SaHaBaT MaYa

Tuesday, September 30, 2014

Cabaran 30 hari : Day 13 ~ 5 blog kegemaran anda

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 4:47 PM 0 comments

Monday, September 29, 2014

Cabaran 30 hari : Day 12 ~ 5 wishlist anda

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:32 AM 0 comments
Sebenarnya dok tggu call dari Ting 4, aku kena ke UiTM utk antar skrip jawapan...nasib la Didi nak temankan...so sementara tggu call ni, aku update jap la blog...
harini nak jawab wishlist...menarik2...sebenarnya byk gak wishlist ni...haha...

1. Nak beli rumah
2. Nak honeymoon kat Disneyland.
3. Nak bercuti ke Bali
4. Nak pi Jepun
5. Nak beli Xbox One

wah...3 dari 5 bab melancong jer kan??? memang suka jln2 pun...tp tu la...melancong ni melibatkan kos...ye dak??

k la...mintak diri...nnti akan ku update lagi...

wassalam...

\(^_^)/

Saturday, September 27, 2014

Cabaran 30 hari : Day 11 ~ Kenangan lucu zaman kanak-kanak

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:19 AM 1 comments
Banyak jugak kenangan masa kanak-kanak...xtau nak describe yg mana satu lucu...
Satu perangai aku yg mama penah citer balik ialah aku suka sgt menari dpn org ramai...asal ada org dtg rumah jer...aku suka menari...(mcm xbetul ek?) haha...Pastu mama ada ckp, aku suka sgt menari lagu Beat It Michael Jacksons...gaya suma siap pakej...seriously aku xingt la moment tu sbb time tu aku 2 or 3 tahun kot...tp for me it's a bit funny coz tetiba menari dpn org. Penah sekali tu aku first time jumpa Tok Chaq...pastu mama perkenalkan yg aku ni anak dia...then respond Tok Chaq, "OOooo...ni la anak hang yg suka menari tu bila aku pi umah hang kan??" hahahaha....

Friday, September 26, 2014

Cabaran 30 hari : Day 10 ~ Apa yg ada dlm handbag anda?

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:56 AM 0 comments
Tak sempat nak snap apa yg ada dlm handbag, so meh ler aku bgtau apa yg aku letak dlm handbag...imagine sendiri la yek...
aku ni simple jer...not a makeup person...so, xde la mascara lipstik bagai dlm handbag...ada la lipbalm, tp berkurun dah xpakai...

So, meh tgk apa yg ada dlm handbag aku...

1. Purse Hello Kitty
2. Handphone Sony SL (pink) ~ Casing Hellokitty gak
3. Tisu muka
4. Perkakas peribadi wanita
5. Lipbalm terlajak laris
6. Power bank (klu rajin)
7. Pen & Pencil (sbb kdg2 nak buat sudoku)
8. Segala-gala resit..haha...seminggu sekali baru review & buang resit2 tu
9. Gambar pasport incik moncet
10. Earphone
11. Perfume stick

tu jer kot yg ada dlm handbag aku tu..haha...

k la...mintak diri...

wassalam...

\(^_^)/

Wednesday, September 24, 2014

Cabaran 30 hari : Day 9 ~ 5 lelaki yang menarik perhatian anda

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:32 AM 0 comments
Adoiyai...5 lelaki yang menarik perhatian??? ciri2 or orgnya??? aku juz bgtau 5 ciri2 lelaki yg menarik perhatianku la erk??

1. Lelaki yg pakai songkok
2. Lelaki yg pakai kain pelekat
3. Lelaki yg pakai baju melayu
4. Lelaki yg berjubah
5. Lelaki yg ada lesung pipit

(p/s:- alamak...mcm sumer di atas ni ciri2 my incik moncet jer...hehe...)

Tuesday, September 23, 2014

Carrymark Jun-Okt 2014

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 5:47 PM 1 comments
Salam ukhwah to all my students...mesti korang ternanti2kan carrymark kan???haha....kpd yg dok dtg tanya saya td...sorry ler klu saya garang...kan sy dah ckp...tggu jer smpai sy announce kat FB...arini mood stress sbb kne siapkan carrymark korang...so kpd yg dpt rendah tu...don't take it serious...okies??? carrymark cuma 30%...ingat...FINAL EXAM 70%....korang all out time final nanti...sy doakan korang jawab exam dgn baik...

p/s:- carrymark ni muktamad yek...



Sunday, September 21, 2014

Liebster Award #2 by - Kee

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 2:11 AM 1 comments


Hurm...kena tag ler pulak dgn Kee...ok la...meh nak jawab dulu soklan2 yg Kee tanya pd akak yerrr...

1. Apa nama haiwan peliharaan pertama korang ....
    - Taiko

2. Benda apa yang korang paling nak dalam hidup...
    - jadi kaya

3. Pengalaman manis time korang sekolah ..
    - Always dapat no top 3 masa sekolah rendah...(alhamdulillah)

4. Apa benda yang korang x boleh berpisah..
    - Cermin mata..(sbb rabun jauh maaa)

5. Korang pernah tak nangis tengok citer kartun..??Nyatakan sebab korang..
    - Pernah. Baru nangis minggu lepas dalam train...guesswhat kartun apa??        
       Doraemon...lawak kan??? sedey sbb babak nobita dgn ayah dia...hurm....agak panjang klu nak cerita kat sini...

6. Siapa pelakon // penyanyi yang korang paling minat..?? Kenapa..??
- ramai...xtau nak senaraikan macamana...

7. Kenapa korang nak ber-blog...
- just like a diary to me

8.  Makanan apa yang korang suka makan..
- mi goreng yg mama atau saya sendiri masak

9. kat sekolah....Subjek apa yang korang paling BLUR...
- akaun

10. Hobi korang apa..??
- tengok drama korea

11. apa genre movie yang korang suka tengok..?? Pasal pa..??
- comedy...sbb tak payah pikir berat2...

ok....sekarang saya plak nk tanya 11 soalan kepada mereka ni:

Harap sudilah kiranya korang follow back my blog & answer all the questions below...hehe...don't forget to paste your link in my comments...okies???

here's the questions:
1. Warna kegemaran? Sebab?
2. Pernah naik roller coaster tak? kat mana?
3. Suka baca komik? Komik apa?
4. Subjek kegemaran kat sekolah
5. Letak gambar raya tahun ni
6. Your favorite sport?
7. Minuman kegemaran?
8. Sejak bila korang start blogging?
9. Kereta idaman
10. Adakah anda telah mencapai cita-cita anda? Jika 'Ya', apakah itu?
11. Motto hidup anda

Sudi2kan lah menjawab yerrr....

wassalam...

\(^_^)/

Cabaran 30 hari : Day 8 ~ 5 lagu cinta kegemaran anda

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 1:39 AM 0 comments
posting kali ni nak trus jawab straight to the point...great huh???
1. The way it is - Celine Dion
2. As long as you love me - BSB
3. Cinta antara kita - Baizura kahar & Duta
4. Goodday - IU
5. Doishite - DBSK

Friday, September 19, 2014

Cabaran 30 hari : Day 7 ~ Sejauh mana pendidikan itu penting bagi anda?

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 7:50 PM 4 comments
topik arini dah macam soklan karangan SPM jer...haha...tentang pentingnya atau tak pentingnya pelajaran pada diriku ini???

wah...of coz la...memandangkan aku seorg tenaga pengajar, aku selalu ckp kat student2 aku....ILMU TU PENTING...bukan sekadar ilmu agama semata2...ilmu dunia jugak penting...Islam sendiri mengajar yg kita perlu menuntut ilmu hingga la ke liang lahad sekalipun....

memang ada yg ckp, "ala...ada degree pun tak tentu lg dpt keje...Colonel Sanders yg xde degree tu berjaya jer cipta resepi KFC terkenal sampai skrg...Bill Gates yg kena buang universiti boleh jer jd org kaya dgn Windows nyer" masalahnya...korang tu colonel sanders ker??? korang tu bill gates ker??? sekurang2nya, bila ada pelajaran, org pandang kita lebih sikit berbanding org yg tak berpelajaran...dan tahap pemikiran org yg berilmu, berbeza dgn mereka yg tidak berilmu...ye dak???

so, belajar la selagi mampu belajar...tp klu korang tu dah sah2 anak org kaya...yg akan take over business mak bapak korg, so rasanya xde diploma pun xpe kot...cuma dgn ilmu ni la kita lebih bijak dlm decision making yg kita buat...

wasllahuallam...tu sekadar pendapat dariku...

wassalam...

\(^_^)/

Thursday, September 18, 2014

Cabaran 30 hari : Day 6 ~ Apa yg anda makan arini?

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:25 PM 2 comments
salam ukhwah semua...arini siang xmkn apa sgt...xde mood...(cheewaahhh) mlm jer baru pi makan dgn maksu kat Istana Bambu...so, dah alang2 topik ni...meh nak review sket tentang makanan & tempat di Istana Bambu Ampang Ulu Kelang.

Interiornya yg agak menarik...
Interior menarik...ala2 bali gitu...dgn background music serulingnya....jd agak creepy bila time mlm....lgpun xramai org...then sekeliling tu nampak mcm hutan jerr....memula tu waiter suh kitorg dok tepi...tp xberani plak sbb gelap...haha...dua2 penakot...

ni dishes kitorg td...

tomyam fish ball, asparagus udang, bean curd crab meat

harganya seriously agak 'mahal' laaa pada aku...sbb ada tempat lain yg bole bg harga lg murah & lg sedap dr ni....tomyam tu terkontang-kanting fish ball jer la...sbb dlm menu xde tomyam campur...mcm pelik kn?? portion tu banyak...boleh mkn smpai 4 org...jenuh aku & maksu nak abiskan td...tp tak abis gak...sbb byk...then maybe combination lauk yg cpt muak...sbb bean curd tu pekat...then asparagus tu rasa agak fair jerrr....ada la 4 ekor udang dlm asparagus tu dgn harga RM16 small size. tomyam tu RM23 (fish ball jerrr punnnn)

Tp apa2 pun....alhamdulillah...rezeki aku arini...sdgkan masa kat opis ptg td dok terbanyang nak mkn megi ratna jer mlm ni...xsangka la plak mkn mahal...haha...rezeki tuan kedai tu jugak...so...korg bole la try pi makan kat istana bambu...byk lg juadah lain yg korg bole try...ada jer ikan siakap 3 rasa tu....tp kitorg tak order la sbb mkn berdua jer kan???

ok la...mintak diri...jumpa esok plak...

wassalam...
\(^_^)/ 



Wednesday, September 17, 2014

Cabaran 30 hari : Day 5 ~ 3 perkara yg anda ingin katakan kepada bekas kekasih

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 5:21 PM 8 comments
wahh...topik susah plak utk hari kelima ni...klu nak tau, arini genap lagi 100 hari aku nak ke jinjang pelamin (walaupun tak buat pelamin) ihik..ihik...(gelak manje gitu) 

so, to my EX...he knows who i meant if he read this...haha...

1. thanks sbb awak la buatkan saya jadi seorg yg tabah menempuh perangai baran awk tu...(nasib dah break up...alhamdulillah)

2. thanks sbb break up dgn awk la sy dpt jumpa tunang sy skrg ni a.k.a Incik Moncet

3. thanks sbb bukan saya pilihan awk...haha...

kena sentiasa yakin, apa pun yg berlaku adalah susunan yg terbaik dr Allah swt...doakan aku dgn Incik Moncet selamat ke jinjang pelamin lg 100 hari...insyaallah...

wassalam...

Cabaran 30 hari : Day 4 ~ Buku Kegemaran Anda

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 5:15 PM 2 comments
ok...semlm xsempat nak update sbb siang p penang..pastu mlm naik train balik KL...so, arini nak update Day 4 & 5 skali gus...hehe...

buku kegemaran?? hurm....buku apa ek??? rasanya xder la plak buku yg smpai dua tiga kali baca...kebykkan baca sekali jer...hehe...tp paling suka buku² tulisan Pak Latif...hehe...buku sejarah Islam keluaran PTS...

Monday, September 15, 2014

Cabaran 30 hari : Day 3 ~ Sesuatu yg menguatkan anda

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:11 AM 2 comments
Baru hari ketiga...
ada sorg blogger tu aku baca dah hari ke belas²....haha....aku baru terhegeh² kat blkg ni...well, topik arini sesuatu yg menguatkan anda...walaupun xbaper nak tangkap menguatkan dari segi apa...mcm lagu MILO...."minum Milo anda jadi sihat & kuat!!!" 
So...mungkin jugak menguatkan dari segi semangat utk teruskan hidup kot...i guess...
klu nak ckp sapa yg menguatkan aku utk terus hidup, mestilah bundaku Jamilah Hussin...sebab dia la yg buatkan aku lebih semangat utk hidup...sbb nak bg dia gembira...sebab nak balas jasa dia...dulu awal² masa keje kat KL, dah penah rasa give up sbb tak tahan dok KL...stress sbb ada satu puak² kat opis ni suka dok mengata & umpat org, suka dok cari kesalahan org, tu yg nak balik Kedah...tp bila pikir balik bunda selalu harap aku keje lek lok...so, aku kuatkan semangat utk tepis mereka semua...
Alhamdulillah...dah lebih 4 thn keje kat KL tu...
puak² tu...aku buat dek jerr...abaikan mereka...

Sunday, September 14, 2014

Cabaran 30 hari : Day 2 ~ 5 cara memenangi hati anda

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 6:53 PM 2 comments
wah...erm...tak payah tau kot 5 cara tu...sebab hati saya telah dimenangi oleh incik moncet..hehe...kang klu saya bgtau, ada plak yg nak cuba memenangi hati saya...kih kih...(perasan sekejap)

wassalam...

\(^_^)/

Blogger: Liebster Award

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 6:41 PM 3 comments
Wah....tak sangka ada yg tag saya utk Liebster Award...hurm...first time di tag ni...banyak plak tu nak kne jawab soklan..hehe...ada 11 soalan...meh nak jawab:-

1. APAKAH YANG ADA DALAM BENAK FIKIRAN ANDA SEKARANG?
hurm...dalam fikiran saya skrg ni nak pikir apa yg nak taip utk jawab 11 soalan ni...

2. PADA SITUASI MACAM MANAKAH ANDA MENGANGGAP ANDA GAGAL? 
situasi gagal tu bila kita sepatutnya dapat apa yg kita harapkan, tp kita tak dapat...tu kira gagal la...

3.APAKAH SIFAT-SIFAT YANG PALING MENONJOL DALAM DIRI ANDA? 
hurm...paling menonjol agak garang kot...tp at the same time very friendly (ceewahhh)

4.APAKAH SIFAT-SIFAT YANG ANDA TIDAK SUKAI PADA ORANG LAIN? 
tak suka sifat dengki 

5.PERKARA PALING HEBAT YANG PERNAH ANDA LAKUKAN? 
Dapat black belt dlm Taekwondo WTF...tak sangka...

6.PERKARA YANG PALING ANDA HARGAI YANG ADA PADA SEORANG KAWAN? 
dia sentiasa ada ketika diri ini memerlukan seorang sahabat

7.PERNAHKAH ANDA DIBENCI? OLEH SIAPA?
Pernah...rakan sepejabat...errkkk???

8. BAKAT/ KELEBIHAN APAKAH YANG ANDA PALING INGINI? 
teringin nak pandai melukis

9.JIKA ANDA DAPAT MENUKAR SATU PERKARA TENTANG DIRI ANDA, APAKAH YANG AKAN ANDA TUKAR?
jantina...haha...tak la...nak tukar jadi kurus...

10.APAKAH PENCAPAIAN ANDA YANG PALING BESAR?
pencapaian paling besar??hurm...ada ker??? belum lagi kot...

11.ANDA ADA MOTTO KEHIDUPAN TAK? KALAU ADA, APA DIA?
Gagal sekali tidak bermakna kita gagal buat selama-lamanya..itu yg saya pegang selama ini...

cara² mudah aja...
1. jawab 11 soalan yg saya berikan
2. tag 11 blogger yg ada follower less than 1000 org
3. pastu inform kat blogger tu yg dia telah di'tag'
4. jgn lupa letak komen link posting yg korang dah buat tu kat saya...bole la nak baca...okies???

so, 11 org yg saya nak tag ialah:


ok...11 soalan yg saya nak korang jawab:-

1. A little bit about yourself.
2. Tempat yg teringin nak pegi selain Mekah & Madinah?
3. Kenangan masa kecik yg tak dapat nak lupa?
4. Apa denda paling teruk pernah kena?
5. Favourite colour and kenapa?
6. Agak² lagi 11 tahun anda sedang buat apa pada tarikh hari ini? 
7. Genre movie kegemaran anda?
8. Apa yg paling best pernah berlaku pada anda?
9. Celebration besday yg paling best bila?
10. Adakah anda suka membaca? buku apa?
11. Kata-kata semangat utk diri anda sendiri?

Hope korang sudi la jawab erk...

wassalam...

\(^_^)/

Saturday, September 13, 2014

Cabaran 30 hari : Day 1 ~ 1 gambar terbaru dan 5 fakta tentang diriku

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 4:03 PM 4 comments
Assalamualaiikum...

Wah...aku teringin gak nak join mende2 ni..haha...almaklumlah..sesi pengajaran student uitm dah sampai ke minggu terakhir..sempat la klu nak update blog setiap hari..haha...cabaran apa ni??? ni ler nyer utk sesapa yg nak join gak...


ok....so ni gambar terbaru aku...takder la terbaru sgt...tp dlm bln lepas la...kira latest la kan???


5 facts about me? yg pendek² jer la aku tulis erk??? byk jer fakta tentang aku ni...hehe...

1. Aku ni lecturer akaun kat Institut Profesional Baitulmal, Kg Pandan.

2. Pemegang black belt Taekwondo WTF. (tapi dah lama tak pi training).

3. Seorang yg agak sensitif...haha...suka nangis especially klu tgk citer sedey...even citer kartun...baru² ni bergenang air mata time tgk citer Doraemon...lawak x???

4. Sayang sumer ahli keluargaku : Bunda, Ayahanda, No, Fail, Laa & Jidin...dan adik ipar Siti serta bakal suami..errkkk...incik Moncet...

5. Seorang yang ceria & friendly walaupun ramai yg ckp muka aku ni sombong & garang...hehe...

ok la...undur diri dulu..esok aku update lagi....insyaallah...

wassalam...
\(^_^)/

Tuesday, August 5, 2014

Segmen Blogwalking Syawal by Prettyiz

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 2:44 PM 9 comments

JOM JOIN!!! JUST KLIK BANNER KAT ATAS!!!

Monday, August 4, 2014

Selfie Melpie & Recreate Moment

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 12:17 PM 0 comments
Salam ukhwah semua....

okies....aritu cheq ckp nak update raya ke-empat kan??? hahaaha...last2 tertangguh jua...tak pa laa...cheq update skrg...sebenarnya cheq nak kuar ni...byk mende nak settle...tp amek masa skit nak memblogkan diri...

Arini ramai yg dah start keje...tp cheq tak keje lg...cheq amek cuti extra lg 2 hari..hehe...alang2 nak cuti..kn??esok mlm baru bertolak balik KL...naik ketapi...heee....suke2...

ok..arini nak cheq nak bg opinion sket pasal budaya baru kita skrg ni...baru tu...xder la baru sgt...tp makin menjadi2...tambah2 lg dgn kedatangan alat baru yg namanya 'monopod'...hehe...masing2 makin ghairah berselfie...cheq rasa tak salah nak selfie ni...cheq pun kengkadang selfie gak...Fail plak baru beli GoProHeroPlus3....makin seronok la nak selfie...sbb gambar dia wide...clear...haha...tp dlm kita berselfie tu...tgk jugak suasana sekeliling kita...aritu kecoh ada seorang artis berselfie di tanah perkuburan...sampai berselfie di atas kubur orang lain...apa mendenya tu??? dah xde adab di tanah perkuburan ker??? rasanya selfie mcm tu tak sesuai kot...lagipun niat kita ke kubur utk menziarahi mereke yg 'di sana'...tak patut la klu kita melebih2 selfie...ye dok?? walaupun dikatakan pelakon tu terkenal...tapi serius...cheq tak kenal langsung...haha...maknanya tak popular mana laa kn???pastu ada plak yg selfie di kawasan kemalangan...pun mcm xsesuai jugak kott....selfie dgn kengkawan ker...kat tempat peranginan ker...kan ok tu??? kan2???

one more issue pasal 'recreate moment'...recreate moment ni kira mcm kita cari gambar dulu2 masa kita kecik...then amek balik rupa kita skrg ikut gaya gambar dulu...klu dpt amek kat tempat yg sama mmg lagi gempaq la...kan?? sejak dari awal Syawal aritu...berduyun-duyun org dok recreate moment ni...dlm FB la dok tgk...byk sgt...kdg2 seronok tgk...tp kdg2 sampai muak la plak...sbb rasanya ada gambar2 dulu yg tak perlu kita recreate sgt kot...klu dlu masa kecik kita tak pakai tudung lg....takkan masa recreate pun nak freehair gak...sah2 la masa kecik belum akil baligh lg...pehtu...ada plak org laki yg recreate gambar tak senonoh...masa kecik mungkin nampak comel...tp bila dah besar mmg tak senonoh & agak lucah plak utk dipertontonkan ramai...masa kecik pakai suar pendek...masa besar pun beria2 nak pakai suar pendek gak ker???huuuu....aurat maaaa.....

kita selalu nampak masalah aurat perempuan jer...tp kadang2 kita tak sedar, sekrg pun makin ramai org lelaki yg berseluar pendek yg menampakkan lutut...which is AURAT...hurm...terlalu mengikut budaya barat...dah la betis berbulu tebal semcm...eeeuuuwwww.....

wah....panjang plak posting kali ni...lain kali insyaallah akan cheq update lagi...hurm...pasni nak update progress majlis perkahwinan cheq la..haha...(gatai nooo)

wassalam...





Thursday, July 31, 2014

Selamat Hari Raya Aidil Fitri 2014

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 3:36 PM 0 comments
Dari kiri: Aku, Bunda, Fail & Laa

Assalamualaiikum...

Salam ukhwah semua...dikesempatan ini, cheq ingin memohon maaf kepada pembaca² dan rakan² blogger klu sebelum² ni ada posting cheq yg mungkin ada terkasar bahasa atau menyinggung mana² pihak...Sesungguhnya saya hanya manusia biasa yang tidak terlepas dari kekhilafan & kesilapan...

Wah....lama sgt cheq tak update blog...memang xsempat...mcm biasa la...banyak isu yg ingin dibualkan tapi setiap kali balik kerja...memang dah tak larat nak taip apa2...hehe...klu update guna hp xpuas, sbb kecik sgt...Raya ke-4 ni la baru ada mood nak update blog...

Alhamdulillah...semalam raya-3 cheq dah selamat jadi tunang orang...ihik2...saper?? tunang incik moncet la...Bila nak langsungkan? Insyaallah klu ada rezeki & kuat jodoh kami, hujung tahun bln 12...kpd rakan2 blogger yg berminat nak mai jengah ke rumah cheq di sg petani, tinggalkan alamat di ruangan komen...leh la cheq antor kad kawen bila dah siap cetak nnti...insyaallah...

Raya kali ni mcm thn2 sebelum jugak...cuma di pagi raya kami agak sunyi...raya berempat saja...mcm dlm gambar...adik cheq yg No dgn isteri raya kedua baru diorg balik SP...abah  plak beraya dgn bini No 2 dia kat Tganu...takpe2 walaupun kami raya berempat, masih meriah sbb pagi tu cheq masak mi kuah...hehe...mlm raya cheq buat rendang ayam...kiranya complete la utk juadah raya..kan?? utk hari ni, cheq buat laksa penang plak..hehe...senang baq ang...hehe...cuma ghe'nyah tang nak perisi ikan la...

ok la...cheq nak naik pi solat jap...cheq ingt petang2 sket cheq nak update blog isu selfie melpie & re-create moment...okies...

wassalam...





Monday, April 21, 2014

Sahabat Sejati

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 8:39 AM 0 comments
Its been a while cheq tak update blog ni...huuu...xsempat...(mcm ler bz sgt kan??) bz jugak la...bz marathon drama bersiri korea & pretty little liars...hehe...bebudak sumer dah stat cuti...dah abis final exam...so, dapat la si lecturernya ni marathon drama bagai...hehe...

tgh free time camni laa otak geliga ku ini sakan memikirkan benda2 yg nak dibuat utk mengabiskan masa seharian...hehe...bebaru ni aku buat video khas utk sahabatku Jannah...sbb nyer nak mintak maaf...almaklumlaa...dlm persahabatan pun ada jugak saat2 terguris hati...kan??? sebab apa?? hehe...ader la....so, ni cheq nak share video nyer dgn korang....


utk sahabat2 ku yg lain...fiqah, alia, didi & shikin...nnti kami buat video laen utk korang ek...arini sengsorang kat opis...leh la kami godek2 gambar yg nak letak dlm klip video tu...

tp arini ingt nak work on keje laen dlu..hehe...insyaallah nnti kami buatkan erk???

k la...cheq mintak diri...

wassalam...

\(^_^)/









Saturday, March 22, 2014

Carrymark April 2014

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 7:38 AM 0 comments
Alhamdulillah...settle jugak key-in carrymark...huuu....So, korang leh tengok your carrymark kat bawah ni...utk MAF, total carrymark 30% and utk AUD370 40%. To all my student, jgn rasa down klu tgk carrymark awk mcm rendah jer...or maybe tak sampai half pun...xpe...it's juz 30%...ingat yg awak ada 70% lagi utk FINAL EXAM. ALL OUT yang tu...okies??? Saya doakan yang terbaik utk korang sumer...Semoga berjaya dlm final exam with flying colors!!!



Sunday, February 9, 2014

Khasiat Minyak Zaitun Extra Virgin & Minyak Habbatussauda

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:44 AM 1 comments
(Sumber dari www.minsyam.com)



Kapsul Minyak Zaitun Extra Virgin

Nama saintifik zaitun ialah Oleaeurofea. Tinggi pokoknya kira-kira tiga meter yang hanya tumbuh di daerah yang beriklim Mediterranean. Daunnya hijau terang dan buah yang masak ranum berwarna ungu kehitaman serta amat kaya dengan vitamin A, B1, B2, C, D, E, K, dan zat besi. Buah zaitun yang paling baik kualitinya ialah yang dihasilkan di Greece. Bagaimanapun, Sepanyol dan Itali merupakan pengeluar minyak zaitun terbesar. Namun begitu 40% daripada minyak zaitun yang dijual di negara tersebut adalah berasal dari Syria.
Mengikut sejarah, beratus-ratus tahun yang lalu, dalam puisi Romawi disebutkan bahawa buah Zaitun dapat memulihkan dan memperkuatkan daya tahan tubuh.
Sementara itu, Bapa Kedoktoran Moden, Socrates pula menyarankan agar kita mengambil jus segar zaitun bagi menyembuhkan gangguan mental dan masalah pencernaan. Selain itu banyak lagi kajian oleh pakar sains yang mengatakan bahawa minyak zaitun merupakan sejenis antioksida yang diperlukan untuk memerangi LDL kolesterol (kolesterol jahat) yang menyumbat arteri jantung, penyebab utama serangan jantung. Penelitian ini diperkuatkan lagi dengan bukti bahawa jumlah penduduk Mediterranean yang terkena serangan jantung amat kecil berbanding penduduk dunia yang lain.
Minyak zaitun yang tulen adalah ekstrak pertama buah zaitun tanpa penggunaan bahan kimia atau haba bagi mempastikan kadar asid yang rendah. Hanya minyak zaitun tulen mempunyai kuasa untuk merawat penyakit. Ia bukan sahaja menyihatkan tetapi juga menambah perisa dalam masakan.
Minyak zaitun boleh digunakan untuk dalaman (kesihatan) juga luaran (kecantikan). Ia merupakan syarat utama untuk gaya hidup yang lebih sihat. Ia digunakan dalam pembuatan produk kecantikan kerana ciri-cirinya yang boleh melembutkan kulit. Ia merupakan minyak semulajadi yang terbaik dan pilihan utama untuk tumbesaran. Paras asid yang rendah memudahkan penghadaman berbanding lemak lain. Vitamin E dalam minyak zaitun dapat merendahkan kolesterol LDL, tekanan darah dan risiko sakit jantung koronari. Vitamin K pula menghalang darah dari melekit dan membeku. Kesimpulannya, minyak zaitun tulen mengandungi perlindungan kesihatan, ia mengurangkan risiko penyakit kardiovaskular, arteriosklerosis dan pelbagai masalah akibat proses penuaan.
Mengikut hasil kajian yang dijalankan oleh Ketua Jabatan Epideminologi, Universiti Harvard, Dr. Dimitnios Tnichopoulos menunjukkan bahawa penggunaan minyak zaitun dalam jumlah yang besar dapat menurunkan risiko kanser payudara sehingga 50 peratus.
Manakala mengikut kajian yang diketuai oleh professor Miguel Gassull di Hospital Universiti "Germans Trias Pujol" di Barcelona, Sepanyol ternyata membuktikan minyak zaitun menghalang pembentukan kanser kolon.
Saintis Jepun pula mendakwa minyak zaitun tulen yang disapu pada badan selepas berjemur boleh memeliharanya daripada kanser kulit.
Ibnu Qayyim pernah meriwayatkan bahawa minyak Zaitun yang dibancuh dengan sedikit garam boleh meredakan radang gusi dan gigi. Menurutnya lagi minyak zaitun dapat menawarkan racun dan mengeluarkan cacing.
Pakar kecantikan juga sepakat mengatakan bahawa minyak zaitun amat berguna untuk kecantikan. Vitamin E yang terkandung dalamnya dikatakan dapat meremajakan, menjaga kelembapan dan kekenyalan kulit. Kononnya Cleopatra, ratu Mesir purba yang jelita itu juga menggunakan minyak zaitun untuk menjaga kecantikannya.
Jadi tidak syak lagi bahawa minyak zaitun ini sememangnya mempunyai khasiatnya yang unik dan dapat menyembuhkan 1001 macam jenis penyakit.

Kapsul Minyak habbatus Sauda Syria GOLD


Habbatussauda ialah sejenis tumbuhan yang terdapat di kawasan Mediterranean dan kawasan gurun.Nama saintifik atau biologinya ialah NIGELLA SATIVA.  Bahasa biasa ia dikenali sebagai The Black  Seed, Black Cumin ,Jintan hitam, Habbah Brakah .

Tanaman Habbatussauda seperti segitiga dengan ketinggian 35-50 cm.Bercabang dan melingkar pada bahagian atas Memiliki dedaun dan  bunga warna putih kebiruan. Biji hitamnya agak kuat baunya.Menyengat hidung .Namun biji hitam ini menganduingi pelbagai zat yang sangat diperlukan tubuh manusia.Ia mampu  melawan serta mengusir virus.Lantas mempertahankan tubuh daripada serangan penyakit.

Butir Habbatussauda mengalami perubahan dan pematangan bentuk sendiri atau metamorfosis iaitu daripada biji yang awalnya berwarna putih menjadi biji berwarna hitam.

BUKTI KEHEBATANNYA
Khasiat Habbatussauda bukan cakap cakap kosong.Ia disokong pelbagai kajian dan siasatan termasuk yang dijalankan pakar perubatan Barat.
Antara pakar perubatan dan ahli sains yang menjalan kajian ialah dari pusat ilmiah Cancer Immunobiology Laboratory South Carolina, US, University Munich Germany, University of Colombo, US, University of Patchefstroom, Kings College London, College of Medicine King Faisal University, Department of biology Riyadh.
Disamping itu ramai lagi saintists yang memaparkan hasil kajian mereka didalam pelbagai buku, majalah dan jurnal perubatan antara bangsa.Antaranya Dr.Peter Schleicher, pakar immunisasi Eropah mendapati Habbatussauda berhasil menyembuhkan 420 daripada 600 orang yang mempunyai masalah alahan atau allegik.kebanyakan mereka mengidap allegik terhadap “pollen’,debuan dan habuk,jerawat dan saraf kulit serta mempunyai daya tahan lemah.
Saintis di Cancer and Immuno Biological Laboratory of Germany mengesahkan Habbatussauda mampu merangsang sumsum tulang atau “bone marrow” dan sel immunity, meningkat penghasilan apa yang dikenali sebagai ‘interferon” dan mempertahankan sel-sel biasa terhadap kesan kemusnahan sel oleh virus. Seorang lagi pakar Eropah, Professor Michael Meurer pula mendaapati Habbatussauda berupaya menghentikan pembengkakan atau “inflammation” dan masalah saraf kulit.
Mereka juga mendapati Habbatussauda berupaya memusnahkan sel sel tumordan meningkatkan jumlah antibodi yang menghasilkan apa yang dinamakan B cell.
Sebenarnya banyak lagi hasil kajian yang didedahkan kerana sejak 1959 lebih 200 kajian telah dijalankan.
Pakar perubatan dan saintis menamakannya The Black Seed, Black Cumin, Black Caraway ,Nigella Sativa. Hakikatnya itulah HABBATUSSAUDA.

Ada yang menggelarnya The Back Seed .Itu Bahasa Inggeris. Dalam Bahasa Melayu , bijian yang mempunyai berkat. Dalam bahasa Arab, Habbatul Barakah. Jelas bahan yang sama itu HABBATUSAUDDA.
Hasil kajian pakar perubatan Barat mahupun Timur adalah senada iaitu HABBATUSAUDDA ubat pelbagai jenis penyakit dan telah digunakan sejak zaman kunor Mesir dan Greek dengan berkesan .
Malah tokoh cendiakawan Muslim Ibnu Sina dalam karya terbesarnya The Canon of Medicine yang dianggap buku paling terkenal di dunia kedokteran di Timur dan Barat menyatakan dengan jelas kehebatan bijiran hitam itu.
Namun pengiktirafan paling besar ialah sabda Nabi Muhamamd sallallah alaihi wassalam : Sesungguhnya Habatussaudah itu adalah ubat semua penyakit kecuali mati.
UBAT PELBAGAI PENYAKIT
Apa wujud kah bahan yang boleh menjadi ubat untuk bermacam jenis penyakit? Jawapannya mudah. Memang ada. Habbatussauda namanya.
Apa yang mampu dibuat Habbatussauda? Banyak sebenarnya. Ia meningkatkan fungsi kekebalan tubuh terhadap penyakit. Sekali gus mencegah tubuh diserangi penyakit.
Ia juga merangsang sumsum tulang dan sel yang perlu untuk system kekebalan tubuh. Dalam erti kata lain ia turut melindungi sel biasa untuk melawan VIRUS dan juga sel ketumbuhan atau apa yang dikenali sebagai SEL TUMOR.
Dengan meningkat fungsi system kekebalan tubuh, Habbatussauda berperanan penting dalam penyembuhan KANSER dan AIDS, dua penyakit yang paling digeruni.

Habbatussauda bertindak juga sebagai anti biotik. Dengan itu mampu menjadi pemusnah virus yang membawa penyakit CIRIT BIRIT, DYSENTRI, RADANG PARU, KOLERA, ANTRAX , penyakit KULIT termasuk kudis dan bisul.
Mampu bertindak sebagai anti alahan dan menjadi bahan anti lelah atau penyakit ASMA.
Ia boleh menurunkan kadar kandungan gula dalam tubuh pengidap penyakit DIABETES atau kencing manis.
Di samping itu Habbatussauda juga mampu menurunkan kadar KOLESTEROL, meningkatkan daya ingat , konsentrasi serta kecerdasan otak kerana mempunyai kandungan yang merangsang sel otak dan memperbaiki peraliran darah ke otak.
BAGAIMANA HABBATUSSAUDA BERTINDAK?
Dengan komponen komponennya, Habbatussauda bertindak ;
+ Mengeluarkan penyakit ( bersifat medikal)
+ Menenangkan tubuh supaya beristirahat
+ Menyedia atau melengkapkan pembaikan sel dalam tubuh
+ Memperlambat prose penuan.


 

~ NuKiLaN HaTiKu ~ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise