SaHaBaT MaYa

Monday, September 7, 2015

Addooiiiyyaiii...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 11:44 AM

Assalamualaiikum...

Minggu lepas ada student mengadu nasib dengan aku...Student ni slalu xdtg kelas aku...Dia ckp dia tak minat account...apa yg aku ajar sumer dia tak paham...dia ckp...dlm klas tu bila aku bg homework jer, yg buat 5 org jer...yg lain² sumer copy paste jer..."

Then aku ckp la...mcmana nak paham klu slalu ponteng kelas...

So dia jwb..."sebab sy tak paham la sy mls nak pi kelas...buat apa pi klas tp lgsg xpaham apa...sy tak minat account...sy minat robotic...engineering...aritu sy dah cuba nak msuk IPTA, tapi xbole sebab English 'D'...tak lepas...yg lain result sumer ok...Math A, Add Math B..bla..bla..bla.."

"awak tak try amek paper July ker utk English tu?"

"English november nanti...sy akan amek hujg tahun ni..."

"Then, awk abiskan jer dlu semester ni...dah alang2 awk dah amek LCCI ni, truskan jer smpai exam...then  nnti November tu amek la paper English tu...Apa² yg awk tak paham sy akan cuba bantu..."

Seharian terngiang² di telingaku pasal student tu ckp satu klas tak paham apa yg aku ajar...sedangkan final lg 3 minggu jer...adoiiyaiii....setiap mggu aku tanya, klu xpaham bgtau...tp sumer angguk ckp paham...bila bg homework, sumer pun buat..even aku pnggil buat kat whiteboard depan pun diorg bole jer buat...cuma kdg² ada sangkut² la sket...tp sumer mcm ok jer...addduuuuiiii....

Masuk kelas next week tu...aku bersyarah dlm klas...

Saya dengar korang langsung tak paham apa sy ajar..betul ker??? saya tanya paham ker tak...tp korang ckp paham jer sy ajar...skrg dah lg 3 minggu nak final ada plak desas desus ckp tak paham...mcmana ni??masa dah suntuk, takkan sy nak flashback balik dr awal semester?? ada lg silibus nak kena cover... (membebel)

Nak tak nak, korang kena struggle sendiri², buat discussion dgn kawan², blaja sendiri², nak copy kerja kawan tak kisah..yg penting awk tahu & paham apa yg awk copy tu...Perkara hadapan kita tak tahu lagi, apa yg awk ada depan mata ni la awk kena teruskan...Just go with the flow...

Pastu aku pun selitkan la cerita tentang Hadis Nabi SAW pasal biji kurma...

Ni aku copy dr blog ni---> BLOG

Rasulullah s.a.w bersabda:

"Sekiranya di tangan kamu ada benih kurma dan kamu tahu bahawa esok akan berlaku kiamat, maka hendaklah kamu menanam dan jangan biarkan hari kiamat berlaku tanpa menanam benih kurma tersebut"

[Hadis Riwayat Imam Ahmad]
Maknanya, selagi awk di IPB ni, masih lg dlm semester ni, jangan pikirkan pasal lulus or tak..pasal minat or tak...lg 3 minggu nak exam, fikirkan tentang final exam dah...tentang apa nak jadi lepas tu kita tak tau lagi...yg ada depan mata ni kita tempuh dulu...

Pastu aku tengok diorang sumer pakat angguk²..harap² tu masuk hingga ke ulu hati la apa yg aku ckp ni...

Wassalam...


0 comments:

 

~ NuKiLaN HaTiKu ~ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise