SaHaBaT MaYa

Monday, May 14, 2012

HiDuP InI SATu PeRjALaNan YaNg PaNJaNg...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 8:23 PM


Assalamualaiikum kepada semua pembaca...


Hari ini tergerak hati nak update blog ni...MC satu hari membuatkan aku banyak berfikir...almaklumlah...dok termengung jer satu ari ni...hehe...(sedangkan bertimbun lg assignment nak kena settlekan..huhu...)


Hidup ini adalah suatu perjalanan yg panjang...betul tak??? dari kita lahir...kita merangkak...dan mula bertatih...di waktu itu, kita masih belum mengerti apakah itu kehidupan...


Lepas tu, kita mula memasuki Darjah 1...masa tu yg tau, main dan kengkawan jer..betul x?? UPSR pun kita lalui dengan..alahai...kacang jer la...betul x???


Masuk sekolah menengah...kita dah mula memahami tanggungjawab...sudah mula menanam cita2 dewasa nanti...dan pada waktu itu juga...sudah mula mengenal erti kasih & sayang kepada jantina berlainan jenis...


tapi kita berjaya menepis segalannya...klu ada pun, sekadar cinta monyet sjer..kan??? lepas PMR, kita bergelut study utk SPM...masa tu baru tau langit tu tinggi ke rendah kan??? sbb SPM tu la yg akan menentukan arah tuju hidup kita seterusnya...


dapat jer result SPM, ada yg tersenyum, ada yg berduka...ada jugak yg tak amek port langsung...apa2pun, kita teruskan hidup kita dgn result yg kita ada tu...ada yg dpt msuk matriks, ada yg masuk poli, yg anak org kaya amek A-Level kat oversea...masing2 ikut kemampuan sendiri...


lepas Diploma...teruskan dgn Ijazah...mana yg rajin sambung Master plak...mana yg lg rajin giler sambung PHD plak utk dptkan pangkat "Dr" kat pangkal nama tu...


Semua manusia dgn perjalanan hidup masing2...ada yg byk dugaan...ada juga yg mudah perjalanannya...yg pasti...Allah tetap dgn agendanya utk menguji hamba-Nya yg soleh dan solehah...


Di samping kita mengejar cita2 dunia, jgnlah kita lupa dengan kehidupan yg pasti di akhirat nanti...jgn lupakan bekalan utk ke sana...


oklah..mintak diri...nanti aku update lg...


wassalam...


\(^_^)/

0 comments:

 

~ NuKiLaN HaTiKu ~ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise