SaHaBaT MaYa

Sunday, August 5, 2012

Si Buta & Sekotak Rokok...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 6:43 AM
Hari Jumaat lepas, aku berbuka dalam bas sebab dalam perjalanan nak balik SP...Aku duduk line kedua dari depan...seat depan sekali seorang pakcik yg cacat penglihatannya...jelas di tangannya sebatang tongkat yang boleh dilipat2...lazimnya org buta mmg ada tongkat ni...Masa aku sedang menikmati burger Marrybrown tu...mata aku tertancap pada tangan pakcik itu...wah...sekotak rokok...(tak ingt la plak brand apa...) bila tgk kotak rokok tu...otak aku ligat mencari idea utk aku update dalam blog aku ni...heee....


Hasilnya, entry aku kali ni laa....


Aku sejak keje kat KL...selalu benor terserempak dgn org buta...(wah...ramainya org buta kat KL ni er...kat negeri lain xder la banyak mcm ni aku rasa...) asal makan ker...jln2 ker...sambil tunggu bas ker...sambil tunggu lrt ker...sure ada jer diorg ni...(musykil plak aku diwatnyer...) Kebanyakkan diorg ni tanpa segan silu mintak jer sedekah dari seorg ke seorg yg lain...dengan siapa pun diorg jumpa...memang la bagus bersedekah...aku bukan nak mengungkit isu sedekah kat sini...tapi aku memikirkan apa rasionalnya kita sedekah pada mereka sedangkan mereka membeli rokok dgn duit tu....


Ustaz aku penah bgtau dulu..."sedekah la pada mereka yg lebih memerlukan daripada mereka yg meminta2 kerana mereka tu masih ada kudrat...sedekah la pd yg sakit...anak yatim...rumah org2 tua ker...tu lebih memerlukan..." lgpun jika dilihat pd org buta...diorg ni cukup semua sifat kecuali nikmat mata jer yg Allah swt tarik balik...tangan dan kaki mereka masih berfungsi dgn baik...ada baiknya jika mereka semua ni dikumpulkan beramai2 dan diberi kursus kerja tangan...menganyam ker...apa2 sajalah...


Klu diorg ni datang meminta...rasa bersalah plak klu xbg...tp...klu bg...diorg wat beli rokok plak...penah aku dengar, diorg ni ada jugak yg sindiket penipuan..maknanya berpura2 cacat utk mintak sedekah...


Aku penah pegi downtown kat cheras...nampak satu teksi ni berenti tepi...driver teksi ni dok tido jer dlm tu...almaklumlah...pkul 1 lebih kot...telahan aku.."mungkin bini dia pi shopping kat downtown kot..." aku parking kete dkt jer dgn teksi tu...masa aku nak balik, aku selisih pakcik buta dgn seorg yg mmg dok escort pakcik tu naek teksi td...wah...rupanya driver teksi tu menunggu pakcik buta dgn pembantunya...


dah la...aku xtau nak cakap apa...klu nak derma kat diorg ni...Ikhlaskan hati...jgn pkir yg bukan2...klu diorg ni menipu atau menggunakan duit ke jln yg tak betul...itu urusan mereka dgn Allah...tapi sebaiknya kita sedekahlah kepada mereka yg lebih memerlukan...terutamanya fakir miskin...


Mungkin entry aku kali ni kurang menarik or ada yg tak puas hati dgn pendapat aku...this is juz my opinion...Maaf...


Wassalam...


\(^_^)/

0 comments:

 

~ NuKiLaN HaTiKu ~ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise