SaHaBaT MaYa

Saturday, August 25, 2012

Dah nak balik KL...huuu.... :-(

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:54 AM 0 comments
hurm...ptg ni or esok pagi dah balik KL...kejapnyer 1 minggu cuti raya ni..huu...pasni bergelut dgn nak abiskan silibus dan settlekan test 2 laa plak...adoiiyaiii...

cuti raya kali ni best jer...sbb abiskan mama dgn kuarga kan??? dan ahli baru...adik lelaki aku...Muizzuddin Mustaqim...nntilah aku upload gambar2 dia...chumel sgt!!! tembam giler kot...Mana datang adik tu???heee...secret!!! u dun have to know so much things...okies???

hurm...skrg ni kat dining hall ada pakcik halim, makcik sita, makteh, makcik ina dgn pakcik aziz...diorg datang bfast merangkap beraya kat umah aku ni...heee...mama jer yg layan diorg, aku dlm bilik fail ni..ngadap PC abah yg baru...heee....(sambil mengupdate blog..)

abah wat nasi dagang dgn pulut kuning...mama plak masak mi goreng...yummy!!! nasi dagang aku dah terjah tadi...harap2 ader laa mi goreng fav aku tu lebih2 satgi..heee....pas diorg balik baru aku terjah yg tu plak...

nak citer apa lg erk??? aku ni rancang nak beli Samsung S3...tension sbb hp samsung Ace aku ni sllau sgt hanged...wat hal sokmo dia..(mana x nyer..memory tak byk...tp byk application yg aku sumbat dlm tu...)huuu....


nanti nak ajak 'uncle miche' pi survey2 kat lowyat...xpun beli guna pakej celcom jer..xder laa mhl sgt...heee....

pastu my second things yg aku nak beli...camera canon eos 1100d...waaahhh...giler aku nak beli...alang2 nak survey gak kat lowyat nnti...



amboi2....hingaq ngat aih diorg kat ruang makan tu...sembang sakan nmpaknyer...isu hangat apa lah tu agaknyer....

oklah...cheq mintak diri dulu...salah dan silap harap dimaafi...

Wassalam...

\(^_^)/

Tuesday, August 21, 2012

Selamat Hari Raya Aidil Fitri

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 8:13 PM 1 comments
Assalamualaiikum semua...

walaupun hari ni dah raya ke-3, tp aku rasa msih belum terlambat untuk aku ucapkan Selamat Hari Raya Aidil Fitri...klu ada salah dan silap sama ada aku sengaja atau tak sengaja tu...harap dimaafkan la yerk...

Raya tahun ni biasa jer aku rasa...xder yg menarik sgt pun...yg menarik pada aku hanya pada sesi bergambar  pd 1st day raya jer...almaklumlah...biler dah ada photographer dlm family...mcm2 gaya yg dia suh kitorg berposing...

ni aku nak letak laa sikit gambar raya family aku...jgn ditanya naper xder gmbr bapak aku...heee....dia ada urusan di tempat lain...

Gambar yg Fail dah edit...the best picture of us...
Hee....comel x gambar kat atas ni??? hehe...

Tahun ni tema biru...

Dari kiri ; No, Laa, Aku & Fail
Oklaaa....mintak diri....nak kuar pi makan...

wassalam...

Saturday, August 18, 2012

~My Plan C~ : Colorful Cheese Tart

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:52 PM 0 comments
Di mlm raya yg bahagia ini, aku sempat ajer nak wat plan aku yg terakhir..hee...dari gambar kat atas ni...mcm gempaq giler kan tart ni aku wat colorful...hee...bukan semata2 warna tau...
Kuning :  perasa durian
Ungu : Blueberry
Oren : Sunquick
Hijau : Coconut Pandan
Merah : Strawberry
Aku beli shell yg dah siap pun...heee...kat kedai Kek...kan senang...abis citer...
Aku just masukkan cheese tu jer...Laa pulak yg rajin bebenor nak decorate tart ni...ni first try cheese tu...so, mcm ntah apa2 laa sket...len kali aku wat elok2 punyer....
ok...ni gambar2 lagi...
Makin lama makin merapu decoration nyer...
Ok....ader lg...jap nak upload...

Nah amek sorang satu ikut nama masing2...
 Yg atas ni sjer aku wat...heee....

Ni last skali my wish to all readers & bloggers...

Mintak diri...nak ready wat Mi Kuah plak...heee....

Wassalam...

\(^_^)/

Wednesday, August 15, 2012

Alhamdulillah...dapat jugak berbuka bersama... \(^_^)/

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 10:25 AM 0 comments
Tarikh: 14/08/2012
Masa: Waktu berbuka bagi kawasan Kuala Lumpur
Tempat: Dewan Perdana Felda
Kehadiran: Shikin & husband, Didi & Husband (termasuk dua anak mereka Widatul & Wardina), Jannah, Aku, Fiqah, Zarin & Syira.
Ketidakhadiran: Alia & Azira (atas urusan peribadi yg tidak dapat dielakkan)

Semlm best sgt dapat berbuka bersama2...alhamdulillah, walaupun kitorg berada di minggu terakhir Ramadhan, sempat jugak akhirnya kitorg meluangkan masa utk berbuka bersama...mulanya cadang nak wat berbuka kat umah didi. siap aku nak wat ketam masak lemak cili padi lg...tp disebabkan kekangan masa yg tidak mengizinkan, kitorg decide mkn kat sini jer la...

Tulisan posting kali ni warna purple sbb tema kitorg berbuka arini purple..hik hik...kira ok la tu kan??? mkn kat sini best gak laa...ada 88 juadah (walaupun sebenarnya aku xkira pun...)...ramai sgt org, penuh dewan tu...

walaupun aku terpaksa spend RM68 seorg utk mkn kat sini, tp aku rasa ia berbaloi dgn quality time yg kitorg dpt spend together2 and aku rasa happy sgt...sbnrnya, aku mkn xder la kenyang sgt mcm jannah tu...dia mkn smpai berpinggan2...tgk jer badan tu slim...heeee...(jgn mare jannah...)

Masa dah balik aku rase mcm rugi plak sbb xmkn betul2...aku byk abiskn mase maen dgn widatul jer...heee...

ok la...masa menunjukkan 10.24am dah ni..aku ada klas dgn DBS 2A plak pkul 10.30am ni...mintak diri yerk...

wassalam...

\(^_^)/

Tuesday, August 14, 2012

Adakah kita akan bertemu kembali???

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 2:28 PM 0 comments

Assalamualaiikum...entry kali ni aku taip pkul 2.14pm...sedangkan aku ada klas pkul 2.30pm satgi...huuu...sempat ajer kan??? tetiber rasa nak update blog ptg ni...heee....

Ramadhan ni kejap jer mse berlalu...waaaa.....aku rase mcm masih xbyk amal yg dpat aku buat dlm bulan ramadhan yg mulia ni..penghulu segala bulan...ruginyer rasa....adakah aku akan dpt jumper lg dgn ramadhan tahun depan??? wallahuallam...moga2 dipanjangkan umo utk bertemu dgn ramadhan thn depan...amin...

ramadhan kali ni aku rasa mcm xsempurna jer pada diri aku...rasa mcm xpuas lg jer nak lalui ramadhan...dalam kesedihan memikirkan ramadhan yg bakal berakhir....hati jua tak sabar menantikan syawal yg menjelang tiba....heee...perasaan bercampur baur....

tp xsangka...dalam kesibukan menjalani ibadah puasa, sempat jugak aku menyiapkan 2 jenis kuih raya Cornflakes & Butter cookies....rancangnya nak wat blueberry cheese tart klu sempat...tp, nampak gaya mcm xsempat jer...huuu....aku akan bertolak hari Jumaat ptg...ikut aku nak gerak khamis ptg tp kne tggu No abis keje...huu...kali ni balik drive dr KL ke Kedah...sooo...dapatlah aku nak merasa jammed jln raya balik raya mcmne...kan??? Ahad dah raya...waaa....dapat rehat sehari jer...rancangnya raya pertama nak wat mi kuah mcm biasa...nyum2...sedapnyer...(ceh..sendiri masak...sendiri puji..heee...)

oklah...aku nak pi kelas dah ni...len kali aku update lg..hee....(walaupun xder saper yg baca... :-( .....)

wassalam...

\(^_^)/

Monday, August 6, 2012

My Plan B: ~Danish Almond Butter Cookies~

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 9:01 AM 0 comments

Huduh bebenor cookies kami ni...almaklumlaa...first try kot...sebenarnya nama asal dia Danish butter cookies...tp disebabkan aku pi letak almond byk sgt, so aku tkar la nama dia jd Danish Almond Butter Cookies...heee...

Guess what??? aku wat biskut ni pas tgk Chong Wei final kat Olympic semlm...lebih kurg stat wat adunan pkul 9.40mlm...pkul 9.50mlm siap, kne simpan dlm fridge kejap dlm 30min..huuu...time tu laa aku kalut nak kemas beg sumer...maklumlaa..bas balik KL pkul 11.30mlm...dlm pkul 10.20, aku stat la nak bentukkan...patut la dlm blog HaSue suh gune piping bag...sbb adunan dia lembut sgt...mslhnyer aku cari piping bag tu xjumper...so, aku gne laa acuan bentuk LOVE tu...adoiyaii...terpaksa wat tebal2 sbb klu nipis xleh nak angkat masuk loyang...lembut sgt...aku wat cpat2 sbb nnti nak bakar lg...pastu sibuk nak solat isyak lg...nasib bek bakar dlm 15min jer...

Biler dah siap bakar cookies ni...aku trus siap2, mama antar pi stesyen bas...so, xsempat laa aku nak merasa cookies ni...erm...adik aku yg pindahkan dr loyang ke balang...dia msg aku ckp..."biskut dah masukkan dlm balang...mcm biskut baby jer.."huuu...biskut tu bila dah bkr dia mengembang...so, agak besar laa saiz dier...heee...

Aku smpai KL dah ni...kat umah aku ni...aku amek time off pagi...ingt nak tido jap...tp mcm xsmpat jerr sbb dah pkul 8.55am...satgi pkul 10.30am ada klas...huu...arini 6 jam kot...

Td smpai pudu pkul 5am..trus kaki ni melangkah menuju ke KFC yg bertentang dgn pudu tu..apa lagi...SAHUR!!! aku amek set AM TWISTER dgn coffee...hurmm....nyum2...sementara nak tggu surau pudu bukak (tima masuk subuh), aku lepak laa kejap kat KFC tu...ramai gak yg lepak kat KFC tu...dlm pkul 5.50am, aku gerak laa pi surau pudu...dlm pkul 7am jannah smpai...(THANKS NUR JANNAH BINTI MOHAIDIN) sbb susahkan diri amek aku kat pudu pagi tadi... \(^_^)/ Sayang ko lebey!!!

Oklah..kat sini aku sertakan resepi Danish Butter Cookies

Resepi: Kak Fida@myresipi.com 
By:HaSue@sue-hasue.blogspot.com

Bahan-bahan ( 50 keping, lebih kurang )

125 g mentega (1/2 buku)
45 g gula icing (1/3 cwn)
140 g tepung Top/gandum* (1 1/4 cwn)
1/4 sk baking powder* - (*ayak bersama)
1/2 sk butter oil atau 1 sk esen vanilla
choc chips atau kismis - utk hiasan -hasue letak badam cincang,gaul sekali dalam adunan
gula halus - utk tabur (opt)

Cara-cara

1.             Putar mentega dan gula icing hinga berkrim.Masukkan butter oil atau esen vanilla dan akhir masukkan campuran tepung Top/gandum dan pukul sebati.
2.             Simpan doh dalam peti sejuk selama 1/2 jam.Masukkan doh dalam piping bag dan bentukkan atas dulang pembakar.Hias dengan choc chip atau kismis.
3.             Bakar pada suhu 150C selama 15 min atau hingga perang.Taburkan gula halus diatas cookies jika suka dan sejukkan
4.             *Bentuk cookies boleh dipelbagaikan ikut suka. 

Sunday, August 5, 2012

My Plan A: ~Cornflakes Madu~

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 5:24 PM 3 comments

Alhamdulillah....akhirnya...jadi jugak cornflakes madu aku ni...huuu...aku tau laa biskut ni simple giler jer...tp nak bangun utk wat biskut ni...adoiyaii....maleh bebenor...resepi biskut ni aku amek kat internet...byk sgt resepi...last2 aku olah2 sendiri...dah xingt kat blog mana yg aku amek...yg pasti...thanks kpd sumer blogger yg ada letak resepi ni dlm blog mereka...

Klu 'kejadian' itu tak berlaku, mungkin aku xder inesiatif utk buat sendiri biskut cornflakes ni...so, look at the bright side, ader hikmah ler tu...hikmahnyer aku blaja wat sendiri...erm...rasa nyer aku xtau laa sedap ke x...sbb pose kan???so, mlm ni pas berbuka baru leh rase...klu xsdp...xper...cuba lagi...

ok laa...kat sini aku sertakan resepi biskut ni setelah aku adjust2...hee....

Bahan-bahan 
1 kotak cornflakes – 220g
110g butter
6 sudu besar madu
6 sudu besar gula kastor
½ sudu esen vanila
Paper cups
Badam hancur (dibakar terlebih dahulu) 
Cara-cara
1.     Panaskan butter, madu dan gula di dalam periuk sehingga cair dan sebati.
2.     Masukkan esen vanilla sebelum tutup api.
3.     Masukkan cornflakes dan kacau hingga sekata. Masukkan cornflakes ke dalam paper cup dan tabur badam ke atasnya.
4.     Bakar di dalam oven selama 10 - 11 minit pada suhu 150 celsius.



So, maaf sesgt kepada pemunya resepi yg sebenar sbb aku mmg xingat kat mane yg aku amek resepi ni...xsabar nk makan mlm ni...heee...


Wassalam...


\(^_^)/


p/s:- Insyaallah Danish butter cookies pula bakal menyusul...(tp xtau biler...)

Si Buta & Sekotak Rokok...

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 6:43 AM 0 comments
Hari Jumaat lepas, aku berbuka dalam bas sebab dalam perjalanan nak balik SP...Aku duduk line kedua dari depan...seat depan sekali seorang pakcik yg cacat penglihatannya...jelas di tangannya sebatang tongkat yang boleh dilipat2...lazimnya org buta mmg ada tongkat ni...Masa aku sedang menikmati burger Marrybrown tu...mata aku tertancap pada tangan pakcik itu...wah...sekotak rokok...(tak ingt la plak brand apa...) bila tgk kotak rokok tu...otak aku ligat mencari idea utk aku update dalam blog aku ni...heee....


Hasilnya, entry aku kali ni laa....


Aku sejak keje kat KL...selalu benor terserempak dgn org buta...(wah...ramainya org buta kat KL ni er...kat negeri lain xder la banyak mcm ni aku rasa...) asal makan ker...jln2 ker...sambil tunggu bas ker...sambil tunggu lrt ker...sure ada jer diorg ni...(musykil plak aku diwatnyer...) Kebanyakkan diorg ni tanpa segan silu mintak jer sedekah dari seorg ke seorg yg lain...dengan siapa pun diorg jumpa...memang la bagus bersedekah...aku bukan nak mengungkit isu sedekah kat sini...tapi aku memikirkan apa rasionalnya kita sedekah pada mereka sedangkan mereka membeli rokok dgn duit tu....


Ustaz aku penah bgtau dulu..."sedekah la pada mereka yg lebih memerlukan daripada mereka yg meminta2 kerana mereka tu masih ada kudrat...sedekah la pd yg sakit...anak yatim...rumah org2 tua ker...tu lebih memerlukan..." lgpun jika dilihat pd org buta...diorg ni cukup semua sifat kecuali nikmat mata jer yg Allah swt tarik balik...tangan dan kaki mereka masih berfungsi dgn baik...ada baiknya jika mereka semua ni dikumpulkan beramai2 dan diberi kursus kerja tangan...menganyam ker...apa2 sajalah...


Klu diorg ni datang meminta...rasa bersalah plak klu xbg...tp...klu bg...diorg wat beli rokok plak...penah aku dengar, diorg ni ada jugak yg sindiket penipuan..maknanya berpura2 cacat utk mintak sedekah...


Aku penah pegi downtown kat cheras...nampak satu teksi ni berenti tepi...driver teksi ni dok tido jer dlm tu...almaklumlah...pkul 1 lebih kot...telahan aku.."mungkin bini dia pi shopping kat downtown kot..." aku parking kete dkt jer dgn teksi tu...masa aku nak balik, aku selisih pakcik buta dgn seorg yg mmg dok escort pakcik tu naek teksi td...wah...rupanya driver teksi tu menunggu pakcik buta dgn pembantunya...


dah la...aku xtau nak cakap apa...klu nak derma kat diorg ni...Ikhlaskan hati...jgn pkir yg bukan2...klu diorg ni menipu atau menggunakan duit ke jln yg tak betul...itu urusan mereka dgn Allah...tapi sebaiknya kita sedekahlah kepada mereka yg lebih memerlukan...terutamanya fakir miskin...


Mungkin entry aku kali ni kurang menarik or ada yg tak puas hati dgn pendapat aku...this is juz my opinion...Maaf...


Wassalam...


\(^_^)/

Saturday, August 4, 2012

Rindunyer Bubur Lambuk UUM....

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 3:01 AM 0 comments

Setiap kali Ramadhan menjelma...mesti rindu sgt nak menjamah bubur lambuk masjid UUM...tu laaa bubur lambuk yg paling sedap aku penah rasa...huu...rindunyerrrr.... rindu sgt nak berbuka kat masjid uum, pastu trus solat maghrib+isyak+terawih....rindu sgt....

Hari tu aku dgn shikin pegi masjid kg baru...punyer la sanggup sebab nak merasa jugak bubur lambuk masjid kg baru ni...aku siap google jumper masjid ni mmg dok wat bubur lambuk sehari smpai 100 periuk...fuyyooo...so, aku dgn shikin sanggup la beratur utk try mcmane rse bubur lambuk ni...

kitorg smpai dlm 4.30ptg,...beratur...xder la panjang sgt...tp dlm pkul 5 lebey baru dia agihkan kpd sumer...sorg hanya dpt satu bungkus jer...xper laa...asalkan dpt merasa....pas dpt bubur tu, kitorg pun meredah laa jammed nak balik IPB....

mlm tu berbuka dgn bubur lambuk masjid kg baru...tapi ternyata semuanya dusta belaka...huuu...maaf ingin ku katakan...buburnya biasa2 saja rasanya...mungkin jugak bubur lambuk yg sedap dulu tu tukang masaknya dah bersara kot...sbb tu laa aku makin rindukan bubur lambuk masjid UUM...selama 4 thn study kat UUM, mmg tu laa juadah aku berbuka puasa....huuu....

I MISS UUM SOOOOOO MUCH!!!!

ok laa...jam menunjukkan 2.59am...hee...ingt nak lelapkan mata sikit sebelum sahur satgi...aku ni baru jer smpai dari KL pkul 1am td...masih pening2 lalat lg ni...

wassalam....

\(^_^)/

Thursday, August 2, 2012

Hello Kitty Gila Sales 2 Coming Soon!

Posted by eikorina-NaWaL sYaFiQ at 7:25 AM 0 comments

Another Super Good News to all Hello Kitty Fans!!


I believe a lot of you girls and guys searching around

where to grab for Hello Kitty items in Malaysia for a really

long time…


And today…


Finally… Hello Kitty Malaysia is here..!


Previously Hello Kitty Malaysia Gila Sales 1 with Bed Room Series

have been launch successfully!


And now they are preparing to launch for Hello Kitty Gila Sales 2!


They are having pre-launch right now and as a special

pre-launch offer, you can have free Cute 3D Hello Kitty

Model at zero cost. If you don’t believe me check it out

for yourself here, while it’s still available:


==> http://www.hellokittymalaysia.com


This special pre-launch offer is valid only till the launch day,

after which it may be taken off completely. Stop reading this now,

and go to the Hello Kitty Malaysia website and claim all the

bonuses now:


==> http://www.hellokittymalaysia.com


If you’re reading this blog post too late, then you may have missed it.

Don’t leave a comment to complain because there’s nothing I can do.

I DID tell you it’s a limited offer :)



Claim This Bonus


 

~ NuKiLaN HaTiKu ~ Copyright © 2011 Design by Ipietoon Blogger Template | Angry Birds Merchandise