SaHaBaT MaYa

Thursday, September 10, 2009

4 days as a mualimah...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 8:21 PM
assalamualaiikum...xsempat nak update sokmo bulan2 poser ni..hehe...

arini sepatutnyer last ni utk aku ngajar kat sekolah men agama Al-Islah...sbg guru ganti...klu nak kira aku kena ganti 60 hari...tp sbb aku nak kena jaga kedai ketam+aquarium kuarga aku tu, so aku pun terpaksa laa berenti...so dapatlah merasa menjadi mualimah(cikgu) selama 4 hari...

tp tadi pengetua panggil aku, dia mintak aku stay sampai minggu depan sbb mualimah yg nak ganti aku tu boleh masuk pas raya jek...so...diorg sumer terpaksa mengadap aku lga...

ni aku nak citer sket pengalaman 1st time aku ngajar...aku kena ajar pendidikan islam utk ting 1, sivik ting 2, matematik ting 2....bebudak ting 1 & 2..huiyoo...nakal2 laa jugak...terutama skali banin(lelaki)...yg banat(permpuan) pun ader gak...tapi xder laa nakal...diorg suka sembang dlm kelas...jenuh gak laa aku ni...

yg paling mencabar...aku nak ajar matematik..maklum sja laa...baper lama dah aku tinggal matematik tu...terpaksa laa aku study balik...guna buku rujukan..

arini aku bgtau kat budak2 kelas ting 1 taqwa...aku bgtau yg arini last day aku...apa lg diorg tu.."mualimah..naper kejap sgt??? baru 2 kali mualimah ajar kami" huhu...cian laa plak...tapi ikhlas aku cakap...best gak ngajar diorg ni...

kat sini...aku tgk sumer pelajar dgn cikgu2 dia...kat atas meja diorg tu sure punyer ader tafsir al-quran...aku tgk cikgu2 dia...bila ader free time, mesti tadarus sesama mereka...bagus nyer...student2 pun mcm tu jugak...bila ader free time, akan mengaji...so xhairan laa klu dalam bukan ramadhan ni diorg boleh khatam dua/tiga kali...fuyyooo...aku respect giler kat diorg...

apa lg aku nak citer erk..byk sgt pengalaman yg dapat...tp 1st day aku ngajar..mmg letih giler laa...balik dr sekolah jek...aku trus tido...nasib baik dah solat kat sekolah awal2 td...letih giler2 punyer...huhu...

oklaa...takat ni dulu...nanti2 aku citer lg...we'll see for next week...see ya...

wassalam...

0 comments:

 

~ NuKiLaN HaTiKu ~ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise