SaHaBaT MaYa

Friday, September 19, 2014

Cabaran 30 hari : Day 7 ~ Sejauh mana pendidikan itu penting bagi anda?

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 7:50 PM
topik arini dah macam soklan karangan SPM jer...haha...tentang pentingnya atau tak pentingnya pelajaran pada diriku ini???

wah...of coz la...memandangkan aku seorg tenaga pengajar, aku selalu ckp kat student2 aku....ILMU TU PENTING...bukan sekadar ilmu agama semata2...ilmu dunia jugak penting...Islam sendiri mengajar yg kita perlu menuntut ilmu hingga la ke liang lahad sekalipun....

memang ada yg ckp, "ala...ada degree pun tak tentu lg dpt keje...Colonel Sanders yg xde degree tu berjaya jer cipta resepi KFC terkenal sampai skrg...Bill Gates yg kena buang universiti boleh jer jd org kaya dgn Windows nyer" masalahnya...korang tu colonel sanders ker??? korang tu bill gates ker??? sekurang2nya, bila ada pelajaran, org pandang kita lebih sikit berbanding org yg tak berpelajaran...dan tahap pemikiran org yg berilmu, berbeza dgn mereka yg tidak berilmu...ye dak???

so, belajar la selagi mampu belajar...tp klu korang tu dah sah2 anak org kaya...yg akan take over business mak bapak korg, so rasanya xde diploma pun xpe kot...cuma dgn ilmu ni la kita lebih bijak dlm decision making yg kita buat...

wasllahuallam...tu sekadar pendapat dariku...

wassalam...

\(^_^)/

4 comments:

Cik Aann on September 19, 2014 at 11:43 PM said...

dont stop study.. ilmu perlu sebagai seorang khalifah dibumi Allah, kitakan pembimbing..
selagi mampu mencari ilmu..teruskan..jangan rasa oenat.. coz i never stop learning..

MENANG CONTEST! Nak Free Collagen Powder Shaklee? Sila jawab Soalan duluuuu..

Ayuni Rafilah on September 20, 2014 at 1:03 AM said...

Betul. Ilmu adalah asas sahsiah diri seseorang insan.

eikorina-NaWaL sYaFiQ on September 21, 2014 at 2:32 AM said...

Agree!!!

eikorina-NaWaL sYaFiQ on September 21, 2014 at 2:33 AM said...

Betul tu...

 

~ NuKiLaN HaTiKu ~ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise