SaHaBaT MaYa

Monday, March 26, 2012

2007 ~ 2012

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:00 PM 0 comments


wow...it's been 5 years i've wrote in this blog...even there's only 32 followers...haha...xperlaa....aku tulis utk kepuasan aku sendiri...sjer suka...konon2 nyer diari online ler...hehe...td belek2 blog...ni laa post pertama aku utk blog ni...


first posting


hehe...lawak plak biler baca yg dulu2 punyer...dr student smpai dh keje skrg ni...baguih jugak ader blog ni kan?? leh ingt balik kenangan dulu...kadang2 aku baca blik posting aku yg dulu2...hehe...lawak tul laa...


skrg ni kat SP, nak settlekan sign S&P dengan lawyer..baru smpai SP dr KL pg td pkul 4.30am...nsib bek aku terjaga, bukak mata jer bas tu btul2 dh smpai SP...klu aku xterjaga...silap2 dah terlepas ke mana laa aku ni erk?? huhu...ntah2 ALOR SETAR...huuu....mati aku...


esok dh balik KL...amek bas kul 3ptg...pas mama dialysis laar...cian kat mama...serabut dia dok umah ni..harap2 urusan pembelian umah tu xder masalah...xsbr nak masuk umah baru...


esok paper ACC116, to all my students, jawab lek lok tau..walaupun sy di SP, sy tetap doakan korg...best of luck...xmo gopoh2 tau...tekan calculator lek lok...jgn wat kesalahan yg NONSENSE!!!




adoii...nantoknyer...baru kul baper jer ni...huaaarrrggghh....hurm....aku nak tgk Seniman Bujang Lapok ni...xpenah bosan kot...tp dah nantok...xper2...tgk jer smpai tertido...


oyasumi nasai minna!!!


sayang korang \(^_^)/


wassalam...

Thursday, March 22, 2012

Aurat??? Sexy??? Subjektif???

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 2:12 PM 0 comments
Assalamualaiikum semua...


hari ni aku terpanggil sgt nak bg my own opinion tentang topik ni...sbb topik ni rata2 ramai yg suka membincangkannya...sampai ada yg salah faham...so, aku pun nk bg la sikit sbyk pendapat...aku ulangi...PENDAPAT...bukan hadis atau pandangan alim ulama...okies??? aku pun sdr, aku ni bukanlah ustazah yg layak nak bg nasihat...sekadar insan hina yg banyak kekurangan ingin memberi pendapat di dalam blogku sendiri...


mengikut kamus dewan bahasa edisi online, seksi bermaksud: 


(s├ęksi) bp menimbulkan nafsu syahwat, menggiurkan, memberahikan, mengghairah­kan: berbadan ~; keseksian keadaan atau sifat seksi: rambut ikalnya yg hitam mengurai masih menyer­lahkan ~ dan kecantikannya. 


Bersinonim dengan menarik,menawanmengghairahkan,memikatmenambat hati,menggiurkan., 


itu ikut bahasa kamus laa...tp pendapat aku...memang maksud seksi tu amat subjektif sbb xsemestinya seseorg tu pakai terdedah sana sini itu seksi...klu aku tgk perempuan pkai terdedah sana sini...pada aku, itu bukan seksi...tapi TAK SENONOH...


dan jugak...kadang2 org yg bertudung litup siap berpurdah plak yg kita rasa seksi...sebab seksi tu kdg2 bukan dr pemakaian, tp dr pembawakan diri..as i said before...SEXY IS SUBJECTIVE!!! kadang2, dari mata seseorg saja kita dah nampak dia tu seksi...bukan perempuan jer seksi, lelaki pun seksi jugak...pada aku, kalau lelaki tu pakai baju melayu, siap bersongkok pun bole nampak seksi...that's why seksi tu subjektif...


ramai jer perempuan yg bertudung labuh pun nampak seksi jugak...sbb dari cara pergaulan...cara  percakapan...itu yg membuatkan seseorang tu nampak seksi...takder pun dalam islam seksi tu haram...seksi di sini bukan yg terdedah sana sini laa erk...!!! seksi yg masih dapat dilihat walaupun telah menutup aurat mengikut syariat yang ditetapkan...


ok...isu AURAT plak...klu aurat plak, kita takleh nak cakap aurat tu subjektif, sbb aurat tu memang WAJIB DITUTUP...dah memang termaktub dalam Al-Quran...


Allah berfirman dalam surah An-Nur ayat 31 :


"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram), dan memelihara kehormatan mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka, atau bapa mentua mereka, atau anak-anak mereka, atau anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa yang tersembunyi dari perhiasan mereka dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, wahai orang-orang yang beriman, supaya kamu berjaya." 


"Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung hingga menutupi dada-dada mereka. "An-Nur : 31 



See...memang dah ada dalam Al-quran yg menutup aurat tu wajib...bukan subjektif...pakailah tudung fesyen macamana pun, yg penting menutup dada, tak ketat, dan tak jarang...skrg ni fesyen tudung dah mcm2..so, pandai2 sendiri utk memilih yg terbaik dan mengikut syariat...ada yg aku tgk tu, tudung nyer dah labuh, tp jarang smpai nmpak leher...paling teruk nmpak jambul rambut di depan pun ada gak..hehe...


ada yg dah perfect, tudung menutup dada, siap berjubah semua...tp malang, jubah plak ketat yg mengikut tubuh badan...bak kata orang puteh, yg ada 'cutting' gitu...mana leh mcm tu...jubah tu dah elok, tp yg bg nampak bentuk pinggang, punggung tu apa citer??? sbb tu la aritu aku ada terbaca satu artikel tajukkan "JUBAH MAKSIAT"...maksudnya, pakai jubah, tp ketat dan jarang...tulah masalah skrg ni...so, aku menasihati korg dan jugak diriku sendiri, pandai2lah bergaya dalam menjaga aurat kita...



  • Balasan bagi orang yang melanggar larangan Allah, ialah azab yang amat pedih, antaranya balasan wanita yang membuka rambut kepalanya selain suaminya, akan digantung dengan rambutnya di atas api neraka sehingga menggelegak otaknya, berterusan selama ia tidak menutupnya
  • Dada yang sengaja dibuka atau ditonjolkan supaya kelihatan seksi, akan di gantung atas api neraka dengan pusat dan buah dadanya diikat dengan rantai neraka sebagai penggantungnya.
  • betis dan paha yang terselak-selak, sedia untuk dipanggang, pedihnya tidak terkira.


So, di akhir kalam...aku memohon maaf kalau ada yg tersinggung dgn posting aku kali ni...aku ini sekadar memberi pendapat...terpulang pada korg nak menerima atau menolaknya...


wassalam...


ummuuaahhh... (sexy tak???)

Wednesday, March 21, 2012

Alhamdulillah...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 12:16 PM 1 comments
Chummelnyer...hehe...


Ya ALLAH...Ya Tuhanku...
Moga dipermudahkan segala urusan utk menyatukan dua hati dan dua keluarga..amin...


Wassalam...

Tuesday, March 20, 2012

dah dekat 2 tahun...waahhh!!!

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 12:17 AM 0 comments
wahh...pejam celik...pejam celik...(aku suke bebenor dgn wording ni erk...klu teliti balik posting2 aku yg lepas...sure jmper wording ni...haha...) 


jap jer masa berlalu kan??? lg 1 hari dah genap 2 thn...xsngka...susah payah kot aku laluinyer...mcmane tak susah??? ari2 kne dera...kena cubit...lebam2 lengan aku ni...huhu...harap2 jodoh berkekalan..amin...


doakan sumer agar dipermudahkan jalan jodoh aku dgnnya...amin...


p/s: biler nak dapat kawen ni..??? hehe...(gatai noh!!!)


k la...nk solat isyak jap...


wassalam...


ummuuaahhh....

Monday, March 19, 2012

19 Mac...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:56 PM 0 comments
arini genap umo aku yg ke.....tut....(tidak dapat disiarkan kerana terlalu ekstrem...) hehe...ader laa....xkisah la umo baper...yg penting awet muda alwayz....kan?? hehe...


utk arini aku msakkan mi kuah utk kawan2 aku....nsib baek ada didi yg dok tolg aku kat dapur...anak dia widatul comel pun sebok gak kat dapur nak tgk aku masak...


pas msk sumer, tggu kengkawan yg len dtg...dlm pkul 130tghari...AJK Pengangkutan & Logistik...Zarin baru smpai dgn Alia...10 min kendian jannah smpai dgn fiqah, kak nani dan syira...bawak kek aiskrim baskin robin...huhu...sedap kot....yg penting..MAHAL kot...hehe...ni gmbr keknyer...




Thanks korg sebab belikan kek ni...tercapai gak hajat aku nak rse kek ni...tp xbest...cepat CAIR...huhu...
pape pun...thanks kepada korg yg sudi wish dan doakan aku....amin utk kesemuanya...semoga doa kalian dimakbulkan Allah swt...amin...


wassalam...

Thursday, March 8, 2012

Carrymark Mac 2012

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 3:19 PM 0 comments

Sunday, March 4, 2012

RuMaH BaRu...Insyaallah... :-)

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 1:21 AM 0 comments
pagi td baru jer smpai SP dr KL...nsib bek la aku terjaga mse driver jerit "sungai petani"..haha...klu x...mesti aku dah terlajak smpai alor setar...tido lena betul aku dlm bas..almaklumlah, sebelum nek bas aku makan ubat selsema dgn ubat batuk...tu yg naek jer bas terus aku diulit mimpi...wifi yg disediakan pun aku xsempat nak gune...(kot2 la nak update fb aku..hehe...)


smpai jer sp aku sambung tido pas abis belek2 ipad shikin...shikin bg pinjam 4 hari..thanks shikin...nntilah aku nak kumpul duit nk bli gak ipad tu...hurm..pagi tu mama kejut suh siap2 nak pi sign S&P dgn developer...Ya Allah..moga dipermudahkan urusan pembelian umah ni...sebab aku rase umah baru ni akan menggembirakan mama....umah baru tu kat Nilam Sari...dalam SP gak..berdekatan dgn Giant SP..




nilah pintu masuknyer...harga umah tu RM311,000 fuyyooo...mahal kot...alhamdulillah lulus loan dgn Maybank...sebelum tu aku apply loan dgn Bank Muamalat...'ghenyah' bukan men aaiihh...last2 kena reject...pas kena reject aku mcm dah redha klu xdpt nak beli umah tu...pastu try lg skali..apply loan Maybank..dlm seminggu jer dah lulus loan tu...alhamdulillah...isnin ni nak pi maybank sign agreement..wah..aku balik SP kali ni keje sign agreement jer...haha...




insyaallah klu xder aral melintang..dlm bulan 7 baru dpt dok umah ni...dapat la nak beraya umah baru tahun ni...insyaallah gak..kenduri kawen aku pun wat kat umah ni gak..hehe...(gatai nak menikah nahh?? haha...)




umah baru aku no 91..hehe...nntilah bila dah dapat kunci, baru aku update lg tentang rumah baru aku...doakan semoga pembelian umah berjalan dgn lancar erk...


sayang korang sumer...


wassalam...
 

~ NuKiLaN HaTiKu ~ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise