal muharam dgn thaipusam...xslh aku dpt cuti 2 hari...so total 4 hari laa cuti...cumer aku xconfirm whether KL amek xcuti tu...yeee...balik kg lg...


nk citer apa lg erk???haa...td pi klinik, dapat mc...selsema aku ni xhlg2 laa...dkt 3 bln kot aku rse....aku klu kne selsema, mmg susah nak lega...adoii...mcm2 jenis ubat dah telan...baik yg mengantuk ataupun x...sumer xjln...(my moncet bru msg...dia pening kpla...adoii...kita selsema...dia plak pening...sme2 sakit laa plak...sehati sejiwa gitu..hehe...moga2 hubungan kami hingga ke jinjang pelamin...amin...)


k la...aku nak smbg tgk Tentang Dhia kat TONTON jap....pehtu tido laa...ubat dah makan...tggu ngantok trus ttup mata laa...(selsema tp aircond bilik bukak..heee...) sok pagi bru kmas beg, sempatnyer....


luv u all...


wassalam...

Wednesday, December 28, 2011

It's Sooooo Annoying....

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 7:09 PM 3 comments
Hurm.....tajuk post kali ni mcm nada marah..kan??? ader laar a bit marah....geram....bengang...sumer bercampur baur...huuu....aku dah xtau nak kongsi dgn saper ttg ni, so aku update blog ni sblum masuk waktu maghrib...


cuti ni dok kat umah, ngadap FB jer keje aku...so, aku nak citer psl FB laa sket ni...tension btul aku biler tgk news feed aku penuh dgn org yg jap2 update status dia..ntah apa2...pehtu plak, suka sgt gne bahasa kasar...rasa mcm nak delete jer hamba2 allah tu dr friend list aku, supaya status dia yg gunakan bahasa kasar tu tidak mengganggu mataku ini..huuu...tp kang klu aku delete...marah plak...(ntah2 dia xsedar pun klu aku delete dia..heee... :-) ...


pada aku, FB ni tempat utk kita connect dgn kengkawan...bukan tempat utk kita maki hamun org...bukan tempat utk kita buka aib kita sendiri...or tempat utk kita tunjuk kita ni terrer...sbb mende2 macam ni laa....FB dah jd negative effect dlm hidup kita, sbb kita tak reti nak gne FB ke arah kebaikan...


bak kata pepatah, nak 1000 daya, xnak 1000 dalih...


so korg, klu tetiba aku terDELETE korg, jgn laa nak marah aku...try scan diri korg ttg posting2 korg kat FB tu...wpun korg bukannya tujukan kat aku, tapi sikit sebyk mengganggu jiwa aku ni...aku sedar laa, aku ni pun bukan baik sgt & bukannyer perfect sgt, ckup2 laa dosa yg aku dh ada, xlarat laa nak tanggung dosa korg tu...


utk pembaca blog aku ni...thanks for u're supports...sama2 muhasabah diri kita, apa kegunaan FB pada diri kita sebenarnya???


luv u all...


wassalam... \(^_^)/

Wednesday, December 21, 2011

Happy Besday My Moncet!!!

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 2:54 PM 2 comments
Hehe...tjuk posting kali ni mcm mengada2 sket..kan??hee....comel x???(perasan btul aku ni...)
arini besday bakal suami aku..(insyaallah.....)..semoga moncet panjang umo, murah rezeki & dipanjangkan jodoh kita..amin...aku xtau nak bg hadiah apa...jenuh dah aku pikir...wallet dan penah bg..tali pinggang dah penah bg...even t-shirt pun dah penah bg...nk bg apa lg erk??? hurm...korg ader idea x nk bg apa???


tarikh arini 21/12/2011...baper ari jer lg kita akan melangkah masuk ke tahun 2012...tak sangka btul....cepat btul masa berlalu...uik..(ring a bell!!!) aku rse mcm byk jer posting aku tlis ayat ni..(cepat betul mase berlalu)...tp mmg cepat pun....tak sngka...dah nak masuk 2 tahun aku keje as a lecturer kat IPB ni...susah senang..payah getir amat kurasai...apa2 pun..alhamdulillah...aku ada kawan2 yg sentiasa bersamaku dlm susah senang menghadapi umpatan org tertentu...thanks jannah, fiqah, zarin, shikin, didi, azira...sayang sgt kat korg...and of coz...my moncet yg selalu terpaksa tadah telinga dengar aku ngadu pasal mslh yg aku hadapi time keje ni...


hurm...thn depan apa azam aku erk??? haa...azam utama aku nak kawen laa..(hehe...gatai noh??) alaa....umo aku mmg dah ptut kawen kot..so xsalah kan klu azam aku utk thn depan nak kawen?? lagi satu azam aku, nak kurgkan complain student tentang aku...kengkadang tu aku ada dgr2 cerita psl student ckp aku garang laa...aku ajar xpaham laa...aku apa2 lg laa...hurm...so for next year...aku akan stat ajar dgn efisyen dan berdedikasi...okies???


erm...apa lg erm azam thn dpn...?? haa...azam thn depan nak bli umah baru utk mama dan adik2...insyaallah klu dimurahkan rezeki...


k laa...ni jer azam aku wat mase ni...ada lg 10 hari sblum msuk 1 jan 2012...so mgkin akan tmbh lg azam yg lain...hee...


k la...nak siapkan keje key-in mentor mentee ni...see ya...


ummuuaahhh...


wassalam.. \(^_^)/ 



Sunday, November 27, 2011

KuChInG...I'm CoMiNg...!!!

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:32 PM 0 comments
Assalamualaiikum sumer....dah lame tak update blog ni..kan?? bz lor...bru stat semester ni...pehtu skrg tgh bz siapkan manual utk AUD370...almaklumlah..nsib bek ader student UiTM Melaka yg sudi nak jualkan buku teks dia kat aku...buku teks tu dah xder jual kat mesia...sbb xde distributors yg nak import dah dr US...hurm..aku pun tak paham naper la UiTM xnak tkar bukub teks baru....huhu...terpaksa la susah pyh cari buku teks tu...nsib baik gak Puan Masita dr UiTM Melaka sudi nak carikan buku student utk aku...time kasih byk puan....congrats utk baby gurl baru!!!


Tajuk pasal Kuching..tpi dok bebel psl AUD370..kan??? ish..ish...hehe...aku xsabar2 dah ni..mggu depan ari Jumaat aku, Jannah, Fiqah, Zarin, Shikin & husband dia akan berangkat ke Kuching, Sarawak...yahoo...dgn menaiki flight AirAsia...yahoo!!! semoga semuanya selamat....tak sabar2 rasenyer...aktiviti utk dua hari telah disusun..hope everythings going to be juz fine....insyaallah...


tak salah aku, kat hotel yg kitorg akan duduk selama 2 mlm tu ader wireless...so, leh laa update status kat FB..kan???hehe....


k la..nk smbg taip manual...(banyak lgi lorrr...huhhh...)


wassalam...luv u all...



Friday, November 11, 2011

~11.11.11~

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 12:17 AM 0 comments
Assalamualaiikum sumer...


date arini cantek...rugi plak klu tak update pape dlm blog pada tarikh ni..hehe...(sebenarnyer xde idea nak update apa...) hehe....


aku kat sp ni...balik dr ari sabtu lepas...esok ptg kul 3 nek bas balik KL...terpaksa balik awal sbb sabtu dgn ahad ada kursus TOT utk KI...


Balik sp kali ni mcm biasa la...aku sempat masak mi kuah...then  semlm aku masak laksa for the 1st time...sjer aku post kat FB gmbr laksa yg aku msk...tak sngka plak ibu mengandung (didi) teringin nak makan...smpaikan jannah dah ugut aku suh msakkan utk didi...takut kempunan...adoiyai...cian kat didi...erm...insyaallah nnti kmi masakkan utk ampe erk didi???


erm...dok kat sp hmpir seminggu ni...windunyer kat si dia....hehe...hanya vid call YM jer la pengubat rindu...sok jumper dia insyaallah...


lg satu aktiviti aku time cuti ni...ngadap laptop..ngadap citer korea...hehe...dah abis citer GUMIHO...sambung citer BABY-FACED BEAUTY plak...citer gumiho tu best giler...nangis jer keje aku bile tgk citer tu....hehe...try la tgk citer tu...leh jer download kat kamelovelove@blogspot.com...ader byk lg citer korea kat ctu...


hurm...k la...nak smbg tgk citer...aish...mana laa bakal suami aku ni???td janji nak tepon...sms jer ker???huhu...


wassalam...

Monday, October 17, 2011

RaSe BeRsALaH...HuHu.. :-(

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:39 AM 0 comments
First of all...maafkan nawal tokwan...huhu...


Aku rse bersalah sgt kat org tua tu...(tokwan bakal suami aku...)


Ceritanya bermula begini...(ala...citer pendek jer pun...). Minggu lepas aku dengan bakal suami (takmo ckp pakwe...xbest...bila cakap bakal suami,sket sebyk doa...apa kita cakap tu kan satu doa....) ikut pi antar tokwan dia nek bas kat hentian Duta...aku byk kali dah jmper tokwan...tapi tak reti sembang sgt pun..maklumlah...org tua...xtau topik apa nk bawak borak...takkan nak citer psl ayam itik kambing lembu kot...huhu...kuarga dia pun ada gak mase antar tokwan tu...mak, abah, awie, akir dgn alun...tokwan dgn paklang nak balik kedah mlm tu...tunggu laa bas smpai kul 11.30mlm...


Dalam kul 11.20 tu...kitorg pun dah stat cari bas...kot2 baqs dah smpai...tokwan nek bas Cosmic...mcm best giler jer bas tu...satgi aku nak pi cari tiket balik KL ingt nak nek bas tu gak laa...so, mse antar tokwan kat pintu bas...diorg sumer pakat2 salam laa...aku dok belakang jer...takkan nak nyibok..tu kan mase tokwan dgn anak & cucu dia...pastu pas tokwan dah salam sumer...tetibe tokwan hulur tangan kat aku...nak salam...aku tergamam seribu bahasa...yer laa...tak expect tokwan nak hulur tangan...dah tu plak...kami tak muhrim...tokwan dah la pakai serban..aku mmg cuak laa...takkan aku nak sambut kot??? huhu...mak tgk jer time tu...(aku rase laa...)aku juz senyum dan angguk jer kat tokwan...sambil letak tgn kat dada...huhu...harap tokwan paham...muka tokwan mase tu mcm kecik hati jer aku wat mcm tu...aduh...aku rse bersalah sgt...alun cakap kat aku, "ala akak...salam jer...nnti2 pun nak jadi tokwan akak..."...tp aku bals..."tak muhrim la alun...abah pun akak tak penah salam..." huhu...alun gelak jer kat aku...tokwan..nawal mintak maaf tau...(ceh...mcm laa tokwan tu dok follow blog aku..hehe...)


Selama ni aku dok jmper tokwan mmg aku tak penah salam pun...mse pi raye kat Gurun...mse tokwan trun Gombak...mmg aku xpenah salam pun..sbb tu biler tokwan hulur tangan hari tu...aku cuak giler...huhu...maaf yer tokwan...nnti dah sah kitorg jd suami isteri..nawal salam dgn tokwan erk???


k la...tu jer nak citer...


wassalam...

Tuesday, September 13, 2011

Carry Mark Sep 2011

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 8:05 PM 0 comments
Carry mark dah ready...best of luck utk final exam nanti..okies??? sayang korang...

Friday, September 2, 2011

SeLaMaT HaRi RaYa AiDiL FiTrI...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 1:20 PM 0 comments
Assalamualaiikum...
pejam celik arini dah 4 syawal...rase ke-empat dah pun...tak sempat nak wish kat korang mase first day aritu...sowi...kepada sumer pembaca blog ku yg tak seberapa ni...Maaf zahir dan batin andai ada yg terguris hati dgn posting2ku...


hurm...1st day raya aku wat mi kuah...harapkan si dia datang merasa mi kuah...tp tak dapat datang sebab busy katanya...






tapi alhamdulillah..mama cakap sedap...nyum2...fav kuarga aku mi kuah tu...mmg kenyang giler laa dok ngadap mi kuah 1 hari...hehe...mlm tu plak, jiran sebelah umah jemput pi open house dia..makan nasi beriani...waa....sebulan aku xjmper nasi beriani mase bulan ramadhan...mmg sedap laa....almaklumlah..org peranakan yg masak...


rase kedua aku abiskan masa kat umah si dia...beraya kat Gurun...kuarga dia wat kenduri arwah nenek dia...ayam goreng berempah tu mmg sedap giler laa...xpenah aku rse yg sesedap mcm tu...slalu yg bese2 jer...nnti nak kena amek resepi kat mak mentua aku ni...hehe...pastu sempat plak kitorg pi jalan2 kat alor setar mall jap...aku beli vcd the land before time 5...tersilap beli...yg aku nak the land before time 2...nombor tu dia cetak atas vcd...so xdpt laa nk tgk sbb dia seal...balik umah baru tau nombor dia...huhu...raya tahun ni kat gurun aku xsempat nak amek gmbr pape...sbb xder kacau dodol mcm tahun lepas...hurm....so, xdpt la nk letak gmbar pape kat cni...


raya ketiga plak pi beraya kat umah mak teh di alma,...dgn umah mak ndak kat sg nibong...klu x nak pi jln2 kat queensbay...tp xlarat sbb perut dah berat...byk mkn...huhu..so, trus jer balik trus...nak singgah umah aunty...aunty plak ada kat penang...so, xdpt laa....


arini plak xtau lg nak pi mana...sok mlm dah balik KL...bas kul 12 mlm...td laa ajak pi queensbay...mungkin pi kot...lepas zohor ker...cumer risau jln jammed jer laa...smlm jammed truk sbb ramai yg dah nak balik selatan...


k laa...mintak diri dulu...wassalam...ummmuuaahhhh!!!!





Wednesday, August 10, 2011

Dah 10 hari~~~~

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 2:39 PM 1 comments
Jumper gmbar ni dalam FB tadi...cumelnyer...hurm...kjap jer mse berlalu..kan??? dah 10 hari kita berpuasa...so mcmana?? penuh x pose setakat ni??? hehe...

pose kali ni aku rse sme jer mcm pose2 thn lepas...kelas still on mcm biasa...yg letihnyer xder time rest...straight jer...tp yg best nyer leh balik awal....klu xde klas, kul 4 dah leh balik...yahoo!!!!

sekrg ni busy giler...byk mende nak marking....common test bru jer lepas...ni pun curi mse jap utk update blog...satgi smbung marking lg...huhu...tggal lagi MAF 220 dgn MAF 320....FAR 100 dah settle...ACC 116 pun dah settle...ingt mggu depan nak settlekan sumer test 2...so, pas raye leh relax sket...huu...tp pape pun...bak kata pepatah melayu yg aku sentiasa pegang dr dulu...
"Berakit-rakit ke hulu...
Berenang-renang ke tepian...
Bersakit-sakit dahulu...
Bersenang-senang kemudian..."

adoi....aku dah 2 hari kempunan KFC Original Recipe ni..tension tul laa.....kelmarin dulu pi KFC...perbualannyer begini..
Casher: nak order apa?
Aku: snack plate 1
Casher: nak original ke hot and spicy??
Aku: OR...ops...original recipe
Casher: Original dah abis...
Aku: Bistu naper suh saya wat pilihan tadi klu original dah abis???
(Casher hanya tersengih2 kambing...huhu...)

aku xbper suka hot & spicy...so, aku batalkan niat mkn KFC...

then, smlm aku pi lg KFC...jauh sket kali ni..tkut2 yg dkat sumer ayam OR dah abis...mse aku baru nak order jer...."Kak, klu nk ayam kena tggu lagi 2o minit.." adoi....malas laa....huhu....so, arini aku akan meneruskan pencarian KFC...harap2 berjumper la arini...

k la...nnti aku update whether aku jmper x KFC arini..okies???

Selamat berbuka semua...

wassalam....



Sunday, July 24, 2011

huhu...dah abis cuti 1 week...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:51 PM 0 comments
kejapnyer mase berlalu....esok dah stat keje balik after 1 week cuti...huhu...pasni tggu cuti raye plak 1 mnggu....sebulan lg...lmbtnyer....tp aku rse, masuk jer bulan ramadhan, mesti kjap jer mase berlalu...almaklumlah...sumer dah berkira2 nak raya..sbb tu cepat jer..kan???

tak sabar nak sambut ramadhan..semoga ramadhan tahun ini lebih baik dr ramadhan thn lepas....

stat esok byk ler silibus yg nak kena kejar...adoiyai...ader sebulan jer lg utk settlekan sumer..termasuklah carry mark...soklan test 1 utk ACC 116 tak wat lg...nak kena siapkan esok ler siap dgn skema jawapan skali...huhu...

after raya juz utk revision jer...hurm....chaiyok2!!!!

Monday, July 18, 2011

MaMa...LuV u So MuCh... :-)

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 5:09 PM 0 comments
ni ler mama aku...nama dia Jamilah Hussin...hehe...kecik jer org nyer..tapi orgnyer tabah giler...mama aku baru jer pencen tahun lepas...tak larat dah keje...xper la...bior anak2 plak yg keje...mama aku keje cikgu kejuruteraan awam kat sekolah aku dulu...sek. men. keb. ibrahim, sg petani...tp aku xminat KJ...aku amek science stream...tp last2 ke account gak haluan aku..hahaha...

kali ni aku nak citer sket sbyk ttg mama aku...erm...smlm aku borak2 dgn mama aku...dia citer kepayahan & kesusahan dia mase nak besarkan kitorg...giler beb...aku dah umo 28 ni bru ler aku tau byk citer....mama aku citer mcmana dia save duit sbb nak besarkan kitorg...sedih giler kot...

mama aku ni comel sgt...orgnyer kecik..aku sayang giler kat mama aku ni...pagi tadi aku dgn mama aku pi jalan2 kat bukit bendera...aku ni nama jer anak Penang...tp umo dah 28 baru ler nak jejakkan kaki kat Bukit Bendera tu...haha....best gak laa jln berdua dgn mama aku..tanpa laa...haha...slalu adik aku yg kecik skali (najlaa sadiq)...asyik dok berkepit dgn mama aku...kali ni bior aku rembat sorg mama aku...

mama aku ni org penang...dia ada 9 adik beradik...banyak kan??erm...dia amek degree kat UTM...kos engineering...giles kan??? huhu....aku xmampu kot nak amek KJ tu...sbb tu la mama aku leh jadi cikgu KJ kat sekolah aku tu...

nak citer apa lg erk tentang mama aku...hurm...yg aku tau...mama aku mmg la sorg yg tabah...aku salute kat dia...memandangkan aku ni anak sulung...so pape pun aku la tempat dia luahkan segalanya...sebab tu la aku tau yg mama aku ni tabah...

k la...tadi mama aku suh angkat baju...hehe...nnti aku update lagi..

see ya...

luv u mum!!!!

Monday, July 11, 2011

KiSaH MiStErI 2

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:48 AM 0 comments
Cerita ni aku amek dari arkib kosmo online.

INSIDEN menyeramkan ini berlaku kira-kira 10 tahun lalu apabila sekumpulan pelajar Universiti Teknologi Mara (UiTM) Shah Alam menyewa sebuah banglo berhampiran kampus tempat mereka belajar di Seksyen 2.

Rumah banglo dua tingkat itu mempunyai empat bilik, satu di tingkat bawah manakala tiga lagi di tingkat atas. Jarak kediaman mereka dengan kampus UiTM kira-kira dua kilometer sahaja.

Lapan orang pelajar itu memasuki rumah itu dengan perasaan berbelah-bahagi. Pertama, tuan rumah hanya mengambil RM50 wang deposit dan bayaran sewa hanya RM50 sebulan.

Kedua, tuan rumah melarang penyewa membawa banyak barang kerana takut menyusahkan mereka apabila hendak dibawa keluar semula nanti. Ketiga, terdapat sebatang pokok kayu ara yang sangat besar di tepi rumah itu yang dahannya boleh memasuki tingkap bilik atas.

Insiden

Insiden pertama berlaku pada pukul 10.30 pagi sehari selepas mereka mendiami rumah tersebut. Salah seorang penghuni, Azmi, yang hendak membuang air besar mendapati tandas di tingkat bawah terkunci dan ada bunyi orang menarik flush.

Lantaran tidak tahan menunggu lama, Azmi menjerit menyuruh orang di dalam tandas itu supaya cepat. Jeritan Azmi menyebabkan semua penghuni berkumpul di tingkat bawah.

Yang peliknya, kelapan-lapan mereka ada di situ. Jadi siapa yang ada di dalam tandas? Selepas pintu tandas itu direntap, mereka terkejut kerana tiada siapa di dalamnya.

Pada malamnya pula, mereka lagi teruk dikacau. “Masa aku nyenyak tidur, tiba-tiba kaki aku kena tarik hingga aku jatuh katil.

“Di dalam bilik itu cuma ada Lan yang tidur di katil atas. Anehnya, bila aku jenguk ruang tamu tingkat bawah, Lan sedang menonton DVD bersama kawan yang lain.

“Bila aku naik semula ke bilik, aku nampak selimut di katil Lan membonjol. Bila selimut itu ditarik, aku terkejut kerana ada batu nisan yang sudah retak di situ.

“Tiba-tiba seluruh bilik berbau hanyir dan busuk,” kata seorang penulis blog.

Kisah yang ditulis penulis ini telah tersebar di Internet, dihantar dari e-mel ke e-mel dan dipetik oleh pelbagai blog lain. Identiti asal penulis ini tidak diketahui.

Disebabkan tidak tahan diganggu, kami keluar pada pukul 3 pagi dan melepak di sebuah restoran mamak. Rupa-rupanya, ramai yang terkena pada malam itu.

“Wak yang sedang muat turun lagu lebih kurang pukul 12 malam terdengar bunyi orang membaling batu dekat tingkap biliknya. Bila dijenguk, dia nampak ada seorang budak perempuan duduk di atas kayu ara di sebelah rumah itu.

“Budak itu pakai baju putih kekuningan dan koyak-koyak dengan rambut panjang,” cerita si penulis blog tadi.

Dia menyambung cerita: “Azmi pula nampak budak perempuan melambai tangan kepadanya. Budak itu tiada kaki! Manakala Sam, tergamam melihat hantu di siling rumah. Tapi bila aku kata kaki aku kena tarik ketika mereka asyik menonton DVD, mereka kata, ‘bila masa kami tengok DVD’.”

Seorang penduduk, Mohd. Yusof Mohd. Sidin, 57, mendakwa terdapat tiga buah rumah yang dikatakan menyeramkan di kejiranan itu.

Dia berkata, pelbagai kisah misteri mengenai rumah itu sudah didengarinya sewaktu mula menetap di Seksyen 2 itu pada tahun 1980.

Kosong

“Seorang jiran pernah memberitahu kami terdapat rumah berhantu di sini dan tidak pernah diduduki. Rumah itu didakwa pernah menjadi lokasi pembunuhan kejam dengan mayat mangsa ditanam di dalam dinding rumah.

“Saya agak ragu-ragu dengan cerita itu sehinggalah saya mendengar kisah penuntut UiTM Shah Alam diganggu makhluk halus di rumah yang mereka sewa di Jalan Sri Cempaka, Seksyen 2 ini,” kata Yusof lagi.

Secara kebetulan, anak lelaki Yusof yang juga pelajar UiTM turut mendiami rumah terbabit.

“Kedua-dua kaki anak saya ditarik hingga dia terjatuh dari katil. Kejadian itu menyebabkan dia segera berpindah ke rumah lain walaupun sewa banglo itu tidak sampai RM100,” katanya.

Selama bertahun-tahun, rumah itu terbiar usang dan tidak berpenghuni. Dindingnya berlumut dan berwarna kehitam-hitaman. Tahun lalu, banglo itu dirobohkan. Tapak rumah itu kini dipenuhi semak-samun.

“Tetapi masih ada penduduk yang melintasi kawasan rumah itu pada waktu malam mendakwa ternampak lembaga wanita berambut panjang melambai-lambai ke arah mereka,” cerita Yusof.

“Kalau anda tidak percaya, cubalah bermalam di bekas tapak rumah berkenaan atau rumah lain yang dikatakan berhantu di kawasan ini,” ujar Yusof kepada Jurnal.

Sebuah lagi rumah yang didakwa misteri terletak di Jalan Bunga Raya, Seksyen 2. Terdapat sebatang pokok besar di tepi banglo itu dengan daunnya menyentuh tingkap rumah. Banglo dua tingkat itu sedang diubahsuai dipercayai oleh pemiliknya yang baharu.

Mac lalu, penduduk di situ terkejut kerana beberapa pekerja sibuk membersihkan rumah itu, membuang perabot yang rosak dan mengecatnya semula.

Khabarnya, rumah itu dibeli oleh seorang warga Mesir untuk dijadikan taman didik kanak-kanak antarabangsa.

Bagaimanapun, ada juga penduduk yang menafikan cerita hantu tersebut dan mendakwa rumah yang diperkatakan itu sebenarnya tidak wujud.

Wednesday, June 22, 2011

PaLiNg BeSt HaRi RaBu.... :-)

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 4:55 PM 0 comments
rabu kembali lagi....suke..suke..suke...hehe....almaklumlah...ari rabu aku ader klas 1 jek...stat kul 1.30pm...mmg heaven laa....pagi tadi bfast roti canai dgn bakal tunang aku...tambah2 hepi aku... :-)

arini 1 ari ngadap laptop jek...ada azira dtg tanya costing pagi td...ptg td klas DBS 2C...ajar chapter material utk LIFO & WAM....so dah bg 5 PYQ kat diorg...huhu...cian diorg...but i have too...klu suh study sendiri...alamat tak study laa diorg...so, kena get ready utk kuiz plak laa....erm....

mlm ni nak wat aper erk??? ingt nak ajak si dia gi tgk wayang citer Pirate of Carribean 3D punyer...tp, dia tak reply2 lagi msg aku....so, xtau lg jd ker x....klu x pun...mlm ni kitorg juz pi pasar mlm rabu mcm biasa laa....windu nak minum ice blended mocha chocolate!!!! yummy...my fav tu....

wah...jam dah menunjukkan pkul 5 ptg...lg setengah jam jer lagi nak balik...yahooooooo!!!!! sok dah kamis...lusa dah jumaat...then cuti hujung minggu....suke..suke..suke...

tak sabar nak tunggu cuti mid sem...nak balik kedah....waaaa!!!! windu giler kat bunda!!!!

aritu aku pi kursus TOT utk KI...kiranya briefing psl KI laa....ader satu sesi tu kena tulis surat wasiat....sedey giler kot....aku menangis jer sepanjang tulis surat wasiat utk mak aku...huhu...surat wasiat aku tu mmg sedih laa...tp jannah cakp surat wasiat aku cute sbb ader selit lawak2....hehe...aku mmg cute + lawak... :-)

k la....setakat ni dulu laa....nnti aku update kisah misteri 2 plak erk????

wassalam...

luv u all \(^_^)/

Monday, June 20, 2011

KiSaH MiStErI 1

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 4:39 PM 0 comments
hurmmm......maleh aku nak smbung psl kenangan aku time dip tu...tggu ader mase laa erk bru aku continue Part 2...skrg ni tgh mood nak tulis citer misteri lak...hehe...

citer ni aku dpt dr student aku...kitorg borak2 mase 1st class...almaklumlah....1st class baru..mane nk stat blaja lg..kan??? manual pun xdpt lg...

citer 1st yg aku nk citer ni psl misteri lagu Alda...Menanti Kekasih...xtau laa korg penah dgr ke tak...sjer nk kongsi dgn korg...korg leh search lagu tu dlm youtube...sure ade...taip jer "Menanti Kekasih Alda"...yg ader dgn lirik pun ader gak...ni aku letak skali lirik utk korg baca...alda ni penyanyi indon...dia famous dgn lagu "Aku Tak Biasa"...

malam sunyi ku sendiri
duduk sepi diatas pohon
kubiarkan rambutku terurai

tanpa kaki kelawar,anjing dan bulan purnama
menanti kekasih ku yg belum mati
kapan mati kekasihku
ku menanti kau disini
ayuh mati bunuh diri
biar kita jumpa lagi
seperti dulu

hahahahhahahahaha(3x)

mana mungkin ku kembali
hidup lagi seperti dulu
kecuali engkau mati
mohon mengerti

kapan mati kekasihku
ku menanti kau disini
ayuh mati bunuh diri biar kita
jumpa lagi seperti dulu

aku xtau laa citer ni betul ker x...aku aku try cari citer dr internet..selepas 3 hari lagu ni dirakamkan...polis jmper mayat Alda mati dalam sebuah hotel...xpasti sama ada mati bunuh diri or dibunuh...yg pasti mati sebab overdose....tapi, pas forensik cek mayat dia...didapati dia dah mati 7 hari....so...saper yg gi rekod lagu tu??? hurm...lgu tu plak...tetiba jer dah siap rekod...pengurus pun xtau mana dtg...so...apa pendapat korg???

but i have my own opinion..hehe...

see yaa....wassalam...

Wednesday, June 15, 2011

Gegaran 5.5 skala richter kat Sumatera semalam...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:28 AM 0 comments
wah2....tibe2 plak aku nak report tentang gegaran gempa bumi kat sumatera smlm...huhu...bukan apa...for the 1st time of my life...aku pun rase gak gegaran tu smlm...sjer laa nak kongsi pengalaman dgn korg sumer...

smlm aku smpai opis awal gak laa...kul 8 tu dah mmg ader kat opis...smpai jer mcm bese laa...aku bukak laa FB b4 nak masuk klas kul 8.30am...erm...dlm kul 8.10am...tiber2 aku nmpak meja aku bergoyang2...(mcm ada skru longggar then ader org goyang2kan meja aku)...pastu plak tibe2 rase badan pun same bergoyang2...trus pening lalat seketika...trus aku teringat pengalaman org yg slalu direport dlm berita bila ada gegaran berlaku...dlm tghari smlm aku dgr berita psl ada gempa bumi kat sumatera...so, mmg betul laa apa yg aku rase smlm...

k laa....mintak diri dulu....

nnti aku nak update kat korg pasal citer misteri yg aku dpt dr student aku...huhu...

wassalam.....

Thursday, June 9, 2011

HuRmMmm....TaK LaRaT...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 2:05 PM 1 comments
assalamualaiikum sumer....adoi...xlaratnyer..huhu...dah bis klas utk arini...ptg ni leh relax sket..satgi baru nk study MAF320 laa...erm...aku wat mase ni xsempat la nak update Part 2...xsmpat la sbb dah stat klas...lgpun aku tgh dokcari gmbr2 time dip dulu..nk letak dalam blog ni....

dah pkul 2 ptg...xgi solat lg aku ni...hhu...jap2...nak tulis sket jer lg ni...sem ni aku ajar 4 kod..MAF 220, MAF 320, ACC116 dgn FAR 100...student2 aku sem ni setakat ni mcm ok jer laa...

sok dah ari jumaat...jap jer mase berlalu..kan2???

ok lah...nak taip lg...tp xlarat sbb xbaper sihat...rase sakit tekak, mual & selsema...almaklumlah, smlm makan rambutan 1kg dlm 1 jam...aku sorg2 plak tu...huhu...beli kat pasar mlm taman samudera...hmmm.....mkn rambutan mcm xingt dunia...hoho....

nnti2 aku update lg...wassalam...

ummuuaahhhh!!!!

Tuesday, May 17, 2011

TeRiNgAT KeNaNgAn LaMa (PaRt 1)

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 12:02 AM 2 comments
wah2....blum stat lagi dah ada part 1??? hehe....we'll see la aku larat tulis smpai part baper...haha...jgn smpai part 7 dah ler...maknanyer ada repeat paper ler tu...hehe...(jgn mare...gurau jer maaa...) tajuk ni aku amek dr kawan aku punyer status FB dia...nama dia arip..."arip...saya amek tajuk ni erk??? wat tajuk posting blog sy"...hehe...

ok...kisah lama yg aku nak tulis ni kisah sket sbyk kenangan yg aku ingt mase aku dip dulu....dah lame giler tu...huhu...around 8 years ago...i guess...

ok...maybe arini aku juz stat mase aku sem 1 laa...okies??? aku dip dulu kat Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'adzam Shah (POLIMAS), Jitra...aku amek kos diploma in accountancy...no matrik aku smpai skrg aku ingt 03DAT01F538...menarik,kan?? even dh 8 thn pun still leh ingt lg...mse dip dulu, dr sem 1 - 5 aku dok kat kamsis polimas. mase sem 1, aku dok sebilik dgn pa'ah & kak tini...yg aku ingt, depan bilik aku bilik kak fid, tini dgn laily...(ops...ke tersilap?? ala...klu silap tolong komen...nnti aku tukar balik). kitorg kat asrama undang2 agak ketat gak la...asal kuar bilik jek kena pakai tudung, dgn t-shirt lengang pnjg...aku slalu ngeluh sbb rse mcm kat sekolah agama (even aku bukn sekolah agama pun). AJK kamsis kitorg pnggil AJK muslimat...sumer tudung labuh...korg bayangkan...nak gi bilik depan pun kena pkai tudung...huhu...apatah lg nak pi mandi or kafe...

aku tak ingt la subjek apa yg aku amek mase sem 1 dulu...yg aku tau, aku masuk poli kena paksa...aku buknnyer minat akaun pun...aku lebih minat komputer...before aku masuk poli, aku masuk kolej yayasan melaka (KYM), amek kos diploma in science computer...then mama suh aku masuk poli..amek akaun...something yg aku benci...aku tido kot dlm klas akaun aku mase ting 5 dulu...hehe...tapi alhamdulillah...pas wat solat istiqarah...aku decide pi poli, sbb nak dpt restu ibu even hati meronta xnak tggalkan komputer kegemaranku...tapi itulah yg kita katakan...sesungguhnya Allah lebih mengetahui...Allah dah susun elok utk kita..account is my destiny...guess what?? smpai jadi lecturer account la skrg ni...alhamdulillah...

mase dip ramai kawan aku tapi yg paling baik smpai skrg Kak fid, tini, laily, inda dgn as...tini dgn inda dah kawen...as plak menyusul buln 6 ni...aku, kak fid dgn laily jek yg xkawen lg..huhu...(insyaallah klu ader jodoh dgn si dia...adalah..). kitorg 6 budak DAT A. kitorg mmg rapat, tapi ko-k xsame...aku budak Pertahanan Awam. kak fid dgn inda bomba. tini, laily dgn as dah lupa laa...huhu...

adoi...aku rase stkat ni dulu la....dkt kul 12.45am ni...sok insyaallah aku smbung lagi...

see ya...

wassalam...


Sunday, May 15, 2011

I Miss Him...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 4:30 PM 0 comments
hehe...sebenarnya ni lagu Rindu Padanya Camelia yang ditranslatekan ke English...menarik jugak tau...

Since saw your face
My heart is always asking
Who is he tied my perspective

Often he passed
In the presence and greeted
So that my heart often misses
I can not forget him
Reflected in my face

I want to ask his name
But my embarrassment
Even the unspoken word
Could it have been i'm in love
Oh ... my heart is always restless

Should I declare
I feel him
Could he now has somebody else?
Vibrating feel more satisfied
When you hear the voice and eye contact
I'm like the rain and flowers
Growing bloom
At each time

Do not sleep nights sleep
Fun remembered him
When will the sun emits light
Remember in our mind is just playing himself
Oh god I miss him ...

Alhamdulillah....dah smpai SP...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 6:04 AM 2 comments
assalamualaiikum sumer....erm...nak update blog jap b4 gi solat subuh..hehe...

ni baru jek smpai dr KL...bertolak kul 12mlm td, smpai tepat kul 5pg..mmg efisyen sungguh bas transnasional ni...tu yg suka nek bas transnasional...

lame giler tak update blog ni...tak menyempat2 lor....bz dgn cityville...ops...hehe...xder idea nak tulis apa la....idea tu byk sbnrnyer...tp mcm mls nak menaip..hehe...kan best klu ader voice recognition...kita ckp jek dia trus taipkan...hehe...ader pun utk pure english jek...huhu...

k la....nk gi solat subuh jap...pasni ader posting baru bakal menyusul...menarik punyer...sekadar mengimbau kenangan silam..insyaallah laa klu jari jemari ini rajin menaip..hehe...

wassalam...

ummuahhh!!!

Monday, May 2, 2011

1 WeEk To Go....!!!! Yea!!!

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:14 PM 0 comments
Wah...tak sangka tul...mggu ni mnggu terakhir klas master aku...wah2....dah abis pun 1 sem...ntah lepas ker tak sem 1 ni...pling risau paper ACC 721 tu ler....adoiai....apalah nasibku ini...risau giler kot...huhu...klu xsettle master...mcmana nak kawen...kan2??? hehe...

kli ni jek aku nak best merasa cuti master yg lama...smpai buln 9 kot...pehtu bru nek sem 2...hurm...kira ok laa...sem dpn aku ader 2 subjek baru nk ngajor...MAF320 dgn FAR100...hurmm....so, bagus jugak laa xder klas master...so, xder laa assignment yg berlambak2 tu...bior aku yg bg assignment kat bebudak tu...hahaha...

k laa....ingt nak karang posting jiwang2 td...tp...otak dah letih la plak...td pi downtown...xbest sgt sbb ujan renyai2...so jln agak lecak...huhu...sbnrnya nak gi mkn jek...dah alang2...round2 laa kejap...

k laa...adios...Oyasumi Nasai....

ummmuuaahhhh!!!!

wassalam...

Saturday, April 23, 2011

Waaa....!!! SeRaBuT!!! SeRaBuT!!! SeRaBuT!!!

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:32 AM 0 comments



adoi...bakper gak maleh bebenor nak siapkan assignment ni...otak blank...blur to write anything...waa....klu xsiap nnti mesti Kak Min marah aku...tapi mslahnyer tangan aku ni xleh nak menaip report langsung...I absolutely don't have any idea to write about New Public Management (NPM)...i know i'm DEAD!!! but...waaa.....dunno what to write lor....xlarat nak bace article yg setebal 60 pages ni....

dah ler esok ada mid-term exam utk subject PSA...lgsung aku xstudy pape...mati laa aku...ada 3 article nak kena study tu...mlm ni aku nak stay up...erm..maybe ponteng klas pagi is a good idea...coz exam is goin' to be held in the evening...urm..i guess....hope so... :-(

huh...td kate takde idea nak menaip apa utk write up...tapi laju plak jari-jemari ini mengupdate blog...huhu...siot tul laa!!!!

k la...i'm going to finish the report by tonite by hook or by crook!!!


Friday, April 22, 2011

1 tahun...1 bulan...1 hari...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:12 PM 1 comments
Alhamdulillah...
\(^_^)/

BeRiSi??? GeMoK??? Waaaa!!!!

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 7:54 PM 0 comments
huhu...td student aku tgur..."miss nampak berisi skrg...sbb hepi ker???" huhu...hepi ker??? smpai berisi...ni sumer klas master punyer psl...mana tak nyer...time klas master, diorg provide bfast, then lunch..pehtu siap ada tea time kul 4 lg..huhu...mana lah tak gemok...org len blaja kurus..aku??? makin gemok plak...wawawa.....tension lor....

Thursday, April 21, 2011

biohazard??? biowar??? konon jek...huhu...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 4:31 PM 0 comments

Logo atas: logo kolony
Logo bawah: logo biohazard

aduh...bulan lepas sumer kecoh dgn biohazard laa...biowar laa...sumer kelam kabut bila dok nmpak logo yg atas tu...kejap2 kuar dlm newspaper....kecik jek..tersorok plak tu...ada yg sedar...ada jugak yg xsedar dgn logo tu...pastu time berita, bila kuar iklan..kejap2 logo tu luar...mcm misteri gitu...

so, byk laa telahan yg aku dengar ttg logo tu...ada kawan aku cakap logo tu nak bg peringatan kepada sumer penduduk ttg BIOWAR yg akan dilancarkan oleh kuasa besar??? ish...mmg biler dgar tu kecut jugak perut aku diwatnyer....mana taknyer...cuba korg bygkan...tetibe jer korg kena cancer...or mati mengejut...bila wat post mortem...tgk2 ada ada kandungan bahan kimia yg tinggi dlm badan kita...or kena radiasi nuklear ker...mcm tu laa biowar...senjata xder...serangan guna udara jek...melalui penafasan kita...huhu...nauzubillah...so logo tu kononnya warning dari kerajaan indirectly laa....hoho...gitu laa kiranya...

tapi rupanya...full iklan tu pun dah kuar...rupanya biohazard yg kecoh sgt tu pasal KOLONY oleh CELCOM...giles tul laa....haha....gempaq jer lebih...pasal apa ttg KOLONY tu..korg search laa dr website celcom...okies??? haha....so, xpayah laa kita sumer risau2 pasal biohazard tu...or biowar tu...(wat mse ni la....mse depan??? wallahuallam...sumer tu tak mustahil...) kan????


k la....aku tak larat nak taip...len kali plak aku update...okies???

wassalam....

ummmuuaahhh!!!


Monday, April 18, 2011

Carry Mark April 2011

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 2:34 PM 2 comments
carry mark ni muktamad...sebarang surat menyurat tidak akan dilayan..terima kasih...gud luck for final exam...wat lek lok tau...GANBATTE!!!

Wednesday, April 13, 2011

MC...dah 2 hari...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:30 AM 0 comments
uhuk...uhuk....oii....dah 2 ari MC ni...tp sejak sabtu dok batuk2 & selsema...skrg ni aku dok kat umah nak pulun marking test 2 smpai abis...byk giler lg ni...tp klas dbs1B dah settle laa...huhu...alhamdulillah...k laa...nnti aku tulis lg..byk menda nak citer sbnrnyer ni...huhu...tentng hati & perasaan...cheewaahhh!!!! hehe...

wassalam...

ummuaahhh!!!

Tuesday, April 12, 2011

Hurm....DaH 1 TaHuN???

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 12:00 AM 0 comments
tak sangka btul...dah setahun aku menyewa kat bilik sewa ni...kat pandan ________. rahsia....hehe...pejam celik...pejam celik...cpt btul mase berlalu...

teringat lg kenangan jannah teman aku cari bilik sewa...almaklumlah...bilik sewa yg aku sewa sebelum ni...panas giler...bilik tu mmg laa luas...tapi..punyer laa panas...berbahang jek...selama 2 bln aku dok kat bilik sewa tu, tak penah pun aku pakai selimut...kipas yg ari2 bukak kelajuan '5' pun still berpeluh2 aku diwatnyer....smpaikan mama belikan aku air cooler laa...hehe...letak air cooler tu btul2 depan muka...still basah berpeluh gak...huhu...sbb tu laa yg aku decide nak pindah bilik len...lg satu, tekanan air kat umah tu pelan sgt...bila nak mandi masalah sungguh...tension2...huhu....tu yg aku nekad nak pindah jugak2...

ingt lg...ptg tu...pas dpt alamat dr internet...aku ni dgn gamble nyer nak gi ler cari umah tu kat mane...nak survey2 laa...punyer laa brani nak gi cari sorg2...dgn xtau jlnnyer...huhu...tp ntah mcmana..tetibe jannah offerkan diri nak teman aku cari umah...dia tau laa jln sikit sbyk...sbb dah lama dok kat situ...stat dari situ laa ku baik dgn jannah...and now...kitorg mmg sekepala dlm byk hal...kira mcm BFF laaa....hehe....

pusing punyer pusing ptg tu...xjumper2 jugak..landmark yg diberi ESSO and 7E....tapi smpai 3 7E yg aku jmper...tak paham tul dgn direction tu...hmpir2 gave up kitorg berdua diwatnyer...berenti tanya...berenti tanya lagi...tanya berenti lg...last2 jmper jugak laa umah sewa nyer...bilik tu kecik jek...tp muat laa katil bujang 1 dgn almari...kira ok laa...yg penting...tekanan air kuat...bru best mandi...jannah pun cakap umah mcm ok...so...aku pun trus byr deposit umah....smpai laa skrg dah setahun aku dok kat sini...mcm xpecaya plak...

tp yg lawaknyer...wlaupun dah setahun aku dok sini...housemate lagi 2 org tu aku still xtau keje kat mana & nama penuh apa...truk kan aku ni???aku tau nama pendek jek... hehe...kawan2 kat IPB dah cukup...lgpun bila balik dah lepak dlm bilik...sumer ada dlm bilik aku...TV, DVD, PS2, water heater, Kipas...jdnyer...tak kuar bilik pun xper...juz kuar utk mandi, sidai baju, iron baju, basuh bju...etc...sok pagi bangun trus pi keje...weekend kuar...or pi klas master...so, mmg tak spend time dgn org umah laa...diorg pun mcm tu jugak..setiap bilik dh ada tv masing2...tu ler pasal...hehe....kira umah ni ala2 hotel gitu...kan2???

k laa...mintak diri...nak smbung marking test 2 ACC 106...bubbye...

ummmuuaahhh!!!!

Friday, April 8, 2011

Ego Aset Penting Lelaki???

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 7:51 PM 0 comments


Aku jumper article ni kat dlm website www.majalah.iluvislam.com...sajer nak kongsi dgn korg sumer...

Kata orang, ego itu amat penting bagi lelaki. Malah, ada juga yang menganggap ia sebagai suatu aset pelengkap diri Antaran itu, tidak hairanlah kalau sebut sahaja ego, serta-merta muncullah wajah mana-mana lelaki di fikiran. Namun, bukan semua lelaki mempunyai ego yang sama. Ada antaranya yang begitu ego di tempat kerja, apatah lagi kalau dia berpangkat besar. Tetapi, apabila berada di rumah ataupun di samping keluarga, tidak pula kelihatan ketara egonya.

Menurut kaunselor berdaftar, Hushim Salleh, setiap individu memiliki egonya sendiri sama ada dia lelaki ataupun perempuan.Walau bagaimanapun, darjah keegoannya sudah tentu berbeza-beza antara satu sama lain. Kata beliau lagi, konsep ego sebenarnya melibatkan keyakinan dan jati diri seseorang. Lazimnya apabila seseorang lelaki itu mempunyai sifat tersebut, dia akan berasa dirinya melebihi orang lain. Selain itu, dia juga acap kali merasakan bahawa individu lain tidak selari dengan pendapat dan pemikirannya. Lantas situasi ini mendorongnya untuk banyak membantah dan menentang.
“Selalunya orang yang ego ini, dia mempunyai sifat agresif yang lebih tinggi daripada orang lain. Dia selalu sahaja hendak menang. Apabila dia pandang orang, selalunya dia hendak pandang dirinya lebih tinggi daripada mereka,” terang Hushim. Ego lelaki biasanya akan menjadi lebih ketara apabila dia berhadapan dengan wanita. Umumnya keegoan tersebut tercetus kerana lelaki sentiasa berfikir yang mereka lebih tinggi, hebat, berkuasa dan kuat berbanding wanita. Lantaran itu, bagi mereka, wanita mesti mendengar dan menurut kata-kata mereka.

“Lelaki biasanya mengatakan dialah pemimpin dan ketua terutamanya kepada golongan perempuan. Inilah yang membentuk ego. Memandangkan dia menganggap lelaki sebagai pemimpin dan ketua, jadi apa sahaja yang dia buat mesti lebih daripada perempuan. Pada masa inilah dia cenderung untuk menunjukkan kekuatannya,” ulas beliau. Meskipun begitu, akui beliau, kehadiran ego juga sebenarnya cukup penting dalam diri kalangan lelaki bergelar pemimpin.

Kata orang, ego itu amat penting bagi lelaki. Malah, ada juga yang menganggap ia sebagai suatu aset pelengkap diri. Antaran itu, tidak hairanlah kalau sebut sahaja ego, serta-merta muncullah wajah mana-mana lelaki di fikiran. Namun, bukan semua lelaki mempunyai ego yang sama. Ada antaranya yang begitu ego di tempat kerja, apatah lagi kalau dia berpangkat besar. Tetapi, apabila berada di rumah ataupun di samping keluarga, tidak pula kelihatan ketara egonya. Menurut kaunselor berdaftar,Hushim Salleh, setiap individu memiliki egonya sendiri sama ada dia lelaki ataupun perempuan.

Walau bagaimanapun, darjah keegoannya sudah tentu berbeza-beza antara satu sama lain. Kata beliau lagi, konsep ego sebenarnya melibatkan keyakinan dan jati diri seseorang. Lazimnya apabila seseorang lelaki itu mempunyai sifat tersebut, dia akan berasa dirinya melebihi orang lain. Selain itu, dia juga acap kali merasakan bahawa individu lain tidak selari dengan pendapat dan pemikirannya. Lantas situasi ini mendorongnya untuk banyak membantah dan menentang. “Selalunya orang yang ego ini, dia mempunyai sifat agresif yang lebih tinggi daripada orang lain.

Dia selalu sahaja hendak menang. Apabila dia pandang orang, selalunya dia hendak pandang dirinya lebih tinggi daripada mereka,” terang Hushim. Ego lelaki biasanya akan menjadi lebih ketara apabila dia berhadapan dengan wanita. Umumnya keegoan tersebut tercetus kerana lelaki sentiasa berfikir yang mereka lebih tinggi, hebat, berkuasa dan kuat berbanding wanita. Lantaran itu, bagi mereka, wanita mesti mendengar dan menurut kata-kata mereka. “Lelaki biasanya mengatakan dialah pemimpin dan ketua terutamanya kepada golongan perempuan. Inilah yang membentuk ego. Memandangkan dia menganggap lelaki sebagai pemimpin dan ketua, jadi apa sahaja yang dia buat mesti lebih daripada perempuan. Pada masa inilah dia cenderung untuk menunjukkan kekuatannya,” ulas beliau. Meskipun begitu, akui beliau, kehadiran ego juga sebenarnya cukup penting dalam diri kalangan lelaki bergelar pemimpin.


Tuesday, April 5, 2011

ISO 9001:2008

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:17 AM 0 comments

International Organization of Standardization....waaa....skrg kat IPB sumer lecturer kalut semcm...termasuklah aku...dalam usaha utk mendapatkan sijil ISO...mcm2 yg kitorg kena prepare...giles laa...kena hafal misi...visi...falsafah..motto....hehe...mmg laa sumer menda tu sepatutnyer aku kena amek tau...tp...hehe...phm2 jer laa...xsempat lor....dah tu...nak kena make sure file pengajaran up to date...hehe....tapi aku sumer settle...cumer xhafal jek....

smpai kul 4.30 ptg smlm aku mmg cuak laa...dok dlm klas pun rase mcm diam tak diam jek...takut tibe2 org ISO muncul depan pintu klas aku...huhu...tp alhamdulillah...aku xkena panggil pun...fail pun xkena amek...(alaa....nak amek fail..amek jer laa....up to date okies????hehe...) konon jek...

ptg smlm dlm kul 5.30ptg, Zarin announce....kitorg dapat ISO...yeah!!!!!! alhamdulillah....moga2 ISO ni bakal menaikkan goodwill IPB...kan????

wassalam...

Monday, April 4, 2011

~777~

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:02 PM 0 comments

hurm....naper aku letak tajuk ni??? hehe....sebb arini frens aku dlm FB genap 777...nice number...rite???? hehe...aku minat nombor 7 kot...tak sangka...

panasnyer badan....sbb mkn durian kot....td teringin sgt2 nak mkn durian, tu yg beli jugak...3 biji RM15...sdp gak rasenyer...erm..nak tulis apa lg erk??? jap erk...nak mandi jap..satgi aku tulis balik...(klu larat laa...hehe...)

ummuuahhh!!!!

Sunday, April 3, 2011

TeRiNgAt KeNaNgAn DoLu-dOLu...hAhA...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:27 PM 0 comments
skrg ni dak tgk anugerah ABPH 2010...baru jek pas announce pemenang pelakon filem lelaki paling popular...dapat kat Shaheizy Sam...erm...tetiber teringat kat Pa'e mase zaman aku sekolah menengah dulu...citer tu best giler pada aku...masa tu mmg minat giler laa kat shaheizy sam...huhu...lagi lawak biler teringt yg aku penah antar surat kat dia ckp yg aku suka kat dia...hahahaha...bodoh kan time2 sekolah dulu...hahaha...

Tuesday, March 29, 2011

SeLeSaI SuDaH 1 SeMeStEr...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:08 AM 2 comments
Wah...tak sangka betul...jap jek dah abis 1 sem kelas master aku...huhu...xtau laa mcmana result nnti...seriously...aku xleh wat masa final exam paper ACC 721 aritu...ntah apa2 yg aku jawab...sumer dah bercampur aduk antara construction dgn property development...huhu...article plak lgsg xsempat nak baca...tawakal jer laa....klu dah ditentukan aku kena repeat next sem...aku redha jer laa....learn from my mistake.... :-(

arini aku nak siapkan soklan test 2 paper ACC 106 and klu sempat nak siapkan soklan test utk ACC 116 skali...settlekan awal2...senang sket nak antar gi fotostat nnti...erm...smbil melayan my new fav song SEDETIK LEBIH anuar zain...smbil menikmati kopi O ais abg syam...smbil membuat soklan...hmm...mmg indah rasanya di pagi hari ini...hehe...lg best sbb mggu ni lgsg xpayah nak pikir ttg assignment klas master...hehe...hepinyer...

pg td aku terjaga kul 415...time tu rase sgt2 dahaga & nak minum air coke or pepsi...or apa saja laa yg berkarbonat....rase teringin sgt2...aku pun selongkar laa peti ais...xder apa pun...nsib bek laa jumper air kotak soya...hurm....xder la leh hilangkan kepingin aku yg tetiber tu...tp it's better then nothing...rite???pas minum soya..bru aku smbung tido balik...so....by hook or by crook, ptg ni pas keje aku nak ajak bakal tunang aku pi tesco gak...nk pi beli stock air letak dlm peti ais...hehe...

k la...nak pi wat soklan test...see ya....pasni leh la update slalu sbb kelas master cuti 1 mggu..hehe...tp mggu depan dah stat kelas intersesi laa... :-)

wassalam...ummmuuuahhh!!!

Monday, February 28, 2011

March in coming tomorrow!!!

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 7:38 PM 3 comments
hurrm...I'm back....xder mase nak update laa....sabtu & ahad lepas, baru aku bis midsem paper tax, MA dgn account...susah giler siot..ntah apa yg aku jawab pun xtau laa...

esok masuk bulan Mac..maknanya lg 19 hari umo aku meningkat...waaa...makin tua...and lagi 21 hari genap setahun....genap for what??? hehe...ader laaa....pejam celik pejam celik...cpt btul mase berlalu...

abis bln mac ni bermakna abis laa SEM 1 master aku...kejap jer..kan??? ader lg 3 assignment nak siapkan..ttg transfer pricing & money laundring...ader lg x erk??? huhu...hah....case study MA...wat slide...

master aku setakat ni ok laa...cumer midsem kelmarin jek yg aku x baper prepare...so, xtau laa mcmana...

life aku skrg ni serabut sket...terkejar2 dgn kelas ngajar & kelas master...huhu...mmg dah kurg huha huha laa....arini xpi keje...got stomach ache...huhu...sakit giler kul 5 pg td...mcm nak guling2 jek dlm bilik air td....kul 6 gak aku pi klinik...nasib laa dapat MC...huhu...satu abis lepak dpn laptop jek...hehe...

adoiyai...lapar la plak...okies...nk gi makan jap...dari pagi td xmkn...skrg baru rase lapar...huhu...

wassalam...

Tuesday, February 8, 2011

BeNcI SKYPE!!!!

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:41 PM 1 comments
waaaa!!!! benci giler dgn skype....naper ntah....haha.....hanya aku yg tau....

Thursday, January 27, 2011

KeJap GiLer MaSe BeRLaLu...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:59 PM 2 comments
Pejam celik..pejam celik...dah setahun 2 hari aku dok kat KL ni...kejap jek masa ni berlalu..kan???mcm2 yg dah jadi dalam hidup aku ni....mcm tak caya...aku dah jadi pensyarah 1 thn...tak sangka plak aku di watnyer...tahun ni aku stat amek master...harapnyer sumer berjalan dengan lancar dan aku dapat abiskan master tu dlm masa 2 thn...insyaallah...korg pun doakan aku jugak laa erk???? pas 2 thn, leh laa aku nak pikir pasal kawen...calon??? ehem2...insyaallah si dia yg bertakhta di hati...hehe...saper??? SECRET laaa...hehehe.....

aritu aku janji nak sambung Singapore..Oh Singapore Part 2 kan??? tapi...waaa....tak sempat nak update blog laa...ni pun aku curi masa sket sambil2 nak cari article utk klas master aku..hehe...sajer laa...buhsan....

kat ops skrg ni gempak giler kot...sorg2 prangai mcm2....geng aku tetap geng aku laa...yg len2 tu...huhu...nyampas nyes...hehe...slalu wat bising...kdg2 serabut dok dlm opis sbb 'diorg' tu wat opis mcm kedai kopi...sembang smpai tak ingt org kanan kiri...terpaksa laa aku pakai headphone...malas nak layan...sakit gak hati aku....waaaaa.......

student2 aku sem ni alhamdulillah best2....cumer ader laa sorg dua yg wat perangai sket...besa laa...nama pun budak2...hehe....

apa lg yg aku nak tulis erk...??? takder idea laa...aku nak kena cari article ttg accounting ni...poning den lor...huhu...

k laa...nnti2 aku sambung lg....

see yaa...

ummmuuuaahhhh!!!!!

Monday, January 3, 2011

TaHuN BaRu...SeM BaRu...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:22 PM 1 comments
hurm....arini dah 03/01/2011...jap jek mase berlalu...kan??? arini 1st class...gugup sket...almaklumlah...dah lama xjmper student....cuti sebulan lebih....aritu aku jnji nak update citer singapore tu, kan??? tp xsmpat nak tulis laa...maleh sket...

skrg ni bz...bz dgn apa ntah...yg pasti sok aku nak settlekan urusan PTPTN aku...alhamdulillah...aku dapat ptptn utk tampung yuran master aku...semoga aku dapat abiskan master aku dlm masa 2 thn ni...amin...pas dua thn, dah leh kawen...hehe...date 20.12.2012...insyaallah laa...sama2 laa doakan erk...

nak citer apa lg erk??? nnti lah aku update len...mata ni dah berat ni...tp still nak men THE SIM 3...hehe...

see ya...
 

~ NuKiLaN HaTiKu ~ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise