SaHaBaT MaYa

Thursday, November 28, 2013

Tempat Misteri & Puaka...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:27 PM 1 comments
Sebenarnya banyak lagi tempat yang dianggap keras atau berhantu di Malaysia ini, hanya orang-orang yang pernah merasainya tahu akan kisahnya, sini ada beberapa tempat dianggap paling berhantu di Malaysia..

1.Highland Tower – Kuala Lumpur

Suatu masa dahulu merupakan sebuah apartment mewah yang didiami oleh pelbagai lapisan masyarakat.Satu tragedi runtuhan telah meragut puluhan nyawa. Hanya segelintir saja mayat yg di jumpai. Selebihnya masih terkubur di sana

2. Banglo Mona Fandey
Banglo yang pernah didiami oleh seorang artis tidak terkenal tanah air yang juga merupakan seorang Bomoh. Beliau dan suaminya serta seorang pembantunya telah terlibat dalam satu kes pembunuhan di Temerloh, Pahang yang telah menggemparkan dunia.

3. Kemayan City – Johor Bahru
Sebuah komplek membeli belah yang terbengkalai sejak sekian lama.Adalah dipercayai komplek tersebut telah menjadi tempat kediaman pelbagai makhluk halus.

4. Lebuhraya Karak
Kita pernah digemparkan dengan cerita kehadiran sebuah kereta Volkswagon berwarna kuning tanpa pemandu yang sering menakutkan pengguna lebuhraya ini. Kawasan terowong ini juga seringkali mengakibatkan kemalangan yang meragut banyak nyawa.

5. Villa Nabila – Johor Bahru
Pada suatu masa dahulu, Johor Bahru di gemparkan dengan satu kes pembunuhan di sebuah villa. Sejak dari saat itu, banyak penemuan-penemuan mistik telah terjadi di sekitar kawasan tersebut. Banyak juga kisah versi lain berkaitan villa ini, boleh tengok –>
Misteri Villa Nabila Di Johor Bahru

6. Amber Apartment – Genting Highland
Sebuah apartment usang yang sering kali meninggalkan mimpi ngeri buat pengunjung di sana. Di sebalik kemeriahan dan keceriaan kota keriangan tersebut, tersimpan beberapa kisah hitam mengenai tempat ini. Beberapa pengunjung pernah melihat kelibat manusia membunuh diri dari tingkap bangunan dan hilang apabila sampai ke tanah. Banyak lagi kisah seram mengenai tempat ini.

7.Institusi St Michael – Ipoh
Pada zaman dunia ke 2, sekolah ini telah digunakan oleh tentera Jepun sebagai ibu pejabat mereka. Pada ketika itu tentera Jepun sering menggunakan sekolah ini untuk mejalankan aktiviti penyiksaan terhadap tawanan perang. Terdapat juga banyak terowong-terowong yang dibina oleh tentera Jepun untuk tujuan penyiksaan dan penyimpanan makanan. Kawasan paling berhantu di sekolah ini ialah di gereja kecil yang terletak di sekolah ini, di mana sering kelihatan seorang mubaligh kristian berjubah hitam tanpa kepala duduk berdoa menghadap ke pintu pada waktu pagi.

8. Rumah ADO Menumbok – Sabah
Kawasan rumah ini dikatakan paling berhantu kerana tidak pernah ada satu orang pun ADO yang tinggal lebih dari seminggu dalam rumah tersebut.Sehinggakan rumah tersebut terbiar begitu sahaja.Bermacam-macam gangguan berlaku di rumah tersebut seperti penghuni di pindahkan ketika tidur selain bunyi yang menyeramkan.

9. Penjara Pudu
Tidak dapat disangkal lagi bahawa kawasan penjara pudu merupakan kawasan yang paling keras dan berhantu di Malaysia. Ini dibuktikan lagi bila hampir semua akhbar pernah melaporkan mengenai kejadian paranormal yang berlaku di kawasan Penjara Pudu. Kejadian-kejadian seperti gangguan lembaga hitam, wanita cantik yang berdiri di tengah lorong penjara dan macam-macam lagi gangguan bukan sahaja mengganggu banduan malah juga turut mengganggu pegawai penjara yang bertugas. Namun kini penjara yang pernah menempatkan penjenayah tegar seperti Botak Chin, Batang Kali dan lain-lain telah di robohkan untuk tujuan pembangunan.

10. Seri Perdana, Putrajaya.
Kisah kelibat perempuan puaka yang menabung sejak kecil untuk membeli sebentuk cincin bernilai jutaan ringgit. Puaka itu juga menghantui rakyat dengan bebanan kos sara hidup yang tinggi dan bebanan hutang isi rumah akibat dari keborosan puaka itu berbelanja. Ramai rakyat telah hilang tanpa dapat dikesan kerana cuba menghapuskan puaka tersebut.

Wednesday, November 27, 2013

Blog Review By Zayani Zulkiffli

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 1:17 AM 2 comments

Salam ukhwah semua...


Malam-malam buta ni...tengah dok sakan siapkan assignment corporate governance, terjumpa plak dgn satu segmen ni...macam menarik jer nak join...hehe...sooo....tanpa segan silu...aku pun men'join'kan diri aku dengan meninggalkan sebentar assignment aku tu...hehe...

So, nak join segmen ni xde la payah mana pun...hang CLICK jer banner kat atas tu...okies??? then nanti ikut la syarat-syarat yang tertera kat blog tu....

Ok...sekarang nak komen sket tentang blog Zayani ni...hehe...wah...1st bukak blog tu trus jatuh cinta dengan background yang colorful tu...well...my fav lorr....suke2....hehe....then, simple jer blog tu...tak serabut & tersusun gitewww....penah gak aku bukak blog bloggers lain...some of them a bit serabut...(ceh....blog sendiri pun serabut gak sebenornyer...paku dulang paku serpih plak aku ni...)

k la...tak leh tulis panjang2..kang makin merapu...bek aku siapkan assignment yang tertangguh seketika tadi tu..hehe...

wassalam....

Saturday, November 23, 2013

Siapakah Dia Ahmad Ammar?

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:21 PM 0 comments

Salam ukhwah...

Saja ingin aku catatkan jugak kisah Ahmad Ammar ni dalam blog aku...walaupun rata2 sumer org dah tau kisahnya...Kisahnya ingin aku jadikan sebagai pedoman buat diriku...Aku copy paste jer kisahnya dari sumber internet...rasanya cerita dari seorang sahabatnya...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Oleh krn rmai yg brtanya dan ingin mngenali lebih dekat siapa Al-Marhum Ahmad Ammar Bin Azam yg baru2 ini mnggemparkn ummah dgn pemergian beliau mnghadap Ilahi. Maka sy sbg sahabat spengajian beliau di Turki brasa brtanggungjwab utk mmperkenalkn serta mem 'promote' kn sgl kebaikan yg beliau prnah lakukn smasa hayatnya mudah2an ia dikira ilmu brmanfaat yg dtinggalkan beliau (yg mana pahalanya brterusan shingga kiamat). Harap kpd siapa yg baca, baca lah smp tamat. Maaf ia agak pnjang dan akan mngambil masa paling kurang 20 minit dgn bnyak ayat yg x trsusun.

Beliau ntara student Msia trawal ( beliau batch ke 2, sy ke-4 walaupun smp skrg student msia d Turki x smp 35 org pun) yg mlawan arus perdana apabila mmilih Turki sbg destinasi pngajian setelah SPM. Sbb tu kami pggil beliau Abg Long. Agak aneh, seorang yg pernah dinobat sbg pelajar kedua trbaik SPM 2010 di RMC dgn pencapaian 9A1 1A2 mmilih utk smbung d Turki, Negara yg sering dlabel sbg Negara eropah yg 'sakit'. patutnya beliau ke tempat yg lebih brprestij. dah la amb Turki, ingatkn amb medic ke, atau engineering, tgk2 amb sejarah, bidang yg sering diamb oleh student gred C dan D, sjarah Uthmaniyyah plak tu. MashaAllah. Bila prtama kali sy tnya beliau knapa pilih Turki dan amb sejarah. Jawapan beliau "Turki ni dulu prnah jd pusat Dunia Islam 600 tahun, xde kuasa dunia yg lg lama drpd tu, Negara lain pun respect n tunduk dgn Turki, knapa kita x bngga, tu sjarah kita. kita boleh kmbalikn balik sjarah tu. lpstu kita ni da blaja tinggi2 last2 org yg blaja lebih2 kurang plak control kita. sbb tu ana amb sejarah". Cukup trsentak dgn jawpan tajam beliau.

Beliau seorg yg sgt pndiam, tp skali beliau cakap, smua org nk dgr dan akan ingat ap yg beliau cakap. Beliau jg sgt susah nk gelak ketawa, tp skali beliau ketawa smua org ingat bila dan apa yg buat beliau ketawa. Beliau jgn haraplah nk brckp dgn perempuan, sgt kekok klu beliau dlm situasi trsebut. prnah skali beliau bwk student msia overseas yg dtg cuti d Turki dn kebetulannya perempuan, oleh krn beliau malu nk bg tahu kt perempuan trsebut, beliau call seorang sahabat kami yg amb master d Turki utk tlg bg tau perempuan tu apa yg dia nk bg tau. Padahal beliau ad dpan prempuan trsebut. MashaAllah begitu skali beliau mnjaga dirinya.

Beliau seorang yg sgt rajin menolong, klu ad prgrm ap2 d rumah, beliau org yg pertama smp utk bantu bentang tikar, sapu2, kadang2 masak dan hidangkan makanan. beliau jgla yg last skali balik sbb nk bantu gulung tikar, sapu2 balik, basuh pinggan dn bungkuskn makanan. Sungguh luar biasa akhlak serta tingkah laku beliau. Beliau sgt sopan santun, sgt brjaga2 ketika brtanya dn sgt brdisiplin. sbb beliau prnah ckp "dulu mse kecik2 mmng kuat ah main2 tp lpas masuk RMC mmng kna train habis". Sy cukup rapat dgn beliau dan keluarga beliau malah sy mngenali bapa beliau Hj. Azam sudah 10 tahun. mana tidaknya msa first time sy ngaji dpan org umur 8 tahun, atas prmintaan bapa beliau lah yg ketika itu masih Presiden ABIM, sejak itu lg sy aktif dlm prgrm ABIM dan WADAH sehingga kini. Sejak sy smp d Turki, klu sabtu ahad, sy akan prgi ke rumah beliau dkt Fetih Mahallesi (hari2 lain sy d asrama Turki) ,mkan sma2, beliau masak, brsukan, brdiskusi smp tulis kt whiteboard dan akan tidur d biliknya. ntara cara beliau ialah sbelum tidur dan bangkit dr tidur, beliau akan tepuk tilam dan baca 3 surah Qul, pd masa tu sy ingat mungkin dr sek. menengah lg kot dia mcm ni. Beliau sering tidur lewat krn mmbaca buku (buku2 nya bnyak yg dah ghabak dan bnyak tulisan menunjukkan yg mmng beliau mmbacanya). Bulan lpas, sy dminta utk bentang mngenai sejarah Uthmaniyyah di laman Univ. Terbuka Anak Muda (UTAM), beliaulah yg sy jdkn rujukn utama. beliau pun bg la buku2 dan article2 sbg prsediaan utk sy. Beliau jg cadangkn supaya setiap minggu mesti ad student yg akan present mngenai apa2 ikut bidang masing2.


Ketika Eid Adha yg lalu, kami (student Msia) brkump. brsama2 selama sminggu. dlm seminggu tu ad 1 hari full prgrm dr pg smp mlm. kami dibahagi2 ikut kump. Dtakdirkn Allah, kump sy dketuai oleh beliau. tp yg lawaknya nama kump sy yg beliau bg.oleh sbb beliau sgt suka Sultan Muhammed Al-Fatih, maka nama kump kami yg beliau bg ialah 'Fatih Var Mı?' yg brmaksud Fatih ade ke? sgt kelakar sbb nama kump kami soalan. Jd setiap kali nama kump kami dpanggil, smua akan ketawa trbahak2 trmasuk kami dn beliau sendiri. Tugasan kami adalah pg ke muzium Atatürk dn buat skit research. Dlm muzium itu, beliau seolah2 jd penceramah apabila sgl gambar2 yg ad dlm muzium trsebut beliau trangkn dgn detail lebih drpd petugas2 muzium trangkn pd kami.

Ad skali tu time mkan mlm d rumahnya, beliau crita pngalaman beliau smasa mngikuti misi kmanusiaan d Syria. Beliau kt,"Ana ni bukannya reti Arab". smua org yg mnyertai misi ini tahu bhs arab dn bila tentera Syria tnya dr mna dtg, mrk jwb Syria (walaupun bukan sbnrnya). bla smp turn beliau dtnya, beliau jwb Maliziya, trus x dpt masuk. Alhamdulillah beliau brjaya jg cari jln belakang dn masuk pd waktu mlm scara smbunyi. Sbelum bliau pg, beliau prnh kt "ana klu tgk prempuan2 Turki ni msti rsa mcm nk kena kwen da ni, x tau sbb apa". ketika beliau brmalam d wad hospital Syria , beliau trdgr bunyi bom yg sgt kuat, trus beliau mengucap dn brsedia utk syahid (krn salah satu tujuan beliau ke Syria jg adlah utk syahid). kemudian x de apa2 brlaku beliau trus tidur. Dlm tidurnya beliau brmimpi brtemu bidadari. Ketika hari terakhir beliau d Syria, beliau ad brtanya dgn sorang pemandu di Syria (kbetulan driver tu boleh ckp inggeris skit2) "knapa pemuda2 kt sini brani betul dn nk syahid" driver tu jwb "pemuda kt sini da x pandang da harta bnda dan wanita2, diorg sume hnya tggu syurga dn bidadari syurga, sbb tu diorg nk syahid". Beliau pun ceritakan apa yg beliau mimpi, driver tu kt "awak ni boleh mati syahid ni". Sekembalinya beliau ke Istanbul dgn slamat, kami pun (psl baru habis baca buku 'Kemenangan yg Tertangguh oleh sdr Hasbie Muda) gelarkn beliau 'Syahid yg Trtangguh'. Bila beliau cerita pd kami yg beliau mimpi. kami smua gelak dan kata, "nta ni kuat sgt brgurau". Namun hari2 berikutnya beliau mmng brubah, setiap kali beliau pndang prempuan, tiada apa2 yg drasainya. 'Ajeeb!!!

Prnah jg beliau minta pd sy, "nta tlg ngaji time ana kawen nnti ye" sy pun jwb smbil trsengheh "dah dkat ke? dgn org mna?" Beliau jwb "ana mintak ayah ana carikn, ayah nk cari org bosnia" ktanya smbil brseloroh. Beliau jg ckp "nnti klu kt ana meninggal kt sini pun nta tlg ngaji jg skit paling2 pun Qul huAllah pun ok la" sy pun jwb "x yah la ckp2 mcm tu".

Bbrp hari sblum beliau pergi mngahadap Yang Maha Esa, kami brtemu dlm satu majlis makan malam di Çamlıca. turut dhadiri oleh menteri pelancongan, Dato' Seri Nazri Aziz. Kbetulan bbrp hari sbelum itu pula, sy brkesempatan brtemu dgn Menteri Luar Turki, Dr. Ahmet Davutoğlu (nnti sy terangkn knapa sy selitkan nama Dr. Davut). Beliau tanya sy mcmna bleh jmp Dr. Davut sbb beliau nk sgt jmp dgnnya. Sy jwb Dato' Seri Anwar Ibrahim yg bwk jmp msa dia dtg Beşiktaş hari tu. Beliau kt Dr. Davut seorang yg sgt bijak. Gandingan EGD (Erdoğan, Gül, Davutoğlu) shj dah boleh gerunkn musuh2 Turki. Pd mlm itu beliau brcakap bnyak lebih dr biasa.

HasbunAllahu wani'mal wakeel, Wallahi x sy sangka2 itulah prtemuan perpisahan kami di ardhillah ini krn 2 hari slps itu, insan yg sudah sy anggap sprt abang dn murobbi tlh dpanggil mnghadap Tuhannya. Beliau prgi meninggalkn kami dan ummah buat slama2nya. Saat beliau ingin melintas d jln raya, kaki beliau trgelincir krn jln mmng agak licin, trus dlanggar sebuah ambulan kena bhg bahu bliau (faham2lah ambulan Turki laju mcmna). Kami trus ke hospital utk urusan forensik. Ibu bapa beliau tiba d airport pd besoknya dgn keadaan yg ckup tenang (sy x prnah melihat wajah setenang mrk yg baru shj kehilangan seorang prmata yg lebih awal dpanggil olehNya, malah beliau mrupkn satu2nya anak lelaki dlm kluarga). Sy masih x dpt trima hakikat ketika itu, ia sprt mimpi. Setelah jenazah dmandikn, kelihatan peluh msih ad pd wajah beliau. Sy knal muka beliau time tidur dn begitu lah wajah yg sama pd ketika itu, mmng rasa mcm nk kejutkn je. Namun Allah lebih mnyayangi beliau.

Ketika jenazahnya d solatkn di Masjid Ayyub Al-Ansaari, ribuan yg hadir. Pd ketika itu, saya yakin beliau seorang yg tiada musuh. Rakan2nya sama2 ponteng klas pd hari itu sbb lecture2 pun x dtg univ. smata2 utk brsama solatkn jenazah beliau. Saat dkebumikn di prkuburan Eyyüp Sultan Camii, rmai yg x sangka beliau boleh dtempatkn d situ (krn prkuburan tresbut jg ad maqam sahabat Rasulullah S.A.W, Abu Ayyub Al-Ansaari serta para mukminin yg lain, jd agak luar biasa klu org yg tiada kaitan dgn krajaan tmbahan pula foreigner utk dtempatkn d situ) MasyaAllah. Ketika itu, kwan2 univ. beliau turut mmakai lencana gambar beliau pd pakaian masing2. Dlm video ini, sbnrnya bukan sy djemput utk bc surah Al-Ikhlas (x sprt yg trtera dlm video), tp sayalah yg minta utk baca. Sy ckap dkat Hoca bhw Al-Marhum prnah minta sy bc pd msa ini. Sy pun baca surah Al-Ikhlas sbnyak 3 kali (dlm video tu kali prtama), kali ke2 dan ke 3 sy sebak dan x dpt menahan air mata yg mengalir mengenangkn prmintaan beliau smasa hayatnya yg pd masa itu sy fikir beliau brgurau. setelah selesai urusan pengkebumian, bapa beliau jmp dn kata pd sy smbil senyum "nnti bc lama2 lg", sy trdiam, hati sy kata pkcik ni x rsa sedih ke, sy lebih emosi dr bapa beliau ketika itu. Pd keesokan harinya, bapa beliau mndpt pnggilan telepon dr Dr. Davut yg turut mngucapkan takziah. SubhanAllah, siapa sangka org yg teringin sgt beliau nk jmp smasa hidup tp x brkesempatan. Namun saat beliau pergi turut mndpt pengetahuan org itu. Bbrp hari yg lalu, fakulti beliau d Univ. Marmara tlh menanam sbuah pokok yg dberi nama smpena nama beliau. Papan utama d Marmara Univ tertera "AHMET AMMAR, BİZ ÇOK SEVİYORUZ" yg brmaksud " Kami amat merinduimu Ahmad Ammar". Bapa beliau tatkala melihat suasana trsebut kata pd sy smbil mnggeleng kepala "ini bukan anak yg pkcik didik ni, mesti ad org lain yg didik dia smp ke tahap ini."

Last skali sblum beliau pergi, status terakhir beliau d FB surah Taubah ayat 111 yg mana Allah brfirman "Sesungguhnya Allah mmbeli org2 mukminin, diri mrk serta harta mrk dgn syurga" ckup mmberi kesan kpd sesiapa shj yg mmbcanya. Sy redha beliau tetap telah pergi. hnya ilmu, nasihat dan smangat yg beliau tggalkn pd sy. kalau dulu org sebut Fatih var mı? pasti akan ketawa trbahak2, namun kini kalau dsebut lg, hnya wajah beliau yg akan dkenang dan air mata akan mngalir. Rmai diantara kami ingat apa yg jd pd beliau akan mnjadi kerisauan ibu bapa d luar utk mnghantar anak2 mrk ke Turki. Namun kuasa Allah rupa2nya beliaulah pncetus dan pembuka mata kpd masyarakat utk mula mngenal apa itu Turki dsamping mnjalinkn hubungan yg erat ntara Msia dan Turki.

Sungguh, beliau hebat,hebat, mmng hebat!!!. Moga dgn hnya menonton video ini rmai lg pemuda2 yg akan mengikut jejak wira uthmaniyyah ini. Sy pasti dan akan slama2nya mencemburui beliau. "Abg Long Ammar Ağabey.Seni çok seviyorum". Doakan beliau dtempatkn brsama para mukminin.

Al-Faatihah.





(Catatan dalam buku nota Ammar selepas membaca syair Imam Ghazali)

"Aku sangat terkesan setelah membaca syair ini...Lalu aku mula berfikir, aku sudah terlalu lama hidup dalam zon selesa. Mungkin sudah tiba masanya aku mengorak langkah berkelana untuk melihat ciptaan di muka bumi milik Sang Pencipta ini."

Thursday, November 21, 2013

Segmen : Aku Follow Blog Kau by Mizz Wenn

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 12:00 PM 6 comments

JOM JOIN SEGMEN NI...JUZ KLIK BANNER KAT ATAS...

WASSALAM...

\(^_^)/

Wednesday, November 20, 2013

Segmen: Pencarian Bloglist Cuti Sekolah 2013

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 2:41 PM 2 comments
Haa.....salam ukhwah semua...

Rajin plak aku join segmen arini...hehe...

Saper nak join...leh jer...klik banner kat atas...

\(^_^)/

SEGMEN : blogwalking CUTI SEKOLAH bersama ayuinsyirah

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 2:34 PM 9 comments


Salam ukhwah sumer....jom join blogwalking ayuinsyirah ni...klik jer banner kat atas... :-)

Wednesday, November 13, 2013

~ Trip 3 Siblings ~ Busan-Jeju-Seoul

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 1:32 PM 0 comments
Assalamualaiikum...

Wah...for the first time...aku kuarkan jugak posting tentang our trip yg akan start dari 05 dec 2013 hingga 12 dec 2013...insyaalllah...semoga semua berjalan lancar...pergi dan balik...amin...

klu ikut perkiraan...lagi 21 hari jer...wah...sooooo excited...

trip ni kitorg namakan trip 3 siblings...Laa la yg bg nama tu...hehe...aku, laa dgn fail jer yg akan pergi trip ni....tiketnya sorg rm800++ pergi balik...tiket tu jd mahal sbb termasuk makan & insurans...huuu....dah beli baru tau...takde insurans pun xpe...klu tak, konfem murah lagi tiket tu....

sumer plan sendiri...xder guna ejen tourism lgsg...info sumer dari blog2...thanks all bloggers yg dok update psl korang punyer travel ke korea...jasa korang amat aku hargai...

okla....pape pun aku xdapat nak story lagi kat cni...tggu dah balik dr sana baru aku update lagi ek....

wassalam...

saranghae!!! 
\(^_^)/

Wednesday, November 6, 2013

Cerpen Hanya Cinta Ilahi

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 5:12 PM 0 comments
Cerpen ni aku copy & paste dr FB Encik Moncet aku...(aku ada gak la edit2 ejaan)...wah...suka menulis rupanya...ada bakat terpendam...hehe...selamat membaca. Akan ku update dari masa ke semasa...




Siri 1

Saat ketika didalam kelas.
Sedang aku termenung.
Tiba-tiba lamunanku terpaku bila terlihat seorang wanita bertudung labuh dan mengenakan niqab masuk ke pintu depan kelasku.


"Ok murid-murid, nie budak baru..sila ketengah dan kenalkan diri awk", kata Cikgu Rasul, Guru Disiplin SMK Seri.
"Assalamualaikum saya Syarifah bt Syed Fuad," balas lembut suara dilindung niqabnya.


Tiba-tiba bahuku ditepuk keras dari belakang.
"Woi Wan ternganga pe tu," sergah sahabatku yang sering menganggu masa indahku, Mail.
"Aku kalo tak fikir kawan dah lama 'pencil box' ni masuk kt mulut ko!!," bingkasku marah lps disapa keras.

Dalam hatiku terfikir siapakah dia yang mensyaitan mataku utk terus memandangnya.

Ingin sambungan?..



Siri 2

Lama sudah mata ini memandang kepada salah satu keindahan Allah iaitu wanita.
"Syarifah". Terfikirku tentang nama yang terus masuk ke dalam kotak ingatanku yang kosong disetiap ruangnya.
"Firdaus dan Aishah, sila bagitahu saya, siapa yang tidak hadirkan diri pada hari ini?," tanya Cikgu Rasul kepada ketua dan penolong kelas 5 Efisien.
"Semua datang Cikgu!!," Pantas dibalas oleh Firdaus, yang juga merupakan ketua 'spotcheck' baig sekolahku.


Setelah selesai mengambil kedatangan, cikgu Rasul terus mengarahkan muridnya mengeluarkan buku bahasa Melayu yang dimana merupakan beliau amat pakar untuk mengajarnya. Beliau adalah seorang yang amat tegas dan berdedikasi dalam menyempurnakan kerjanya.


"Syarifah, kamu tak perlu mencari buku melayu," Kata Cikgu Rasul setelah memerhatikan pelajar baru itu yang seakan mencari sesuatu di dalam begnya yang dipenuhi butang yang penuh dengan kata-kata hikmah.
Lalu Syarifah hanya mengeluarkan 'notepad' untuk menyalinkan setiap tutur kata cikgu Rasul.


Masa berlalu begitu pantas hingga ke kelas terakhirku iaitu kelas Agama Islam yang diajar Ustazah Rohayu. Mataku melihat dia seakan ditarik oleh sesuatu semasa belajar tentang ilmu agama oleh Ustazah Rohayu.Mungkin kerana itu subjek kesukaan kerana keperibadian yang mencerminkannya ataupun minatnya dlm menambah ilmu agama.

Siapakah wanita ini?Syarifah?
Apakah dia sempurna?atau mencari kesempurnaan?


Siri 3

"Ko rasa la kan Syarifah nie gadis yang macam mana??"tanya Mail.
"Aku nie bukan ahli nujum la Mail, mana la aku nak tahu perangai die macam mana," jawabku dengan nada yang malas.

"Wan!! Mail!! Kamu berdua ke depan..dalam kelas saya boleh pulak kamu bercakap!!," Sergah Ustazah Rohayu yang amat prihatin tentang pelajar-pelajarnya.
Suasana tersebut menyebabkan semua pelajar di dalam kelas memandangku dan Mail dan yang paling memalukan bagi aku apabila pelajar baru pasti menganggap aku pelajar nakal.


"Kamu berdua berdiri di depan hujung kls", kata Ustazah Rohayu setelah melihat kami pergi kepadanya.
"Baik Ustazah," pantas jawab kami berdua dengan nada yang menyesal sangat.
Lalu Ustazah menyambung pembelajarannya.
Semasa Ustazah mengajar, aku perasan yang hembusan angin di hijab Syarifah seakan-akan 'bernafas' seperti dia berkata sesuatu kepada Aimi, kawanku yang duduk di sebelahnya yang dimana Aimi mengangguk seperti menjawab 'soalan udara' yang ditanya oleh Syarifah.

Apa yg diborak?Adakah pasal aku?Adakah dia fikir aku pelajar nakal?
 
 

~ NuKiLaN HaTiKu ~ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise