SaHaBaT MaYa

Sunday, October 28, 2012

Hari Raya Korban...Pengorbanan???

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:25 PM 0 comments
Sultan Muhammad Ke-V berkenan sembelih lembu
Wah...gambar kat atas ni aku amek dari blog mana ntah..gambar Sultan Kelantan nak sembelih lembu...pemimpin mcm ni la yg kita mahu...reti utk sembelih...alhamdulillah masih ada lg sultan yg cerdik pandai mcm ni kat negara kita...aku search kat google image td...gambar ni yg terbaik...yg lain a bit extreme...takut nnti ader yg xlalu nak baca entry aku kali ni sbb gambar plak...heee....

Ok laa....bukan pasal gambar ni yg aku nak bincang...mcm biasa...im juz writing sumtin' as my opinion...kan..kan???hee...jgn marah klu ada yg terkena kat sesaper...opss...mgkin jugak terkena batang hidung aku sendiri....(sekadar memperingati diri sendiri...)

bila kita tanya kat semua org ttg Hari Raya Aidil Adha atau Hari Raya Korban ni...majoriti sumer boleh cerita tentang pengorbanan Nabi Ibrahim a.s dan anaknya Nabi Ismail a.s...tentang wahyu Allah swt yg mahukan Nabi Ibrahim a.s menyembelih anaknya utk dijadikan korban...dan tatkala pisau mengenai leher Nabi Ismail a.s, Allah swt telah menukarkan baginda dgn seekor kibas...hurm...mcmane rupa kibas erk??? jap aku try google image...kot2 jumpa...leh letak kat sini...

Kibas
So...jmper jugak aku dgn gambar kibas...rupa dia ala2 kambing biri2 gitu..kan??? ok laa....so, itu sedikit sebyk yg majoriti umat Islam tahu tentang peristiwa korban itu..betul x??? tapi...pernah tak korang sumer terfikir apakah makna sebenar di sebalik kisah itu??? Ia berkaitan dengan perngorbanan jiwa dan nurani kita...betul x???

Dalam hidup kita ni, banyak benda yg kita kena korbankan...betul x??? If u want to get sumtin', u must sacrifice sumtin'...betul x??? kdg2 klu time exam tu..kengkawan ajak berborak la...ajak tgk wayang laa...terpaksa kita korban jawab "TAK NAK" sbb nak kena study...takpun pagi2 pas subuh, sedapnya klu dapat tido balik..."terpaksa korban tahan ngantok tu"...

Kita jugak kena ingt pengorbanan ibu bapa kita utk membesarkan kita...bukan sekadar ingt tau...kena la membalasnya plak...

alamak...naper idea aku tetiber blank ni??? td mcm mencurah2 aku nak taip...huhu...terpaksalah aku berkorban utk stop setakat ini dulu...heee...

jumpa lain kali...insyaallah...

wassalam...

\(^_^)/

Monday, October 15, 2012

Meniti Hari2 ke Krabi ~~~ \(^_^)/

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 1:46 PM 0 comments
Wah....arini aku rase mcm aman jer...tp xtau la aman ke x sebenarnya...mane x amannyer...xde klas...paper aku belum exam lg...homework klas master pun xder...pehtu klas ACC723 3 mggu xder...sgt lepang tanpa assignment (walaupun sebenarnya ada presentation nak kena siapkan...heehee...)

Pape pun..aku ni skrg sedang menghitung hari nak p Krabi, Thailand dgn Jannah, Zarin, Alia, Shikin & husband dia...Moga2 perancangan kami berjalan lancar hendaknya...amin...

mula2 kitorg rancang nak pi bercuti ke KK...tp bila kos flight mahal sgt, so kitorg postponed plan tu...tetibe rasa mcm nak p pantai...release tension & xkuarkan kos shopping...tu yg terpikir nak p Krabi...sbb bila google ramai ckp pantai kat Krabi menarik...pastu bila search tiket flight nak p sane...Mak aiii...mahalnyer...pi balik rm400++...hurm...

Then mcmne ntah kitorg google map..nak tgk Krabi tu kat mne...tgk2 perjalanan around 5/6 jam jer dr padang besar, perlis...tu yg kitorg decide nak p driving...bawak dua kete...kitorg dah siap baca blog2 yg citer pengalaman diorg p Krabi naek kete...mmg best laa...so, kitorg decide nak p dgn kete jer...pastu ada jugak plan nak sewa van komuter dari KL ke Krabi sbb xnak letih driving nnti...tp kos plak agak mahal...mcmane ntah..Alia bg suggestion nek keretapi dari Kl sentral ke Hat yai...dr Hat yai amek van ke Krabi...kos van dlm rm35 jer...bila bace blogger2 yg citer pengalaman naek keretapi pi Hat Yai...tu yg kitorg pun last2 wat decision nak pi dgn ketapi...so...tada....


So kiranya, kitorg 4 org akan naek ketapi dari KL sentral...tp shikin dgn husband dia akan naek kat arau...

oklah..dah xder idea nak tulis apa...nanti2 aku update lgi... :-)

wassalam...

\(^_^)/

Wednesday, October 3, 2012

Carrymark oct 2012

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:08 PM 1 comments
ni carrymark oct 2012...bersusah payah nak siapkan...nasib baek ada uncle miche tolong marking gak...heee...okies...utk sesaper yg dapat carrymark rendah tu, jgn sedey...tumpukan utk final exam okies??? insyaallah masih boleh lulus dgn cemerlang...amin...
 

~ NuKiLaN HaTiKu ~ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise