SaHaBaT MaYa

Wednesday, December 26, 2012

Segmen "Aku ini Seorang Blogger"

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 5:03 PM 5 comments
Ok...sajer nak join segmen ni..hehe...suke2 isi masa lapang..almaklumlah..MC 3 bln...hehee....so, klu korg nak join...klik jer gambar kat bawah ni...syarat2 nyer soooo simple...okies???


So..korang pun join gak ler...lastly...don't forget to follow me..tenkiu!!!

\(^_^)/

Monday, December 24, 2012

Segmen Blogwalking Akhir Tahun 2012

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:16 PM 4 comments
Ni pun nak join gak..moga bertambah kawan dan follower..hehee...

Klik jer gambar kat atas ni...

Ok..saya tag sheila dan farah...

Sunday, December 23, 2012

Malam itu~~~ ╮(╯_╰)╭

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:00 AM 0 comments
30.11.2012

11.15mlm
jam hampir menunjukkan pkul 11.15mlm...ah...mintak2 tak kena tinggal bas..."laa ni lambat la...nanti kaklong kena tinggal bas pulak...bas kaklong pkul 11.30mlm"

11.25mlm
tiba di stesyen bas sg petani...agak ramai mlm itu...aku hanya terpaku di suatu sudut utk menunggu bas

12.15mlm
wah...lambatnya bas...manusia di stesyen bas makin surut...aku ke kaunter bertanyakan perihal kelewatan bas...kata mereka bas rosak di alor setar...hurm...kepala ku serabut memikirkan test 2 paper tax utk klas master esok mlm nyer...aku nk sampai awal utk study sikit sebanyak lagi...

12.30mlm
bas tiba di stesyen bas...lega hatiku...dah tak larat berdiri menunggu bas...di ketika aku sedang beratur utk menaiki bas,hatiku berdetik.."ish...aku ni dgn
atah tgn,naik bas plak...kalau la
bas ni eksiden...mcmanalah keadaan aku ek?ish...nauzubillah"

12.45mlm
bas bertolak ke kl
aku rasa mcm nak lelah...so aku just makan ubat dan terus tutup mata...sebelah aku ni si anak merajuk dgn mak dia..malas aku nak amek tahu...lagu pun aku malas nak dengar...aku nk tido jer...hp dgn purse aku dh letak dlm beg...trus aku pejam mata...

adalah sekali dua aku terjaga...kat mana ni???then tido balik...

2.50pg
bunyi break yg kuat mengejutkan tidurku...tp kemudiaannya aku langsung tak ingat apa...

3.00pg
astaghfirullah...astaghfirullah...
apa jd ni???aku kat mana??
aku cuba recall balik apa yg berlaku sambil beristighfar...
ok...laa antar kat stesyen bas...aku nk blik kl sbb ada test tax...
masa tu aku berdiri di luar bas sambil menjinjing beg galasku...
aku termanggu melihat bas yg kunaiki terbalik di depanku...
Ya Allah...
macamana aku keluar bas ni??
aku langsung xingt...alhamdulillah semua penumpang bas selamat...
org pertama yg aku tepon incik moncet aku...nasib baik dia terjaga...
"ayg...sy eksiden..bas terbalik..."
memang dia terkejutlah...pas fikiranku dh normal...baru aku tpon abah aku...nasib baik abah pun angkat jugak...aku tak berani nak inform kat mama...takut mama terkejut...
aku just suh abah informkan...



Thursday, November 29, 2012

Bermalam di Hospital Krabi

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 8:04 AM 3 comments

Malam itu,
Kedatanganku disambut dengan kelam dan sunyi,
Hanya bunyi cengkerik dan nyamuk yang silih berganti,
Resah dan gelisah terasa di sanubari.

Malam itu,
kawan-kawan menemaniku tidur,
MAsing-masing tidur disekelilingku,
Dengan tidur berbantalkan lengan,
Aku sayu melihat mereka.

Malam itu,
Tidurku tidak lena,
Diganggu mimpi-mimpi yang ngeri,
Mataku melilau mencari ketenangan,
Akhirnya aku tertidur jua.

Bila mentari menjelma,
Ku buka mata ini,
Silau...
Inginku tarik langsir itu,
Tapi diri ini tidak mampu bergerak.

Mereka memandangku,
Mungkin pelik dengan longhat bahasaku,
Aku terpaku seorang diri,
Di manakah kawan-kawanku?
Mereka meninggalkan aku keseorangan.

Aku termanggu,
Makcik itu kerap memerhatikanku,
Aku rimas,
Aku lemas,
Tolonglah tarik langsir itu.

Bila malam menjelma lagi,
Kawan-kawanku muncul kembali,
Sekali lagi mereka menemaniku tidur,
JANNAH, ZARIN, ALIA...
Terima kasih atas segalanya...
Akan kuabadikan kenangan ini buat selama-lamanya... 


Friday, November 9, 2012

Assignment + Test = Krabi

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:19 PM 0 comments
wah...what a good equation...rite???hahaaa....counting days...lg 1 ari nak pi Krabi...yeaayy...semoga semua berjlN lancar...amin...geng krabi dah kurg...tggal 4 org jer kitorg...aku,jannah,alia dgn diva zarin..hehe...aku dh book nak tdo kat ascot krabi..ao nang...hrp ok la hotel tu...wpun juz 2 bintang jer...tp customer service dia mmg terbaek la...pas aku book jer gne booking.com...aku trus dpt emel dr manager di tanya nak dok blik mana sumer...hurm...oklah...psl krabi nnti aku smbg lg...

psl equation aku kat atas tu...ahad ni aku kne submit 2 assignment tax...pastu 2 presentation akaun...pehtu ada test akaun dgn seminar tax plak...sumernyer berlaku hari Ahad ni...huuu...

k la..nak stat wat kje la...

kan ku update lg...

doakan kami...amin


wassalam...

\(^_^)/

Sunday, October 28, 2012

Hari Raya Korban...Pengorbanan???

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:25 PM 0 comments
Sultan Muhammad Ke-V berkenan sembelih lembu
Wah...gambar kat atas ni aku amek dari blog mana ntah..gambar Sultan Kelantan nak sembelih lembu...pemimpin mcm ni la yg kita mahu...reti utk sembelih...alhamdulillah masih ada lg sultan yg cerdik pandai mcm ni kat negara kita...aku search kat google image td...gambar ni yg terbaik...yg lain a bit extreme...takut nnti ader yg xlalu nak baca entry aku kali ni sbb gambar plak...heee....

Ok laa....bukan pasal gambar ni yg aku nak bincang...mcm biasa...im juz writing sumtin' as my opinion...kan..kan???hee...jgn marah klu ada yg terkena kat sesaper...opss...mgkin jugak terkena batang hidung aku sendiri....(sekadar memperingati diri sendiri...)

bila kita tanya kat semua org ttg Hari Raya Aidil Adha atau Hari Raya Korban ni...majoriti sumer boleh cerita tentang pengorbanan Nabi Ibrahim a.s dan anaknya Nabi Ismail a.s...tentang wahyu Allah swt yg mahukan Nabi Ibrahim a.s menyembelih anaknya utk dijadikan korban...dan tatkala pisau mengenai leher Nabi Ismail a.s, Allah swt telah menukarkan baginda dgn seekor kibas...hurm...mcmane rupa kibas erk??? jap aku try google image...kot2 jumpa...leh letak kat sini...

Kibas
So...jmper jugak aku dgn gambar kibas...rupa dia ala2 kambing biri2 gitu..kan??? ok laa....so, itu sedikit sebyk yg majoriti umat Islam tahu tentang peristiwa korban itu..betul x??? tapi...pernah tak korang sumer terfikir apakah makna sebenar di sebalik kisah itu??? Ia berkaitan dengan perngorbanan jiwa dan nurani kita...betul x???

Dalam hidup kita ni, banyak benda yg kita kena korbankan...betul x??? If u want to get sumtin', u must sacrifice sumtin'...betul x??? kdg2 klu time exam tu..kengkawan ajak berborak la...ajak tgk wayang laa...terpaksa kita korban jawab "TAK NAK" sbb nak kena study...takpun pagi2 pas subuh, sedapnya klu dapat tido balik..."terpaksa korban tahan ngantok tu"...

Kita jugak kena ingt pengorbanan ibu bapa kita utk membesarkan kita...bukan sekadar ingt tau...kena la membalasnya plak...

alamak...naper idea aku tetiber blank ni??? td mcm mencurah2 aku nak taip...huhu...terpaksalah aku berkorban utk stop setakat ini dulu...heee...

jumpa lain kali...insyaallah...

wassalam...

\(^_^)/

Monday, October 15, 2012

Meniti Hari2 ke Krabi ~~~ \(^_^)/

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 1:46 PM 0 comments
Wah....arini aku rase mcm aman jer...tp xtau la aman ke x sebenarnya...mane x amannyer...xde klas...paper aku belum exam lg...homework klas master pun xder...pehtu klas ACC723 3 mggu xder...sgt lepang tanpa assignment (walaupun sebenarnya ada presentation nak kena siapkan...heehee...)

Pape pun..aku ni skrg sedang menghitung hari nak p Krabi, Thailand dgn Jannah, Zarin, Alia, Shikin & husband dia...Moga2 perancangan kami berjalan lancar hendaknya...amin...

mula2 kitorg rancang nak pi bercuti ke KK...tp bila kos flight mahal sgt, so kitorg postponed plan tu...tetibe rasa mcm nak p pantai...release tension & xkuarkan kos shopping...tu yg terpikir nak p Krabi...sbb bila google ramai ckp pantai kat Krabi menarik...pastu bila search tiket flight nak p sane...Mak aiii...mahalnyer...pi balik rm400++...hurm...

Then mcmne ntah kitorg google map..nak tgk Krabi tu kat mne...tgk2 perjalanan around 5/6 jam jer dr padang besar, perlis...tu yg kitorg decide nak p driving...bawak dua kete...kitorg dah siap baca blog2 yg citer pengalaman diorg p Krabi naek kete...mmg best laa...so, kitorg decide nak p dgn kete jer...pastu ada jugak plan nak sewa van komuter dari KL ke Krabi sbb xnak letih driving nnti...tp kos plak agak mahal...mcmane ntah..Alia bg suggestion nek keretapi dari Kl sentral ke Hat yai...dr Hat yai amek van ke Krabi...kos van dlm rm35 jer...bila bace blogger2 yg citer pengalaman naek keretapi pi Hat Yai...tu yg kitorg pun last2 wat decision nak pi dgn ketapi...so...tada....


So kiranya, kitorg 4 org akan naek ketapi dari KL sentral...tp shikin dgn husband dia akan naek kat arau...

oklah..dah xder idea nak tulis apa...nanti2 aku update lgi... :-)

wassalam...

\(^_^)/

Wednesday, October 3, 2012

Carrymark oct 2012

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:08 PM 1 comments
ni carrymark oct 2012...bersusah payah nak siapkan...nasib baek ada uncle miche tolong marking gak...heee...okies...utk sesaper yg dapat carrymark rendah tu, jgn sedey...tumpukan utk final exam okies??? insyaallah masih boleh lulus dgn cemerlang...amin...

Friday, September 21, 2012

Biler turn aku plak ni??

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:57 AM 0 comments
Assalamualaiikum sumer...waahhh...minggu lepas Syira dgn Fiqah dah memegang title 'Tunang Orang'...wah, menariknya....tibe2 terpkir, biler nk smpai turn aku plak ni..huuu...pastu aku tanya kat Uncle Miche...dia ckp.."insyaallah...sabar la erk..."

Pape pun, aku hepi utk diorg...skrg ni tggal aku, Jannah, Zarin dgn Alia jer yg tgh tunggu turn...moga2 Allah permudahkan jalan jodoh utk kami semua...amin...

Oklah...skrg ni aku tgh bergelut nak marking & siapkan carrymark..hehe...tp sempat plak aku update kan??? heee....byk lagi gmbr pertunang diorg...tp, mls la nk letak kat cni...heee....

Wassalam...

\(^_^)/

Tuesday, September 18, 2012

YoU R a LoSeR!!! ArE YoU???

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 12:38 AM 0 comments
Wah...gempaq giler gambar kat atas ni...heee...bukannyer aku nak ckp yg korang ni loser...sajer ada mende yg aku nak diskusi sket kat cni...hurm...mcmne nak stat erk???

haaa....begini....pernah x korang rasa yg korg ni loser??? maksudnyer lebih kurang korang terasa korg ni teruk sgt dlm sesuatu hal atau situasi...?? i used to be a loser...maybe...

aku punyer result SPM memang teruk giler...tak perlu laa aku nak nyatakan kat sini...tul x?? mmg teruk sgt smpai aku rasa hidup ni dah xder gunanya...dah xder masa depan...sbb aku tau yg ILMU tu penting utk menjamin masa depan...mase tu aku down giler...almaklumlah, aku dari sekolah elit...so, mesti malu giler biler org tanya result SPM..kengkawan yg len sibuk fly oversea, matriks etc...tp aku??? wah...malas aku nak kenang balik sumer tu...

aku jauhkan diri dari kengkawan sekolah...sebab malas nak dgr soklan "study kat mane skrg ni??"...tp result SPM aku yg teruk tu tak menjatuhkan semangat aku...malah, aku cuba bangkit dgn sambung blaja kat Politeknik Sultan Abdul Halim Mu'Adzam Shah (POLIMAS) dalam bidang Diploma Akauntansi (subjek yg paling aku benci masa kat sekolah dulu...). Dan Alhamdulillah...aku hidup lagi smpai sekrg ni...hehe...

Tp, point utama yg aku nak ckp ialah...jgn la kita gagal skali, kita rase kita gagal selama2nya...ramai lagi org yg gagal, tp akhirnya berjaya dlm hidup...mungkin rezeki kita bukan di situ, tp di tempat lain...yg penting kena terus usaha...jgn gagal skali, kita dah down giler...

contohnya klu kita gagal dlm interview...jgn watkan kegagalan itu mematahkan semangat utk kita cari keje...jdkan kegagalan itu sbg PEMBAKAR SEMANGAT...mgkin rezeki kita bukan kat tempat tu...usaha lagi apply keje...pegi lagi interview...lg byk interview yg kita pernah pegi..lg byk pengalaman interview yg kita dpt...Insyaallah...adalah rezeki kita tu nanti...yg penting, USAHA, DOA & TAWAKAL!!!

Oklah...nak mintak diri...len kali aku sambung lagi...ada dua isu menarik yg aku nak kupas nnti...

Wassalam...

\(^_~)/

Saturday, August 25, 2012

Dah nak balik KL...huuu.... :-(

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:54 AM 0 comments
hurm...ptg ni or esok pagi dah balik KL...kejapnyer 1 minggu cuti raya ni..huu...pasni bergelut dgn nak abiskan silibus dan settlekan test 2 laa plak...adoiiyaiii...

cuti raya kali ni best jer...sbb abiskan mama dgn kuarga kan??? dan ahli baru...adik lelaki aku...Muizzuddin Mustaqim...nntilah aku upload gambar2 dia...chumel sgt!!! tembam giler kot...Mana datang adik tu???heee...secret!!! u dun have to know so much things...okies???

hurm...skrg ni kat dining hall ada pakcik halim, makcik sita, makteh, makcik ina dgn pakcik aziz...diorg datang bfast merangkap beraya kat umah aku ni...heee...mama jer yg layan diorg, aku dlm bilik fail ni..ngadap PC abah yg baru...heee....(sambil mengupdate blog..)

abah wat nasi dagang dgn pulut kuning...mama plak masak mi goreng...yummy!!! nasi dagang aku dah terjah tadi...harap2 ader laa mi goreng fav aku tu lebih2 satgi..heee....pas diorg balik baru aku terjah yg tu plak...

nak citer apa lg erk??? aku ni rancang nak beli Samsung S3...tension sbb hp samsung Ace aku ni sllau sgt hanged...wat hal sokmo dia..(mana x nyer..memory tak byk...tp byk application yg aku sumbat dlm tu...)huuu....


nanti nak ajak 'uncle miche' pi survey2 kat lowyat...xpun beli guna pakej celcom jer..xder laa mhl sgt...heee....

pastu my second things yg aku nak beli...camera canon eos 1100d...waaahhh...giler aku nak beli...alang2 nak survey gak kat lowyat nnti...



amboi2....hingaq ngat aih diorg kat ruang makan tu...sembang sakan nmpaknyer...isu hangat apa lah tu agaknyer....

oklah...cheq mintak diri dulu...salah dan silap harap dimaafi...

Wassalam...

\(^_^)/

Tuesday, August 21, 2012

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 8:13 PM 1 comments
Assalamualaiikum semua...

walaupun hari ni dah raya ke-3, tp aku rasa msih belum terlambat untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri...klu ada salah dan silap sama ada aku sengaja atau tak sengaja tu...harap dimaafkan la yerk...

Raya tahun ni biasa jer aku rasa...xder yg menarik sgt pun...yg menarik pada aku hanya pada sesi bergambar  pd 1st day raya jer...almaklumlah...biler dah ada photographer dlm family...mcm2 gaya yg dia suh kitorg berposing...

ni aku nak letak laa sikit gambar raya family aku...jgn ditanya naper xder gmbr bapak aku...heee....dia ada urusan di tempat lain...

Gambar yg Fail dah edit...the best picture of us...
Hee....comel x gambar kat atas ni??? hehe...

Tahun ni tema biru...

Dari kiri ; No, Laa, Aku & Fail
Oklaaa....mintak diri....nak kuar pi makan...

wassalam...

Saturday, August 18, 2012

~My Plan C~ : Colorful Cheese Tart

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:52 PM 0 comments
Di mlm raya yg bahagia ini, aku sempat ajer nak wat plan aku yg terakhir..hee...dari gambar kat atas ni...mcm gempaq giler kan tart ni aku wat colorful...hee...bukan semata2 warna tau...
Kuning :  perasa durian
Ungu : Blueberry
Oren : Sunquick
Hijau : Coconut Pandan
Merah : Strawberry
Aku beli shell yg dah siap pun...heee...kat kedai Kek...kan senang...abis citer...
Aku just masukkan cheese tu jer...Laa pulak yg rajin bebenor nak decorate tart ni...ni first try cheese tu...so, mcm ntah apa2 laa sket...len kali aku wat elok2 punyer....
ok...ni gambar2 lagi...
Makin lama makin merapu decoration nyer...
Ok....ader lg...jap nak upload...

Nah amek sorang satu ikut nama masing2...
 Yg atas ni sjer aku wat...heee....

Ni last skali my wish to all readers & bloggers...

Mintak diri...nak ready wat Mi Kuah plak...heee....

Wassalam...

\(^_^)/

Wednesday, August 15, 2012

Alhamdulillah...dapat jugak berbuka bersama... \(^_^)/

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:25 AM 0 comments
Tarikh: 14/08/2012
Masa: Waktu berbuka bagi kawasan Kuala Lumpur
Tempat: Dewan Perdana Felda
Kehadiran: Shikin & husband, Didi & Husband (termasuk dua anak mereka Widatul & Wardina), Jannah, Aku, Fiqah, Zarin & Syira.
Ketidakhadiran: Alia & Azira (atas urusan peribadi yg tidak dapat dielakkan)

Semlm best sgt dapat berbuka bersama2...alhamdulillah, walaupun kitorg berada di minggu terakhir Ramadhan, sempat jugak akhirnya kitorg meluangkan masa utk berbuka bersama...mulanya cadang nak wat berbuka kat umah didi. siap aku nak wat ketam masak lemak cili padi lg...tp disebabkan kekangan masa yg tidak mengizinkan, kitorg decide mkn kat sini jer la...

Tulisan posting kali ni warna purple sbb tema kitorg berbuka arini purple..hik hik...kira ok la tu kan??? mkn kat sini best gak laa...ada 88 juadah (walaupun sebenarnya aku xkira pun...)...ramai sgt org, penuh dewan tu...

walaupun aku terpaksa spend RM68 seorg utk mkn kat sini, tp aku rasa ia berbaloi dgn quality time yg kitorg dpt spend together2 and aku rasa happy sgt...sbnrnya, aku mkn xder la kenyang sgt mcm jannah tu...dia mkn smpai berpinggan2...tgk jer badan tu slim...heeee...(jgn mare jannah...)

Masa dah balik aku rase mcm rugi plak sbb xmkn betul2...aku byk abiskn mase maen dgn widatul jer...heee...

ok la...masa menunjukkan 10.24am dah ni..aku ada klas dgn DBS 2A plak pkul 10.30am ni...mintak diri yerk...

wassalam...

\(^_^)/

Tuesday, August 14, 2012

Adakah kita akan bertemu kembali???

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 2:28 PM 0 comments

Assalamualaiikum...entry kali ni aku taip pkul 2.14pm...sedangkan aku ada klas pkul 2.30pm satgi...huuu...sempat ajer kan??? tetiber rasa nak update blog ptg ni...heee....

Ramadhan ni kejap jer mse berlalu...waaaa.....aku rase mcm masih xbyk amal yg dpat aku buat dlm bulan ramadhan yg mulia ni..penghulu segala bulan...ruginyer rasa....adakah aku akan dpt jumper lg dgn ramadhan tahun depan??? wallahuallam...moga2 dipanjangkan umo utk bertemu dgn ramadhan thn depan...amin...

ramadhan kali ni aku rasa mcm xsempurna jer pada diri aku...rasa mcm xpuas lg jer nak lalui ramadhan...dalam kesedihan memikirkan ramadhan yg bakal berakhir....hati jua tak sabar menantikan syawal yg menjelang tiba....heee...perasaan bercampur baur....

tp xsangka...dalam kesibukan menjalani ibadah puasa, sempat jugak aku menyiapkan 2 jenis kuih raya Cornflakes & Butter cookies....rancangnya nak wat blueberry cheese tart klu sempat...tp, nampak gaya mcm xsempat jer...huuu....aku akan bertolak hari Jumaat ptg...ikut aku nak gerak khamis ptg tp kne tggu No abis keje...huu...kali ni balik drive dr KL ke Kedah...sooo...dapatlah aku nak merasa jammed jln raya balik raya mcmne...kan??? Ahad dah raya...waaa....dapat rehat sehari jer...rancangnya raya pertama nak wat mi kuah mcm biasa...nyum2...sedapnyer...(ceh..sendiri masak...sendiri puji..heee...)

oklah...aku nak pi kelas dah ni...len kali aku update lg..hee....(walaupun xder saper yg baca... :-( .....)

wassalam...

\(^_^)/

Monday, August 6, 2012

My Plan B: ~Danish Almond Butter Cookies~

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:01 AM 0 comments

Huduh bebenor cookies kami ni...almaklumlaa...first try kot...sebenarnya nama asal dia Danish butter cookies...tp disebabkan aku pi letak almond byk sgt, so aku tkar la nama dia jd Danish Almond Butter Cookies...heee...

Guess what??? aku wat biskut ni pas tgk Chong Wei final kat Olympic semlm...lebih kurg stat wat adunan pkul 9.40mlm...pkul 9.50mlm siap, kne simpan dlm fridge kejap dlm 30min..huuu...time tu laa aku kalut nak kemas beg sumer...maklumlaa..bas balik KL pkul 11.30mlm...dlm pkul 10.20, aku stat la nak bentukkan...patut la dlm blog HaSue suh gune piping bag...sbb adunan dia lembut sgt...mslhnyer aku cari piping bag tu xjumper...so, aku gne laa acuan bentuk LOVE tu...adoiyaii...terpaksa wat tebal2 sbb klu nipis xleh nak angkat masuk loyang...lembut sgt...aku wat cpat2 sbb nnti nak bakar lg...pastu sibuk nak solat isyak lg...nasib bek bakar dlm 15min jer...

Biler dah siap bakar cookies ni...aku trus siap2, mama antar pi stesyen bas...so, xsempat laa aku nak merasa cookies ni...erm...adik aku yg pindahkan dr loyang ke balang...dia msg aku ckp..."biskut dah masukkan dlm balang...mcm biskut baby jer.."huuu...biskut tu bila dah bkr dia mengembang...so, agak besar laa saiz dier...heee...

Aku smpai KL dah ni...kat umah aku ni...aku amek time off pagi...ingt nak tido jap...tp mcm xsmpat jerr sbb dah pkul 8.55am...satgi pkul 10.30am ada klas...huu...arini 6 jam kot...

Td smpai pudu pkul 5am..trus kaki ni melangkah menuju ke KFC yg bertentang dgn pudu tu..apa lagi...SAHUR!!! aku amek set AM TWISTER dgn coffee...hurmm....nyum2...sementara nak tggu surau pudu bukak (tima masuk subuh), aku lepak laa kejap kat KFC tu...ramai gak yg lepak kat KFC tu...dlm pkul 5.50am, aku gerak laa pi surau pudu...dlm pkul 7am jannah smpai...(THANKS NUR JANNAH BINTI MOHAIDIN) sbb susahkan diri amek aku kat pudu pagi tadi... \(^_^)/ Sayang ko lebey!!!

Oklah..kat sini aku sertakan resepi Danish Butter Cookies

Resepi: Kak Fida@myresipi.com 
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 50 keping, lebih kurang )

125 g mentega (1/2 buku)
45 g gula icing (1/3 cwn)
140 g tepung Top/gandum* (1 1/4 cwn)
1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama)
1/2 sk butter oil atau 1 sk esen vanilla
choc chips atau kismis - utk hiasan -hasue letak badam cincang,gaul sekali dalam adunan
gula halus - utk tabur (opt)

Cara-cara

1.             Putar mentega dan gula icing hinga berkrim.Masukkan butter oil atau esen vanilla dan akhir masukkan campuran tepung Top/gandum dan pukul sebati.
2.             Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam.Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.Hias dengan choc chip atau kismis.
3.             Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga perang.Taburkan gula halus diatas cookies jika suka dan sejukkan
4.             *Bentuk cookies boleh dipelbagaikan ikut suka. 

Sunday, August 5, 2012

My Plan A: ~Cornflakes Madu~

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 5:24 PM 3 comments

Alhamdulillah....akhirnya...jadi jugak cornflakes madu aku ni...huuu...aku tau laa biskut ni simple giler jer...tp nak bangun utk wat biskut ni...adoiyaii....maleh bebenor...resepi biskut ni aku amek kat internet...byk sgt resepi...last2 aku olah2 sendiri...dah xingt kat blog mana yg aku amek...yg pasti...thanks kpd sumer blogger yg ada letak resepi ni dlm blog mereka...

Klu 'kejadian' itu tak berlaku, mungkin aku xder inesiatif utk buat sendiri biskut cornflakes ni...so, look at the bright side, ader hikmah ler tu...hikmahnyer aku blaja wat sendiri...erm...rasa nyer aku xtau laa sedap ke x...sbb pose kan???so, mlm ni pas berbuka baru leh rase...klu xsdp...xper...cuba lagi...

ok laa...kat sini aku sertakan resepi biskut ni setelah aku adjust2...hee....

Bahan-bahan 
1 kotak cornflakes – 220g
110g butter
6 sudu besar madu
6 sudu besar gula kastor
½ sudu esen vanila
Paper cups
Badam hancur (dibakar terlebih dahulu) 
Cara-cara
1.     Panaskan butter, madu dan gula di dalam periuk sehingga cair dan sebati.
2.     Masukkan esen vanilla sebelum tutup api.
3.     Masukkan cornflakes dan kacau hingga sekata. Masukkan cornflakes ke dalam paper cup dan tabur badam ke atasnya.
4.     Bakar di dalam oven selama 10 - 11 minit pada suhu 150 celsius.



So, maaf sesgt kepada pemunya resepi yg sebenar sbb aku mmg xingat kat mane yg aku amek resepi ni...xsabar nk makan mlm ni...heee...


Wassalam...


\(^_^)/


p/s:- Insyaallah Danish butter cookies pula bakal menyusul...(tp xtau biler...)

Si Buta & Sekotak Rokok...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 6:43 AM 0 comments
Hari Jumaat lepas, aku berbuka dalam bas sebab dalam perjalanan nak balik SP...Aku duduk line kedua dari depan...seat depan sekali seorang pakcik yg cacat penglihatannya...jelas di tangannya sebatang tongkat yang boleh dilipat2...lazimnya org buta mmg ada tongkat ni...Masa aku sedang menikmati burger Marrybrown tu...mata aku tertancap pada tangan pakcik itu...wah...sekotak rokok...(tak ingt la plak brand apa...) bila tgk kotak rokok tu...otak aku ligat mencari idea utk aku update dalam blog aku ni...heee....


Hasilnya, entry aku kali ni laa....


Aku sejak keje kat KL...selalu benor terserempak dgn org buta...(wah...ramainya org buta kat KL ni er...kat negeri lain xder la banyak mcm ni aku rasa...) asal makan ker...jln2 ker...sambil tunggu bas ker...sambil tunggu lrt ker...sure ada jer diorg ni...(musykil plak aku diwatnyer...) Kebanyakkan diorg ni tanpa segan silu mintak jer sedekah dari seorg ke seorg yg lain...dengan siapa pun diorg jumpa...memang la bagus bersedekah...aku bukan nak mengungkit isu sedekah kat sini...tapi aku memikirkan apa rasionalnya kita sedekah pada mereka sedangkan mereka membeli rokok dgn duit tu....


Ustaz aku penah bgtau dulu..."sedekah la pada mereka yg lebih memerlukan daripada mereka yg meminta2 kerana mereka tu masih ada kudrat...sedekah la pd yg sakit...anak yatim...rumah org2 tua ker...tu lebih memerlukan..." lgpun jika dilihat pd org buta...diorg ni cukup semua sifat kecuali nikmat mata jer yg Allah swt tarik balik...tangan dan kaki mereka masih berfungsi dgn baik...ada baiknya jika mereka semua ni dikumpulkan beramai2 dan diberi kursus kerja tangan...menganyam ker...apa2 sajalah...


Klu diorg ni datang meminta...rasa bersalah plak klu xbg...tp...klu bg...diorg wat beli rokok plak...penah aku dengar, diorg ni ada jugak yg sindiket penipuan..maknanya berpura2 cacat utk mintak sedekah...


Aku penah pegi downtown kat cheras...nampak satu teksi ni berenti tepi...driver teksi ni dok tido jer dlm tu...almaklumlah...pkul 1 lebih kot...telahan aku.."mungkin bini dia pi shopping kat downtown kot..." aku parking kete dkt jer dgn teksi tu...masa aku nak balik, aku selisih pakcik buta dgn seorg yg mmg dok escort pakcik tu naek teksi td...wah...rupanya driver teksi tu menunggu pakcik buta dgn pembantunya...


dah la...aku xtau nak cakap apa...klu nak derma kat diorg ni...Ikhlaskan hati...jgn pkir yg bukan2...klu diorg ni menipu atau menggunakan duit ke jln yg tak betul...itu urusan mereka dgn Allah...tapi sebaiknya kita sedekahlah kepada mereka yg lebih memerlukan...terutamanya fakir miskin...


Mungkin entry aku kali ni kurang menarik or ada yg tak puas hati dgn pendapat aku...this is juz my opinion...Maaf...


Wassalam...


\(^_^)/

Saturday, August 4, 2012

Rindunyer Bubur Lambuk UUM....

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 3:01 AM 0 comments

Setiap kali Ramadhan menjelma...mesti rindu sgt nak menjamah bubur lambuk masjid UUM...tu laaa bubur lambuk yg paling sedap aku penah rasa...huu...rindunyerrrr.... rindu sgt nak berbuka kat masjid uum, pastu trus solat maghrib+isyak+terawih....rindu sgt....

Hari tu aku dgn shikin pegi masjid kg baru...punyer la sanggup sebab nak merasa jugak bubur lambuk masjid kg baru ni...aku siap google jumper masjid ni mmg dok wat bubur lambuk sehari smpai 100 periuk...fuyyooo...so, aku dgn shikin sanggup la beratur utk try mcmane rse bubur lambuk ni...

kitorg smpai dlm 4.30ptg,...beratur...xder la panjang sgt...tp dlm pkul 5 lebey baru dia agihkan kpd sumer...sorg hanya dpt satu bungkus jer...xper laa...asalkan dpt merasa....pas dpt bubur tu, kitorg pun meredah laa jammed nak balik IPB....

mlm tu berbuka dgn bubur lambuk masjid kg baru...tapi ternyata semuanya dusta belaka...huuu...maaf ingin ku katakan...buburnya biasa2 saja rasanya...mungkin jugak bubur lambuk yg sedap dulu tu tukang masaknya dah bersara kot...sbb tu laa aku makin rindukan bubur lambuk masjid UUM...selama 4 thn study kat UUM, mmg tu laa juadah aku berbuka puasa....huuu....

I MISS UUM SOOOOOO MUCH!!!!

ok laa...jam menunjukkan 2.59am...hee...ingt nak lelapkan mata sikit sebelum sahur satgi...aku ni baru jer smpai dari KL pkul 1am td...masih pening2 lalat lg ni...

wassalam....

\(^_^)/

Thursday, August 2, 2012

Hello Kitty Gila Sales 2 Coming Soon!

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 7:25 AM 0 comments

Another Super Good News to all Hello Kitty Fans!!


I believe a lot of you girls and guys searching around

where to grab for Hello Kitty items in Malaysia for a really

long time…


And today…


Finally… Hello Kitty Malaysia is here..!


Previously Hello Kitty Malaysia Gila Sales 1 with Bed Room Series

have been launch successfully!


And now they are preparing to launch for Hello Kitty Gila Sales 2!


They are having pre-launch right now and as a special

pre-launch offer, you can have free Cute 3D Hello Kitty

Model at zero cost. If you don’t believe me check it out

for yourself here, while it’s still available:


==> http://www.hellokittymalaysia.com


This special pre-launch offer is valid only till the launch day,

after which it may be taken off completely. Stop reading this now,

and go to the Hello Kitty Malaysia website and claim all the

bonuses now:


==> http://www.hellokittymalaysia.com


If you’re reading this blog post too late, then you may have missed it.

Don’t leave a comment to complain because there’s nothing I can do.

I DID tell you it’s a limited offer :)



Claim This Bonus


Friday, July 20, 2012

SaLaM RaMaDhAn

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 8:04 PM 0 comments
Alhamdulillah, aku masih bernyawa utk melalui ramadhan tahun ini...tahun 1433H..insyaallah, aku berusaha utk menjadikan ramadhan tahun ini lebih baik dr tahun lepas...

aku curi masa sket sebelum solat maghrib...mlm ni dah leh stat wat terawih...esok dah stat pose..insyaallah...pas isyak no dtg amek aku, kitorg gerak balik SP...ahad mlm bru aku balik KL kot...dapatlah merasa 1st day ramadhan dgn mama...aku ajak jannah balik SP, tp mak dia xkasi...mgkin sayu kot 1st ramadhan jannah xde plak...xper la..pas raya laa aku ajak jannah balik SP...lgpun klu time pose nak bawak jln2 xbest...xleh nk mkn pun..hee...

kelas master aku dah abis...yeaayyy!!! cuti sem!! alamak...xisi SUFO lg...huu...kne isi laa...nnti xkuar plak result exam...harap2 lepas la sem ni...klu xlepas gak...aku nak tukar course laa...huu...

k la...wassalam...

see ya...

\(^_^)/

Friday, June 22, 2012

ingin menjadi ahli falsafah :-)

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:26 AM 0 comments
Kebodohan demi kebodohan dipertontonkan oleh mereka yang buta hati dan pendek akal...Adakah mereka lebih gemar menjadi virus dalam organisasi daripada menjadi pendidik yang berdedikasi dalam mendidik anak bangsa???

Monday, June 18, 2012

SeMeStEr BaRU BeRmULa LaGi...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:30 AM 0 comments
Wah...sebenarnya dari minggu lepas dah stat semester baru...tp minggu lepas lbih kpda mggu pengenalan dan minggu kutip duit buku...so, xder pun aku wat klas...

minggu ni baru minggu mengajar la...didi dah stat MC utk bersalin, so aku dah stat takeover class dia...so jadinya utk dua bulan ni, jam mengajar aku 24jam lerr...yeaa...ader OT 4 jam...hehe...aku suka jadual aku sem ni...xkisah la klas ptg byk pun, yg pentg kbnykkan pagi aku free...so xder mslah klu terlmbt sbb jammed...hee...

sem ni aku just ngajar paper Costing dgn AIS jer...yeaayy!!! suke sgt sbb xder paper akaun...bukan xsuke ngajar akaun, tp lebih prefer costing dr akaun...hee...aku stat ngajar kat IPB ni pun aku dah ngajar costing...soo, sgt suka pd costing..hee...

skrg ni tgh klas AIS280, so aku bg masa utk diorg discuss for presentation next class..aku tau, ada antara mereka yg dok layan FB smbil2 tu...xkisah la..yg penting slides utk presentation siap...

k la...aku nak mintak diri..nnti aku update lagi...

wassalam...

\(^_^)/


Wednesday, May 30, 2012

ReMaJa & KeMeWaHaN

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:25 PM 0 comments


Aku baru balik dr Wangsa Walk...td pi tgk muvee citer Dark Shadow lakonan Johnny Depp. Mse aku jalan2 sementara nak tggu time utk masuk muvee, aku observe surrounding aku...aku tgk byk remaja..almaklumlah, skrg ni time cuti sekolah...so, ari rabu pkul 1 tghari ramai remaja berlegar2 kat wangsa walk ni...


masa aku dok asyik observe sekeliling...aku dpt idea utk entry arini...tentang remaja dan kemewahan...sbnrnyer dah lama aku terpikirkan hal ni cumer arini ideanya mencurah2...msa aku beli popcorn td sblum nak masuk, aku tgk ramai sgt bebudak laki dlm lingkungan darjah 4 ke tgkatan 1...mmg kecik2 jer...dok pakat2 beli popcorn...yg herannya, xder plak aku nmpk mne2 org dewasa bersama2 mereka...diorg ni dtg wangsa walk sendiri2 ker??? ish2...mak bapak skrg terlalu memberi kepercayaan kpd anak2..."nah amek duit ni, pi maen jauh2"...itu org2 dulu slalu wat klu xnk anak2 kacau diorg dok bersembang...then anak2 pun pi la kedai runcit beli eskrem...tp skrg, dialognyer sama tp situasinya berbeza...


budak2 skrg plak lunch makan Mc D, makan pizza hut, kfc (kurg2 kos skali mkn rm15)...mmg byknyer duit diorg ni...slalu nmpak diorg dgn uniform sekolah dok mkn kat tmpat fast food ni...tak kurg jugak dgn remaja perempuan...fesyen tu bukan main lg...pakaian ntah apa2...aurat tu...nauzubillah...


aku tau la...aku pun bukan nyer baek sgt...tp bila tgk environment mcm ni...risau nak lahirkan anak...tkut nnti xmampu nak jaga diorg sebaiknyer...kdg2 mak bapak dah bg ilmu agama yg ckup, tp diorg sendiri yg curi2 buat 'jahat'...


k la...aku nak study PSA ni...klu ada slh silap...sori...klu ada yg terasa, alhamdulillah...hee....terpulang la pd diri sendiri utk menilai...tepuk dada, tanya IMAN...


wassalam...


\(^_^)/ 

Friday, May 25, 2012

ExAm WeEk... :-)

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 7:41 PM 0 comments
wah...xmenyempat2 aku nak update blog ni...ntah apa yg di bz nyer...assignment kot...huh!!! ni tggal 1 jer lg assignment...utk subject public sector accounting...adoii..malehnyer nak wat...pape pun nak kne tumpu utk exam MAC ari ahad ni dlu..pas exam baru stat wat assignment PSA..ok x?? minggu ni minggu exam...aku ada paper 27hb, 31hb dgn 2hb...paper MAC dlu, pehtu PSA last skali ACC...harapnyer sumer aku dpt wat dgn baik..semoga perkara dulu tidak berulang kembali...k la...aku nak mula study ni...pas exam nnti baru aku update blog..okies???hehe...  

Monday, May 14, 2012

HiDuP InI SATu PeRjALaNan YaNg PaNJaNg...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 8:23 PM 0 comments


Assalamualaiikum kepada semua pembaca...


Hari ini tergerak hati nak update blog ni...MC satu hari membuatkan aku banyak berfikir...almaklumlah...dok termengung jer satu ari ni...hehe...(sedangkan bertimbun lg assignment nak kena settlekan..huhu...)


Hidup ini adalah suatu perjalanan yg panjang...betul tak??? dari kita lahir...kita merangkak...dan mula bertatih...di waktu itu, kita masih belum mengerti apakah itu kehidupan...


Lepas tu, kita mula memasuki Darjah 1...masa tu yg tau, main dan kengkawan jer..betul x?? UPSR pun kita lalui dengan..alahai...kacang jer la...betul x???


Masuk sekolah menengah...kita dah mula memahami tanggungjawab...sudah mula menanam cita2 dewasa nanti...dan pada waktu itu juga...sudah mula mengenal erti kasih & sayang kepada jantina berlainan jenis...


tapi kita berjaya menepis segalannya...klu ada pun, sekadar cinta monyet sjer..kan??? lepas PMR, kita bergelut study utk SPM...masa tu baru tau langit tu tinggi ke rendah kan??? sbb SPM tu la yg akan menentukan arah tuju hidup kita seterusnya...


dapat jer result SPM, ada yg tersenyum, ada yg berduka...ada jugak yg tak amek port langsung...apa2pun, kita teruskan hidup kita dgn result yg kita ada tu...ada yg dpt msuk matriks, ada yg masuk poli, yg anak org kaya amek A-Level kat oversea...masing2 ikut kemampuan sendiri...


lepas Diploma...teruskan dgn Ijazah...mana yg rajin sambung Master plak...mana yg lg rajin giler sambung PHD plak utk dptkan pangkat "Dr" kat pangkal nama tu...


Semua manusia dgn perjalanan hidup masing2...ada yg byk dugaan...ada juga yg mudah perjalanannya...yg pasti...Allah tetap dgn agendanya utk menguji hamba-Nya yg soleh dan solehah...


Di samping kita mengejar cita2 dunia, jgnlah kita lupa dengan kehidupan yg pasti di akhirat nanti...jgn lupakan bekalan utk ke sana...


oklah..mintak diri...nanti aku update lg...


wassalam...


\(^_^)/

Friday, May 4, 2012

FB?? BLOGGING?? STUDY???

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 2:27 AM 1 comments
jam menunjukkan pkul 2.12am...wah, stay up hoh?? tp bukan utk study..adoii...biler nak stat study ni, ada test management accounting ahad ni...hurm...pas tulis blog ni nak bukak buku sket la...arini dah jumaat...sempat ker erk??? buku bukan men lg bawak balik ke SP dr KL...so, study laaa nawal oiii....


huu...mmg sepatutnyer aku study, tp awat ntah jari-jemari ni rse nak update gak blog ni walaupun i have no idea at all what i want to talk about...hehe...


td baru abis tgk citer Valentine's Day...haha...i know...citer tu dah lama...thn 2010..aku xtau pun...td sjer search, jmper plak...menarik gak citer tu...then biler tgk citer tu membuatkan aku bersyukur yg aku ni Islam...korg nak tau naper aku ckp camtu??? then korg kena tgk laa citer tu..hehe...download jer kat mediafire...


as i said before...its supposed that im studying rite now but...adoi...maleh bebenor jer rasanyer...asyik2 nak bukak fb...apa yg ader ntah la...bukannyer aku update pape status pun..huhu...


huhu...facebooking sokmo aku ni...huhu...
aritu ada kawan aku ckp..ada kajian telah dibuat, sejam kita ngadap FB, semakin mengecil otak kita...ntah betul ke x fakta ni...aku tak try search plak...maleh...nnti laa klu2 ader org post kat FB aku baca..hehe...see...FB lg...


so aku pun off laa FB aku, tp still xleh nak stat study sbb nak update blog ler plak...haha...byk btul halangan sblum nak study ni...hehe...




hurmm....walaupun xder idea still nak update...so, terjadilah entry aku ni...haha...walaubagaimanapun...(wah, dah lama xgne word ni..masa sekolah dulu jerr....) aku still kne ttup blog aku ni sbb I NEED TO STUDY!!!!!


kan best klu bole cucuk pendrive jer kat telinga ni...
so guys...smpai jumpe lg...aku nak pi study jap walaupun mata ni dah nantok...


see ya...


wassalam...


\(^_^)/

Thursday, May 3, 2012

GeNtInG Oh GeNtInG & BuKiT TiNgGi...Part 4

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 2:23 PM 0 comments
ooppss....i need to lose some weight!!!

wah....keayuan terserlah dari bini tok imam...(jgn mare yer uncle butak..)

wah...alia control cun...


inilah japanese tea house yg punyer tinggi kami semua terpaksa panjat bukit semata-mata nak tgk..huhu...


sumer berdiri di tempat masing2... :-)
xsdr pun diorg wat mcm tu kat aku... (encik moncet tgh tpon...mne nak sedar...hehe... )
jannah dgn muka fotogenik nyer...
gambar pasport alia...hehe...
waaahhhhh.....
kesian kat org yg amek gmbr ni...xreti gne camera...huhu...
Anak iran...punyer la comel....
lari jgn xlari....

last pic kat bukit tinggi....
okies....tggu part 5 aku letak gmbr2 kat genting plak...see yaa...


\(^_^)/
 

~ NuKiLaN HaTiKu ~ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise