SaHaBaT MaYa

Monday, January 1, 2018

Ke Makam Bunda

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 5:25 PM 0 comments

Kami mengunjungi pusara bonda
Sunyi pagi disinari suria
Wangi berseri puspa kemboja
Menyambut kami mewakili bonda

Tegak kami di makam sepi
Lalang-lalang tinggi berdiri
Dua nisan terkapar mati
Hanya papan dimakan bumi

Dalam kenangan kami melihat
Mesra kasih bonda menatap
Sedang lena dalam rahap
Dua tangan kaku berdakap

Bibir bonda bersih lesu
Pernah dulu mengucupi dahiku
Kini kurasakan kasihnya lagi
Meski jauh dibatasi bumi

Nisan batu kami tegakkan
Tiada lagi lalang memanjang
Ada doa kami pohonkan
Air mawar kami siramkan

Senyum kemboja mengantar kami
Meninggalkan makam sepi sendiri
Damailah bonda dalam pengabadian
Insan kerdil mengadap Tuhan

Begitu bakti kami berikan
Tiada sama bonda melahirkan
Kasih bonda tiada sempadan
Kemuncak murni kemuliaan insan

~Usman Awang

Sunday, December 31, 2017

229 hari berlalu tanpamu...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 4:28 PM 0 comments

Mama...esok dah masuk tahun 2018...kadang² kaklong masih terpikir...betul ker mama dah pergi jauh...jauh ke alam lain?? or kaklong sedang melalui mimpi yang panjang...takpun kaklong yg tengah koma skrg ni??? ala² ke dunia lain ker???

Hampir 4 bln kaklong tak dpt nak balik umah sebab ada kelas master every weekend...sampai ke SP pukul 2.30pagi mcm tu...selalu smpai mesti kaklong jenguk salam mama kat bilik even mama tido pun mesti kaklong pi kejut...tp kali ni kaklong balik...terus kaklong berlalu masuk bilik kaklong...rasa sebak jer bila tgk bilik mama dari jauh...naik atas kaklong dok pikir perasaan mama bila duduk umah ni sorang² tunggu anak² balik setiap bulan...maklumlah kami duduk jauh...kaklong nangis jer kat dalam bilik...takleh tido sampai pagi...

Walaupun mama dah takde...kaklong tetap rasa mama ada dengan kaklong...rasa yg mama ,asih ada cuma tak dapat jumpa jer, tak dapat tepon jer...tak dapat nak wasep jer...tak dapat nak borak dah...hari² kaklong doa supaya dapat jumpa mama dalam mimpi...tak kisah la mimpi apa pun...tido malam ker...tido pagi ker...tido petang ker...hehe...

Mama...kaklong sayang mama dunia akhirat...esok insyaallah kaklong pi jumpa mama na sebelum kaklong balik KL...kelas master dah nak final exam...kalau dulu bole la suruh mama doakan...kali ni kena doa sendiri la...insyaallah hujung bulan 1 kaklong balik jenguk mama lagi yerk???

Sayang mama...

\(^_^)/

~kaklong~

Saturday, December 30, 2017

Cary Mark Dec 2017

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:11 PM 0 comments
Assalamualaiikum semua...

First of all...saya mintak maaf sangat² sebab lambat up...bila dah balik SP ni..asyik terlupa jer...haha...and second of all...hehe....hrp semua berpuas hati dgn carymark masing²...saya dah abis tolong tu...kalau rendah gak tu sbb test aritu la...yek? 

apa² pun...muhasabah diri...pikir balik tujuan korang masuk IPB...ingat balik amanah korang pada ibu bapa dan yg paling penting pada ALLAH swt...ingat...study tu satu ibadah kalau kita buat kerana ALLAH swt...

All out utk final exam ok?? Saya doakan yang terbaik untuk korang sendiri...korang pun doakan saya gak...hehe..saya exam 7 dan 13 Jan 2018. 


Sayang korang semua...

Kalau nak add FB saya...search Nawal Syafiq Jamilah...hehehe....kalau nak follow insta me_eikorina...hehee...(sempat promote tewww)

Wassalam...

\(^_^)/

Friday, July 21, 2017

Hari ke-66

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 4:36 PM 0 comments

Allahu...kejapnya masa berlalu...suaramu masih terngiang2 ditelingaku...rasa mcm baru smlm dikau pergi...tapi hati ini masih tetap merasakan keberadaanmu di SP...rasa kau masih ada di rumah menanti kami...

Terpaksa kami menanggu perasaan beban rindu ini...utk kau buat selama2nya selagi nyawa dikandung badan...

Setiap detik2 terakhir bersamamu masih terbayang utuh di kotak fikiranku...takkan aku lupakan...

Paham tak perasaan...kita rasa dia ada...tp kita tak bole nak jumpa dia...nak borak dgn dia..nak tgk dia...sedeynya...Allah shj yg tahu...

Kaklong syg mama...

Al-Fatihah...

Sunday, June 18, 2017

1 Ramadhan 1438H ~ 27 Mei 2017

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 12:56 PM 0 comments


Bunda, 

Arini selesai 1st day puasa...kalau ikut plan awal, kita berbuka puasa sama2 arini sbb kaklong mmg dah apply cuti the whole week dr 22 mei sampai esok...kan kaklong patutnya teman mama buat operation fistula kat KPJ Penang 23hb lepas. 

Isnin lepas nurse KPJ tepon kaklong tanya, "Puan Jamilah jd x dtg esok utk operation ni?". Dgn berat hati kaklong bgtau..."nurse, mak saya dah takde... 😭"

Kaklong yakin dgn ketentuan Allah... Allah tahu yg terbaik... kita hanya merancang... Allah jua yg menentukannya... 

Sayang bunda... 

Allahumma firlaha warhamha waa'fiha wa'fu anha...

Thursday, May 25, 2017

Selamat Hari Guru Yang Terakhir buat Bunda

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 4:18 PM 0 comments


"Hello bunda... bunda dok watpe? "

Allahu...kaklong dah takleh ckp dah cmtu stp kali kaklong tepon mama...

16 Mei 2017 Selamat Hari Guru yang terakhir buat mama...
Setiap tahun kaklong mesti wish kat mama... mesti update status then tag mama.. tahun ni kaklong tak sempat... tapi tarikh ni takkan kaklong lupakan sampai bila2... tarikh perpisahan kita buat sementara... kita akan berjumpa lagi nanti bila kaklong pula akan menyusul ke sana...

"Allahumma firlaha warhamha waa'fiha wa'fuanha"

Semua yg ada kat dunia ni hanya pinjaman semata-mata... Allah pinjamkan mama utk kaklong... dah sampai masa utk kaklong pulangkan mama balik kepada-Nya...kaklong bersyukur sgt2 dpt mama utk seketika...

Mama seorang yg tabah... utk segala yg mama hadapi...kaklong langsung tak pernah tgk mama menangis walaupun hanya setitis... allahu... kaklong xmungkin dpt jadi setabah mama...

Alhamdulillah... kaklong dpt bersama mama utk hari2 terakhir mama... kaklong puas hati dpt buatkan mama agar2 merah walaupun mama sempat makan sikit jer... kaklong puas hati dpt jugak cari asam pedas ikan sembilang... kaklong puas hati dpt temankan mama kat hospital...

Beberapa hari lepas... sebelum balik SP terdetik di hati kaklong... "aku ni kursus pengurusan jenazah smpai 3 kali dah pi... dah belajar cara2 mandikan jenazah... agak2 klu smpai turn aku... aku mampu buat tak? " Tak sangka... lintasan2 fikiran tu Allah dah bg hint utk kaklong... Kaklong, No, Fail dgn Laa mandikan mama semlm... hanya Allah jer yg tahu perasaan kaklong masa tu... kaklong tgk adik2... kaklong tau kaklong kena kuat... sebab kaklong... anak sulung...

Al-Fatihah utk bundaku
07/02/1957-16/05/2017

Dari anakmu,

Kaklong...😘

Sayang bunda... 😍

Thursday, March 23, 2017

Carry Mark Mac 2017

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 4:17 PM 0 comments
Assalamualaiikum semua...

Sori yer carry mark lambat...sengaja..hehe...carrymark ni dah submit tau...so, xpyh la jumpa saya utk mintak tambah ke apa ke...yg penting all out utk final exam nanti...okies??

All the best utk final exam nanti...Saya doakan awk semua dapat jawab dengan tenang dan baik...istighfar dan selawat banyak...mcm yg saya penah ckp dlm kelas, kalau tiba² blank masa exam, baca surah Al-Insyirah pastu gosok² belakang tengkuk, istighfar dan selawat sekali, sbb kat tengkuk tu byk syaitan bergayut utk bg kita lupa. 

Sebelum exam dan selepas exam bykkan solat hajat. Jgn lupa mintak restu ibu dan ayah. 

carrymark tu dah byk sy topup...klu yg dpt sikit tu sbb tak buat test ler tu...takkan la saya jugak nak kena remind awk klu tak amek test kan?? sendiri² punya tanggungjawab la...

nah...sila la belek² carrymark korang...


 Salam sayang dari saya...

\(^_^)/
 

~ NuKiLaN HaTiKu ~ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise